veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Tuloskauden yhteenveto: suuryhtiöt takasivat kurssinousun pörssissä

Tuloskauden yhteenveto: suuryhtiöt takasivat kurssinousun pörssissä
19.2.2020

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Helsingin pörssin yhtiöiden taloushallinto-osastojen laskukoneet ovat nopeutuneet viime vuosina, sillä muutamia pieniä yhtiöitä lukuun ottamatta pörssin viime vuoden tulokset oli saatu ynnättyä, allekirjoitettua, tarkastettua ja esiteltyä helmikuun puoliväliin mennessä.

Kulunut tulossesonki on ollut tiivis ja nousuvoittoinen. Suuryhtiöiden hyvien tulosten lisäksi kurssinousua ovat siivittäneet tuloksiin liittymättömät seikat.

Varsinkin kahta pörssin jättiä Konetta ja Nokiaa ovat ohjanneet muut kuin tuloslaskelman rivit. Kone osallistuu parhaillaan kisaan saksalaisen ThyssenKruppin hissiliiketoiminnoista. Nokiaa taas on heitelty villeissä fantasioissa jopa Yhdysvaltain liittovaltion ostoskoriin.

Huhut ovat heilutelleet suurista yhtiöistä myös Nokian Renkaita. Rengasvalmistaja kurssin laskettua tulosvaroituksen myötä alkoi liikkua spekulaatioita siitä, että jokin yritysvaltaaja saattaisi olla kiinnostunut iskemään kyntensä yhtiöön.

Fortumkin on ollut keskusteluissa Uniper-yritysostonsa hiilivoimaloiden vuoksi, Finnair taas kärsii koronaviruksesta ja on joutunut lopettamaan lentojaan. 

"Tuloskausi eteni odotetusti"

Kysyin pääanalyytikko Antti Saarelta OP:n osaketutkimuksesta, mitä hänelle jäi päällimmäisenä mieleen Helsingin pörssin vuoden 2019 tuloskaudesta. Saari ynnäili, että negatiivisia tulosyllätyksiä nähtiin hieman positiivisia enemmän, mutta suuressa kuvassa tuloskausi eteni lähes odotetusti.

"Ennen tuloskautta markkinoilla varoiteltiin kauppasodan negatiivisista vaikutuksista, jotka näkyivät kaikkein voimakkaimmin viime vuoden viimeisellä neljänneksellä. Siksi markkinat olivat latautuneet ottamaan vastaan pettymyksiä ja odotusten mukaiset tuloksetkin ovat johtaneet kurssien nousuun", Saari sanoo.

"Kaikki suurimmat yhtiöt, kuten Nordea, Nokia, Neste, Fortum ja Kone suoriutuivat hyvin." 

"Outokumpu yllätti ohjeistuksella"

Mitkä yhtiöt tarjosivat iloisimmat yllätykset?

"Tulosperusteisesti Finnair, Neste ja Nordea. Outokumpu yllätti vahvalla ohjeistuksella ja Valmet taloudellisten tavoitteiden nostolla."

Entä mitkä olivat pahimmat pettymykset?

"Oriola, Lassila & Tikanoja ja Stora Enso. Kaikkien kannattavuus oli selvästi odotettua heikompi. Stora Ensolla myös ohjeistus jäi odotuksista."

Saaren mukaan OP:n osaketutkimuksen ennusteet tai suositukset eivät muuttuneet oleellisesti tuloskauden myötä. 

Osinkosumma laskee

Suomalaiset pörssiyhtiöt jakavat omistajilleen tänä vuonna vähemmän osinkoja kuin viime vuonna. Syynä tähän ovat muutamien suurten yhtiöiden osinkoleikkaukset.

Viime keväänä Nordea maksoi 69 sentin osingon. Tämän kevään yhtiökokoukselle esitetään vain 40 sentin osinkoa. Nordean perässä osinkoaan leikkaa myös Sampo: viimevuotisen 2,85 euron sijaan osinkoa on luvassa 2,20 euroa osaketta kohden. Viime vuoden syksyllä Sampo jakoi lisäksi omistamiaan Nordea-osakkeita omistajilleen.

Nokia siirtyi taannoin vuosineljänneksittäiseen osingonjakoon. Viime syksynä se siirtyi vuosineljänneksittäiseen osingonjakamattomuuteen. Osingonjakoon palataan, jahka kassaa saadaan vahvistettua.

Iloisiakin osinkouutisia on kuultu. Esimerkiksi Neste aikoo nostaa voitonjakoaan nykyosakkeille laskettuna 76 sentistä 1,02 euroon, josta 10 senttiä on lisäosinkoa. Lisäosinkoa aikoo jakaa myös satavuotisuuttaan juhliva Ålandsbanken, jonka yhden euron kokonaisosingosta lisäosinkoa olisi 20 senttiä. Kookkaimmista yhtiöistä Kone aikoo nostaa osinkoaan 1,65 eurosta 1,70 euroon siitä huolimatta, että yhtiö suunnittelee jättimäistä yrityskauppaa.

Alla olevaan taulukkoon olen kerännyt Kauppalehden osinkokalenterista ne yhtiöt, joilta on tulossa vähintään viiden prosentin osinkotuotto. Osinkoehdotukset ja kurssitiedot ovat 14.2.2020 vallinneen tilanteen mukaiset. Useassa erässä osinkonsa jakavat yhtiöt painuvat tässä taulukossa tyvemmäs; esimerkiksi Citycon aikoo jakaa vuoden aikana osinkoa ja pääomanpalautuksia yhteensä 65 senttiä, mikä vastaa 6,7 prosentin osinkotuottoa.

Parhaita osinkotuottoja

Yhtiö Osinko, euroa Osinkotuotto
Nokian Renkaat 1,58 5,80 %
Lassila & Tikanoja 0,92 5,70 %
Verkkokauppa.com 0,214 5,70 %
Raute 1,45 5,60 %
Evli 0,66 5,50 %
Aktia 0,63 5,40 %
Sampo 2,2 5,30 %
Saga Furs 0,5 5,20 %
Altia 0,42 5,00 %
Fortum 1,1 5,00 %

Lähde: Kauppalehden osinkokalenteri Tilanne 14.2.2020.

Viikon trio: Sijoittaja.fi:n Suomi-suosikit 

Sijoittaja.fi-palvelun osakevalintatyökalu panee suomalaisia pörssiyhtiöitä järjestykseen lukuisien kriteereiden perusteella. Tällä hetkellä kokonaispisteissä neljän kärki – kaksi niistä jaetulla kolmannella korokkeella – on selvästi seuraavien yläpuolella.

Listan kärjessä on tietotekniikan palveluyhtiö TietoEVRY, joka on saanut täydet pisteet kokonaisriskiä ja osinkoa mittaavista osioista. Tiedon heikko kohta on tulospohjainen arvostus.

Toiselle sijalle nousee Verkkokauppa.com, joka menestyy laatua ja osinkoa mittaavilla osioilla. Kolmannen sijan jakavat sijoituspalvelupankit eQ ja Evli.

Neljännen sijan 74 pisteellä jakavat Kone, Fortum, Vaisala, Olvi ja Incap.

Sija Yhtiö Pisteet
1. TietoEVRY 82
2. Verkkokauppa.com  81
3. EQ
Evli 
80

Lähde: Sijoittaja.fi. Tilanne 13.2.2020.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Hän omistaa mainituista yhtiöistä Nokiaa, Fortumia, Nordeaa, Outokumpua, Sampoa, Cityconia, Rautea, Aktiaa, Altiaa, TietoEVRYä ja Fortumia. 

Rahat, verot, työ & eläke, koti