veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Säästätkö osakesäästötilille? Vältä suomalaisten perisynti osakkeiden valinnassa

Säästätkö osakesäästötilille? Vältä suomalaisten perisynti osakkeiden valinnassa
29.7.2021

Sijoittamisen riskiä voi pienentää sijoitusten hyvällä hajautuksella. Se pätee myös osakesäästötilillä. Osakesäästötilille tarvittava hajautus riippuu kuitenkin myös siitä, mitä muita sijoituksia sinulla mahdollisesti on.

Sijoituskohteiden lisäksi olennaista on miettiä sijoittamisen ajankohtaa. Osta halvalla ja myy kalliilla ‒ kuulostaa hyvältä, mutta siihen eivät usein kykene ammattilaisetkaan. Siksi osakeostokset kannattaa hajauttaa ajallisesti eli ostaa osakkeita yhden ison kaupan asemesta säännöllisesti, usealla pienemmällä kaupalla.

”Monien tutkimusten mukaan parhaat mahdollisuudet onnistua on, kun sijoittaa saman summan esimerkiksi joka kuukausi. Silloin tulee ostettua osakkeita sekä kalliiden että halpojen kurssien aikaan. Ja ennen kaikkea: silloin ei tule lykättyä sijoittamista, joten päästään hyötymään pitkästä sijoitusajasta”, sanoo Tanja Eronen, sijoituspalveluista vastaava johtaja Nordeasta.

Mitä pidempi sijoitusaika, sitä suuremmaksi sijoitusten korkoa korolle -vaikutus voi kasvaa. 

Yhden yhtiön painolle selvä enimmäisraja salkussa

Ajallinen hajauttaminen ei vie pitkälle, jos sijoituskohteita ei ole tarpeeksi. Siinä ainakin Nordean osakesäästötiliasiakkaat ovat suoriutuneet paremmin kuin osakesijoittajat keskimäärin. ”Tavallisilla arvo-osuustileillä meidän asiakkaillamme on keskimäärin 3‒4 yhtiön osakkeita, osakesäästötileillä keskimäärin 6,5 yhtiötä.”

Se ei kuitenkaan vielä riitä. ”Yli kymmenen yhtiötä pitäisi olla ‒ vielä parempi, jos on yli 20”, Tanja Eronen neuvoo Taloustaidon podcastissa.

”Toki sekin vaikuttaa, mitä muita sijoituksia osakesäästötilin lisäksi omassa ’kokonaissalkussa’ on. Minusta hyvä nyrkkisääntö on, että yhden yhtiön arvo koko salkusta ei olisi yli viittä prosenttia, mielellään ei edes yli kahta prosenttia.”

Kansainvälistä hajautusta osakkeista tai rahastoista

”Jos ei sijoita ulkomaisiin osakkeisiin, salkkuun pitäisi hakea kansainvälistä hajautusta sijoitusrahastoista. Suomalaisten sijoittajien perisynti näyttää olevan, että osakesijoitukset (sekä suorat osakesijoitukset että rahastosijoitukset) ovat kotimaassa tai lähimarkkinoilla”, Tanja Eronen sanoo.

Hän muistuttaa, että Yhdysvallat muodostaa puolet koko maailman osakemarkkinoista, joten kyydistä ei kannata jäädä pois. Euroopasta on hyvä ottaa salkkuun muutakin kuin kotimaan tai lähialueiden kohteita. ”Ja mausteeksi myös kehittyviä markkinoita. Niillä on hiukan erilaiset syklit ja ajurit kuin meillä kehittyneillä markkinoilla.”

KUUNTELE TALOUSTAITO PODCAST: Miten torjua riskejä osakesäästötilillä hajauttamalla sijoituksia? Tanja Eronen Nordeasta vastaa >>

 Ulla Simola 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti