veronmaksajat.fi

RAHAT

Reaaliosinkojen metsästäjä Tomi Lahti pitää myös euroissa maksettavista osingoista – paras sijoitus on ollut Revenio

Reaaliosinkojen metsästäjä Tomi Lahti pitää myös euroissa maksettavista osingoista – paras sijoitus on ollut Revenio
24.5.2023

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Jos kuluneen sesongin yhtiökokouksia on jäänyt muiden kiireiden vuoksi väliin, niistä – ja etenkin niiden tarjoiluista – on voinut päästä osalliseksi Twitterissä ja Instagramissa, joissa @zijoittaja-nimeä käyttävä Tomi Lahti on esitellyt saamiaan #reaaliosinko’ja.

Twiittaaminen on myös hänen työtään, sillä hän tarjoaa yhtiöille maksua vastaan näkyvyyttä Twitter-tilillään.

”Monet firmat ymmärtävät hyvin, että pelkkä korporaatiotiedottaminen ei välttämättä tavoita kaikkia kiinnostuneita, ainakaan somessa”, Lahti sanoo. 

Mitä teet silloin, kun et sijoita?

”Hyötyliikuntaa kävellen ja fillaroiden. Luen ruotsalaisia dekkareita, ja suosikkikirjailijani on Leif GW Persson, joka on myös ’julkkissijoittaja’ lahden toisella puolen. Keikat ja futismatsit satunnaisesti ympäri Eurooppaa. Liput Brucen Göteborgin kesän keikalle taskussa.”

Mikä sinua kiehtoo sijoittamisessa?

”Osingot, reaaliosingot ja itsensä kehittäminen. Tulee seurattua maailman menoa ja kehitystä salkkuyhtiöiden kautta.” 

Milloin ja miksi ostit ensimmäiset osakkeesi?

”Ihan ekat osakkeet sain rippilahjaksi vuonna 1985. Ne Keskon osakkeet ovat vieläkin salkussani. Ja osinkoa niistä on tullut jok’ikinen vuosi siitä lähtien.”

Ensimmäisiä omia osakeostojani oli Cultor 1990-luvun alussa. Hullaannuin ksylitolin mahdollisuuksista, jotka eivät sitten ainakaan isosti toteutuneet, mutta muutenhan firmalle tai ainakin omistuksilleni kävi hyvin. Tanskalainen alan toimija lunasti sen pois kivalla preemiolla. Samalla tuli eka kokemukseni lunastuksista. Sittemmin niitä onkin kohdistunut salkkuuni säännöllisesti – Nixu ja Caverion on going…” 

Luonnehdi salkkuasi!

”Aika lailla all in (olisiko noin 80 %) osakkeissa. Yksi sijoitusasunto ja muutama bitcoin. Yli 50 riviä suomalaisia osakkeita ja kymmenkunta ruotsalaista. Made in Sweden -osakkeiden osuutta olen systemaattisesti lisännyt viime vuodet.” 

Jos katsoisit itseäsi ulkopuolisen silmin, millaisin sanoin luonnehtisit itseäsi sijoittajana?

”Netin sijoittajagenressä minut tunnetaan muun muassa reaaliosinkomiehenä, koska twiittaan ja päivitän Instaan yhtiökokoustarjoilukuvia.

Olen pitkän linjan osakesijoittaja, joka pitää osingoista, eikä ota sijoittamistakaan aina liian vakavasti. Välillä toto tuo ja toto vie.” 

Mistä ammennat sijoitusideoita?

”Twitter on ykköslähde. Muu media sekä fyysiset käynnit yhtiökokouksissa ja muissa sijoittajatapaamisissa.” 

Millä perusteella ostat, millä perusteella myyt?

”Firman pitää herättää mielenkiinto jollain tasolla. Joko luvuilla tai tarinalla, optimitapauksessa molemmilla.

Myynnit ajoittuvat yleensä vuoden loppuun. Tappiollisia osakkeita ulos, jos usko tarinaan on loppunut.” 

Paras sijoituksesi?

”In Revenio we trust!

Lähdin mukaan, kun firma oli vielä monialakonserni kumiveneineen ja led-näyttöineen. Oikea-aikainen keskittyminen silmän diagnostiikkaan teki firmasta sen helmen, mikä se nykyisin on. Revenio osakkeiden hankintahintani on 1,43 euroa per osake, ja firma on kovasti matkalla osinkoaristokraatiksi nousevan osingon tahdissa. Jim Cramerin sanoin: I love this stock!

Totta kai menestynyt sijoittaja tarvitsee aina myös ripauksen onnea.”

Kallein oppisi?

”Kuuluu sarjaan ’I was young and needed the money’ ja luulin tietäväni sijoitusasioista jotain. Osake oli Suomen Kiinteistöinvestointi 1990-luvun alkupuolella. Se oli klassinen penniosake, jonka ajattelin helposti tuplaantuvan, koska yksikköhinta niin matala. Tämä oli suunnilleen ainoa syy sijoittaa siihen.

Sehän meni sitten konkurssiin, mutta pienenä lohtuna onneksi siihen aikaan sai paperiset osakekirjat pankista itselleen. Hain ne ’älä tee tätä uudelleen’ -muistoksi ja otin toivon mukaan asiasta opiksi. Ainakin Talvivaaran onnistuin välttämään.”

Onko sinulla suosikkiosaketta?

”Revenio.” 

Mitä muutoksia olet tehnyt salkkuusi viime aikoina?

”Aika laiskaa kaupankäyntiä alkuvuonna. Lähinnä lisäyksiä tyyliin kevään osingot kotiin. Nordea, Sampo, Fortum, Uponor, Metso, Eezy.”

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Mainituista osakkeista hän omistaa Keskoa, Caverionia, Fortumia ja Uponoria. 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti