veronmaksajat.fi

RAHAT

Tasa-arvoa osakkeita ostamalla

Tasa-arvoa osakkeita ostamalla
9.2.2017

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Maailmanparantaja ajattelee: "Miehet ovat yliedustettuina suuryritysten johtotehtävissä. Sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseksi on vastuullista sijoittaa yhtiöihin, jotka ovat ottaneet johtajistoonsa naisia. Kun tällainen sijoitustapa yleistyy, se kannustaa yhtiöitä nostamaan entistä enemmän naisia johtajistoon."

Rahalle person sijoittajan ajatus kulkee näin: "On tutkittu fakta, että naiset ja miehet ajattelevat eri tavalla. Yhtä lailla on tutkittu, että näkemysten moninaisuus synnyttää parempia päätöksiä, ja mitä parempia päätöksiä yhtiö tekee, sitä paremmin se luultavasti pärjää pitkällä aikavälillä. Kannattaa siis ostaa sellaisten yhtiöiden osakkeita, joiden johdossa on edustettuna erilaisia ihmisiä – esimerkiksi miehiä ja naisia."

Entä kun maailmanparannus ja ahneus lyövät kättä? 

Etf:llä kiinni toimialojensa tasa-arvoisimpiin

Yhdysvaltalaisen State Street Global Advisorsin sijoitustuotesuunnitteluryhmässä on luultavasti käyty edellä oleva pohdinta. Vajaa vuosi sitten yhtiö toi markkinoille SHE-kaupankäyntitunnuksella liikkuvan etf:n, jossa sijoituskohteiden valintakriteerinä on sukupuolten edustus johtajistossa.

SPDR SSGA Gender Diversity -etf:n yhtiöitä valittaessa selvitetään kohdeyhtiön johtajien (senior leadership) sukupuolijakauma ja verrataan sitä toimialan muihin yhtiöihin. Sijoituskohteiksi päätyvät toimialojensa sukupuolitasa-arvoisimmat yhtiöt.

SSGA-sijoitusyhtiön tarkkailussa ovat yhdysvaltalaiset suuryhtiöt. Yhtiövertailu tehdään toimialoittain, jotta salkun koostumus ei poikkeaisi merkittävästi tuhannen suurimman yhdysvaltalaisyhtiön muodostamasta salkusta.

Tällä haavaa SHE-etf:n salkussa on vajaat 200 yhtiötä. Niistä painavimmat ovat Pfizer (6,2 %), PepsiCo (4,8 %) ja Amgen (3,8 %). Suurimpien sijoitusten joukossa on myös muita suomalaisittainkin tuttuja kansainvälisiä amerikkalaisyhtiöitä kuten 3M, Mastercard, UPS, Starbucks, ja Texas Instruments.

Salkun keskimääräinen eteenpäin katsova p/e-luku on Morningstarin mukaan 18,6 ja p/b-luku 3,4. Toimialoista terveydenhuollolla on yli 21 prosentin paino, mikä on selvästi enemmän kuin tuhannen yhdysvaltalaisen suuryhtiön Russell 1000 -indeksissä.

SHE-etf on kerännyt noin 275 miljoonan dollarin pääomat. Etf on kuluiltaan edullinen: hallinnointipalkkio on 0,2 prosenttia vuodessa. 

Salkkuun seksuaalitasa-arvoa

Sukupuolten välinen tasa-arvo on tietenkin vain yksi tasa-arvon ulottuvuuksista. Salkuntäytettä voi valita myös vaikkapa sillä perusteella, kuinka yhtiöt suhtautuvat seksuaalivähemmistöihin.

Workplace Equality Portfolio -etf koostuu yhtiöistä, jotka tukevat lesbo-, homo-, biseksuaali- ja transsukupuolitasa-arvoa työpaikalla. Salkussa on nykyisin noin 250 yhtiötä. Paino on jaettu niiden kesken varsin tasaisesti: painavimman osakkeen CEB:n paino on vain 0,5 prosenttia. Seuraavaksi suurimpia kohteita ovat Alcoa ja Tesla.

Workplace Equality Portfolio -etf ei rajaudu Yhdysvaltoihin, ja toisaalta sen kohteina on pienempiä ja tuntemattomampia yhtiöitä kuin vaikkapa SHE-etf:ssä. Sijoitusten joukosta löytyvät muiden muassa Royal Caribbean Cruises, Yahoo!, Netflix ja Symantec.

EQLT-lyhenteellä tunnettu etf on sijoituskohteiden joukossa kuriositeetti. Se on kerännyt vain 12 miljoonan dollarin pääomat. Hallinnointipalkkio on etf-maailmassa korkeanpuoleinen 0,75 prosenttia vuodessa – aktiivisesti hoidettujen rahastojen kuluihin verrattuna toki pikku summa. Tuotteen takana on ALPS-sijoituspalveluyhtiö.

Karvan alle kolme vuotta sitten toimintansa aloittanut EQLT on tuottanut perustamisestaan kumulatiivisesti reilut 26 prosenttia. S&P 500 -indeksi on tuottanut samana aikana reilut pari prosenttiyksikköä enemmän. Tappio indeksille selittyy suurimmalta osin hallinnointipalkkiosta. 

Hyväntekemisen raadollinen puoli

SHE- ja EQLT-etf:t ovat hyviä esimerkkejä varsinkin yhdysvaltalaisen etf-teollisuuden kekseliäisyydestä. Etf:t eli pörssilistatut rahastot ovat kasvattaneet suosiotaan valtavasti. Perinteisimmissä sijoituskohdeluokissa kuten Yhdysvaltain suuryhtiöissä kilpailu on ajanut hallinnointipalkkiot matalalle. Menestyminen vaatisi sitä, että rahastoon saataisiin jättipääomat.

Niinpä etf:iä tarjoavat yhtiöt ovat viime vuosina nikkaroineet erilaisia eksoottisia yhdistelmiä, eivätkä SHE ja EQLT ole lainkaan erikoisimmasta päästä. Uudella sijoitustarinalla yritetään houkutella uutta rahaa tai suurten salkkujen nurkkia.

Monet erikoiset etf:t jäävät pieniksi. Pienuus ei ole rahastomaailmassa aina kaunista. Jos etf on kovin pikkuruinen, sen kaupankäyntimäärät ovat usein olemattomia. Tällöin spredistä eli myynti- ja ostolaidan erosta voi tulla näkyvä lisäkustannus kaupankäynnin yhteydessä, ainakin suurempi kuin vaihdetuimpien etf:ien tai osakkeiden kohdalla.

Koska pienet etf:t eivät tuota niitä ylläpitävälle yhtiölle järin paljon rahaa, ne ovat alati lakkautusuhan alla. Sijoitusaika voi päättyä sijoittajan kannalta epäedullisena hetkenä.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

Vero2017: Mihin suuntaan pörssi? -paneeli 15.3. klo 11.00 - 12.15 (sali D)

Paneeliin osallistuvat pääanalyytikko Sauli Vilén Inderesistä, toimitusjohtaja Jukka Leinonen DNA:sta, toimitusjohtaja Tommi Tervanen Kotipizzasta ja toimitusjohtaja Heikki Väänänen Tokmannista. Paneelin vetäjä on Taloustaidon pörssikolumnisti, sijoituskirjailija Karo Hämäläinen

Vero2017-tapahtuma järjestetään Helsingissä 14. - 15. maaliskuuta. Ilmoittaudu kävijäksi ja tutustu ohjelmaan.

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti