veronmaksajat.fi

RAHAT

Suomalaiset suosivat ulkomaisia arpalappuja – tältä näyttää osakkeiden suosikkilista

Suomalaiset suosivat ulkomaisia arpalappuja – tältä näyttää osakkeiden suosikkilista
8.7.2020

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Silkkaa uhkapeliä!

Niin huudahdin spontaanisti, kun näin, mitä ulkomaisia osakkeita Nordnetin suomalaiset asiakkaat omistavat eniten.

Kesäkuun alkupuolella laaditun listan ykkösenä komeilee Norwegian-lentoyhtiö Norwegian Air Shuttle, joka kuuluu koronakevään suuriin kärsijöihin. Yhtiön osakekurssi romahti ja sitä on pelastettu osakeannilla.

Toiseksi eniten omistettu yhtiö on kannabis-buumien kärkinimi Aurora Cannabis. Yhdysvaltain Nasdaq-pörssissä kaupankäynnin kohteena olevan yhtiön kurssi on laskenut vuodessa reilusta 90 Yhdysvaltain dollarista reiluun kymmeneen dollariin, mutta yhä sen p/e-luku (laskettuna taaksepäin 12 kuukaudelta) on yli kuusikymmentä.

Norwegianin kohdalla tyypillinen sijoistusajatus luultavasti on se, että lentoliikenne palaa koronapandemiaa edeltävälle tasolle – tai ainakin Norwegianin tuloksentekokyky. Huomata kuitenkin täytyy, että yhtiön osakemäärä kasvaa osakeannin myötä.

"Norwegiania on ostettu paljon viime aikoina. Joulukuussa 2019 Norwegian oli vasta sijalla 26", Nordnetin maajohtaja Suvi Tuppurainen kertoo.

Tuppuraisen mukaan Nordnetin asiakkaat ovat aktiivisempia kuin sijoittajat yleensä, ja monet heistä ovat vahvasti tuottojen perässä.

"Sijoitukset ovat lyhytaikaisia, eikä niitä ole tarkoitettu pitkään salkkuun", Tuppurainen kertoo.

Kannabisyhtiöt ovat tarjonneet pelureille suuria kurssiliikkeitä suuntaan jos toiseenkin. Voisi veikata, etteivät kaikki Aurora Cannabiksen omistajat ole laatineet yhtiölle kassavirtaennusteita ja diskontanneet tulevia kassavirtoja nykyhetkeen. Joku on saattanut ostaa osaketta kovien nousuprosenttien innottamana, tai ehkä siksi, että osake maksaa tällä hetkellä vain murto-osan vuodentakaisesta.

Ne ovat ennemmin pelurin pelitaktiikoita kuin sijoittajan vaurastumisstragioita.

Kokista ja omenaa

Heti sen jälkeen, kun suomalaisten ulkomaalaiset osakevalinnoista on ennättänyt tyrmistyä, listalla seuraa defensiivinen Warren Buffett -yhtiö Coca-Cola. Kolavalmistaja toimii globaalisti vahvan tuotemerkin turvin ja takoo hurjaa oman pääoman tuottoa ja tulosmarginaalia.

Tässä luettelemani suomalaissijoittajien ulkomaiset omistukset eivät ole yksiselitteinen totuus vaan perustuvat Nordnet-pankin suomalaisasiakkaiden omistustietoihin. Aineisto on sama, jota käytin aiemmin Taloustaito Bonuksessa  (juttu vain jäsenille) vertaillessani etelän eli Uudenmaan sijoittajia pohjoisen eli Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan sijoittajiin.

Lista on muodostettu sillä perusteella, kuinka monessa salkussa kyseistä yhtiötä on. Se ei siis välttämättä kerro asiakkaiden sijoitusten euromääräistä suuruusjärjestystä.

Suosituimmat ulkomaiset osakkeet Nordnetin asiakkaiden salkuissa ovat seuraavat. Nordnetin luokittelussa suomalaiskytköiset ja Helsingin pörssissä kaupankäynnin kohteena olevat ruotsalaisyhtiöt Telia ja SSAB luokitellaan suomalaisiksi, joten niitä ei näy listoilla.

1. Etelän suosikit Pohjoisen suosikit
 2. Norwegian Air Shuttle Norwegian Air Shuttle
 3. Aurora Cannabis Aurora Cannabis
 4. Coca-Cola Coca-Cola
 5. Apple AT&T
 6. Microsoft Nordic Mining
 7. AT&T Hennes & Mauritz
 8. Tesla Apple
 9. Canopy Growth Tesla
 10. Hennes & Mauritz Microsoft
 11. Walt Disney Canopy Growth
 12. Amazon.com Novo Nordisk
 13. Berkshire Hathaway Berkshire Hathaway
 14. Alibaba Johnson & Johnson
 15. Johnson & Johnson AMD
 16. Alphabet NEL

Lähde: Nordnet. Tilanne 9.6.2020.

Yhdysvallat on suomalaisten suosikkimaanosa mitä ulkomaiseen osakesijoittamiseen tulee. Uusmaalaissijoittajien viidentoista suosituimman ulkomaisen osakkeen joukossa pohjoisamerikkalaisia yhtiöitä on kaksitoista. Poikkeukset ovat listan ykkönen norjalainen Norwegian, yhdeksännellä sijalla oleva ruotsalainen halpavaateketju Hennes & Mauritz sekä sijalla kolmetoista oleva kiinalainen verkkokauppayhtiö Alibaba.

Etelän ja pohjoisen suosikkiosakkeet ovat pitkälti samoja, mutta pohjoisen listalla huomiota herättää norjalaisyhtiöiden vahva edustus. Norjalainen kaivosyhtiö Nordic Mining on pohjoisen listan viidentenä Hennes & Mauritzin ja markkina-arvoltaan maailman suurimman yhtiön Applen edellä. Pohjoisen listan viidestoista, NEL, on norjalainen vetyyn erikoistunut yhtiö.

Pohjoismaista väriä pohjoisen suosikkilistalla edustaa myös tanskalainen lääkevalmistaja Novo Nordisk.

Brändit kiinnostavat

Suomalaissijoittajien ulkomaisten suosikkiyhtiöiden listoilla kiinnostavaa on kannabisyhtiöiden – Aurora Cannabiksen lisäksi toimialaa edustaa Canopy Growth – ja Norwegianin suursuosion lisäksi brändiyhtiöiden suosio.

Coca-Colan lisäksi vahvoja kuluttajabrändejä ovat esimerkiksi Apple, Tesla ja lukuisia kuluttajabrändejä hallitseva Johnson & Johnson. Walt Disney on tunnettu elokuvista, teemapuistoista ja Aku Ankasta, ja se on suomalaissalkuissa yleisempi kuin kuumiin FAANG-yhtiöihin kuuluvat Facebook, Amazon, Netflix tai Google (Alphabet).

Warren Buffettiin henkilöityvä Berkshire Hathaway on suosiossa niin etelässä kuin pohjoisessa. Monet Berkshire-imperiumiin kuuluvat yhtiöt omistavat vahvoja brändejä. Buffett arvostaa brändin merkitystä liiketoiminnan vallihautana.

Jossain määrin yllättävänä voi pitää teleoperaattori AT&T:n suosiota. Onhan Suomessa ja Euroopassakin runsaasti toimialan yhtiöitä.

Missä Eurooppa?

Mitä listoilla sitten ei ole?

Eurooppaa.

Autovalmistajista Tesla on löytänyt tiensä suomalaissalkkuihin, mutta vahvoja saksalaisia autonvalmistajia listoilta ei löydy. Lähimmäksi nousee uusmaalaisten salkuissa Volkswagen, sijalle 24. Myös Mercedes-valmistaja Daimler kuuluu etelän kolmenkymmenen suosituimman ulkomaisen osakkeen joukkoon.

Suuria eurooppalaisia pankkeja tai öljy-yhtiöitä saa hakea listoilta turhaan. Etelän salkkujen top-30:een yltää pankeista Suomen markkinakolmonen Danske Bank.

Pankkien välttely – ei listoilla näy sen paremmin yhdysvaltalaisiakaan rahalaitoksia – voi olla hyvinkin perusteltua, sillä kotimaisista yhtiöistä suomalaisten suosikki on Nordea, ja myös Sampoon sijoitetaan paljon.

Koska Suomessa on Fortum, ei ehkä ole tarvetta ostaa eurooppalaisia energiayhtiöitä, ja koska Suomessa on Nokia, salkuista ei löydy sen ruotsalaista kilpailijaa Ericssonia. Toisaalta toisinaan vahva kotimainen yhtiö nostaa kiinnostusta toimialaa kohtaan, mikä voisi johtaa toimialan ulkomaisen kilpailijan osakkeen ostamiseen.

Lääkeyhtiöitä suomalaissalkut voisivat kaivata. Yhdysvaltalainen Pfizer jää vain niukasti ulos viidentoista eniten omistetun listoilta.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Mainituista yhtiöistä hän omistaa Coca-Colaa, Teliaa, Berkshire Hathawayta, Daimleria, Nordeaa, Sampoa, Fortumia, Nokiaa ja Pfizeria.

Rahat, verot, työ & eläke, koti