veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Osinkona osakkeita – miten osinkoani verotetaan?

Osinkona osakkeita – miten osinkoani verotetaan?
30.9.2019

Saan pörssiyhtiöltä osinkona toisen pörssiyhtiön osakkeita. Osinkoa jakava yhtiö maksaa myös varainsiirtoveron puolestani. Miten minua verotetaan osingosta?

Verojuristi Harri Rajala vastaa:

Osinkotulonasi verotetaan saamasi osakkeen arvo ja puolestasi maksettu varainsiirtovero.

Osinkona saatujen osakkeiden hankintamenoksi katsotaan osakkeiden käypä arvo sillä hetkellä, jolloin osinko oli nostettavissa (KHO 28.10.2005 taltio 2765). Saadun osingon määräksi katsotaan vastaavasti osinkona saatujen osakkeiden käypä arvo. Osakeyhtiön jakaessa osinkona arvopapereita, on kyse varojen jaosta, joka on varainsiirtoverollinen luovutus. Varainsiirtoverolain mukaan vero on maksettava luovutetun omaisuuden käyvästä arvosta luovutushetkellä.

Saadun osakkeen arvosta ja puolestasi maksetusta varainsiirtoverosta 85 prosenttia on veronalaista pääomatuloa ja 15 prosenttia on verovapaata tuloa. Osingon maksava yhtiö ei tee osingosta ennakonpidätystä, koska ennakonpidätyksen voi tehdä vain rahana maksettavasta osingosta. Jos verotuksessa hyväksesi luettavat määrät eivät riitä veroihisi, sinulle määrätään maksettavaksi jäännösveroa.

OSAKEANNISTA OSAKKEITA? Lue syyskuun Taloustaito Bonuksesta juttu Osakeannista osakkeita? Näin lasket luovutusvoiton. Voit lukea jutun, jos olet Veronmaksajien jäsen ja olet rekisteröitynyt verkkopalvelujemme käyttäjäksi.

Rahat, verot, työ & eläke, koti