veronmaksajat.fi

RAHAT

Osinkokevään kuninkaat – näistä Helsingin pörssin yhtiöistä on odotuksissa yli viiden prosentin osinkotuotto

Osinkokevään kuninkaat – näistä Helsingin pörssin yhtiöistä on odotuksissa yli viiden prosentin osinkotuotto
11.1.2023

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI 8,63 Ruotsin kruunua. Se on tietopalvelu Infrontin keräämä analyytikkoennusteiden keskiarvo SSAB:n tämänkeväiseksi osingoksi. Euroiksi muutettuna määrä tarkoittaa 77 senttiä.

Helsingin pörssissä Rautaruukin peruina rinnakkaislistattu SSAB:n B-osake maksaa kutakuinkin viisi euroa, joten SSAB vaikuttaisi antavan peräti viidentoista prosentin osinkotuoton nykykurssille, jos analyytikkojen keskimääräinen tikka osuu maaliin.

Se on hyytävän kova luku. Sillä saattaa irrota Helsingin pörssin osinkokuninkaan titteli tänä vuonna. Infrontin ennuste tosin on vanha, joten todellisuudessa analyytikoiden todellinen keskiarvonäkemys on tuota alhaisempi.

SSAB tekee juuri nyt kovaa tulosta suhteessa markkina-arvoonsa, joten osinkoa on varaa maksaa ja osinkotuotto nousee korkeaksi. Teräsbisnes on kuitenkin varsin, varsin syklistä touhua.

SSAB:stä osingon vuoksi kiinnostavan kannattaakin vilkaista yhtiön osinkohistoriaa. Vuosilta 2019 ja 2020 sijoittajat jätettiin pelkille pullakahveille, jotka koronan vuoksi taidettiin nauttia virtuaalisina, ja nollavuosia on ollut historiassa useita, esimerkiksi neljä peräkkäistä vuotta 2013–2016.

Analyytikot odottavat osinkojen suunnan kääntyvän laskuun tämän kevään huipulta. Kuluvalta vuodelta maksettavaksi uumoillaan enää 3,18 kruunua (28 senttiä), jolla nykykurssin osinkotuotto laskisi alle kuuteen prosenttiin. Vuodelta 2024 maksettavaksi osingoksi analyytikkokonsensus odottaa 2,77 kruunua eli 25 senttiä eli noin viiden prosentin osinkotuottoa nykykurssille. 

Finanssiala Inderesin ennustekärjessä  

Keräsin oheiseen taulukkoon Indersin tietokannasta parhaan osinkotuoton antavat yhtiöt. Yhtiöjoukko kattaa ne Helsingin pörssin ja First North -markkinapaikan yhtiöt, joille Inderes laatii ennusteita. Osinkotuottoprosentti on laskettu suhteuttamalla alkaneena vuotena maksettavaksi ennustetut osingot loppiaisena vallinneisiin eli 5.1.2023 päätöskursseihin.

Inderes ei seuraa suinkaan kaikkia Helsingin pörssin yhtiöitä, joten esimerkiksi SSAB puuttuu sen ennustetietokannasta.

Listan kärjen miehittävät finanssialan yhtiöt. Seuraamistaan yhtiöistä Inderes odottaa kaikkein kovinta osinkotuottoa Taalerilta, pitkälti päälle yhdeksää prosenttia. Kärkikahinoissa finanssipalvelufirmoista ovat myös Evli, Titanium ja Alexandria. Niiden lomaan muilta toimialoilta kiilaavat ruotsalainen teleoperaattori Telia ja kurssilaskusta kärsinyt Verkkokauppa.com.

Alla olevassa taulukossa ovat kaikki ne yhtiöt, joiden osinkotuottoennuste on vähintään viisi prosenttia.

Yhtiö Osinko, euroa Osinkotuotto
Taaleri 1,02 9,4 %
Telia 2,07 7,5 %
Evli 1,09 7,1 %
Titanium 1,14 7,1 %
Verkkokauppa.com 0,20 6,9 %
Alexandria 0,45 6,9 %
YIT 0,16 6,0 %
Investors House 0,31 6,0 %
CapMan 0,16 5,9 %
Metsä Board 0,5 5,8 %
Sampo 2,83 5,8 %
Tokmanni Group 0,70 5,8 %
Sanoma 0,56 5,7 %
United Bankers 0,80 5,7 %
Aspo 0,46 5,6 %
Ilkka 0,2 5,5 %
Puuilo 0,34 5,5 %
Outokumpu 0,25 5,4 %
Tietoevry 1,45 5,3 %
Kesko 1,07 5,1 %
Honkarakenne 0,23 5,1 %

Lähde: Inderes. Tilanne 5.1.2023.

Toiveissa vakaata ja kasvavaa osinkoa

Ihanteellinen osinkoyhtiö ei välttämättä ole SSAB:n kaltainen hetkittäisiä huipputuottoja tarjoava yhtiö vaan sellainen, jonka osinko on paitsi korkea myös kestävä, parhaassa tapauksessa kasvava.

Liiketoiminnaltaan vakaita yhtiöitä ovat esimerkiksi teleoperaattorit, päivittäistavarakauppa, päivittäiset kulutustuotteet ja vahinkovakuutustoiminta, joista korkean nykyisen osinkotuoton antavat esimerkiksi Telia ja Sampo. Kiinnostavaa on huomata myös perinteisen osinkoyhtiön Keskon palanneen kurssilaskun myötä osinkotuottolistoille.

Sammon odotetaan laskeutuvan viime kevään jättiosingon jälkeen normaalille osinkotasolle. Vara Researchin marraskuun 2022 lopulla päivittämän ennustetietokannan mukaan analyytikoiden konsensusodotus Sammon vuodelta 2022 maksamaksi osingoksi on 3,03 euroa, jolla osinkotuotoksi tulisi 6,2 prosenttia. Inderesillä on Sammolle konsensusta matalampi odotus.

Erona moneen pienempään finanssifirmaan Sammon vahinkovakuutusliiketoiminta on vakaata. Oman jokerikorttinsa Sammon osinkoihin antaa Mandatumin divestoinnin eteneminen. Aivan realistinen vaihtoehto on Mandatumin irrottaminen Sammosta ja Mandatumin osakkeiden jakaminen Sammon omistajille osinkona tai jakautumisen kautta. Jos siihen päädytään, tuskinpa asian kanssa jäädään vitkastelemaan. 

Vuosikausien nousuputki

Investors House kertoi vuosi sitten, että sen tavoitteena on olla Suomen ensimmäinen kiinteistö- ja rakennusalan osinkoaristokraatti, mikä edellyttäisi kymmenen peräkkäisen vuoden kasvavia osinkoja. Viime vuonna Investors House maksoi peräti 1,29 euron osingon, mutta siitä euro oli lisäosinkoa, joka sivuutettaneen osinkoaristokraattilaskennassa.

Kun lisäosingot ja Ovaron osakkeiden jakamiset Investors Housen omistajille jätetään pois laskuista, Investors House on nostanut osinkoaan kahdella sentillä joka vuosi viime vuosien ajan. Jos tämä trendi jatkuisi, alkaneena vuotena perusosinkoa ropisisi 31 senttiä osaketta kohden. Se tarkoittaisi kuuden prosentin osinkotuottoa, ja sitä odottaa myös Inderes.

Helsingin pörssin osingonnostolistan kunkku on Huhtamäki, joka on vuodesta 2008 alkaen nostanut osinkoaan joka vuosi. Vara Researchin keräämä konsensusennuste odottaa osingonnostoputken jatkuvan 1,06 euron osingolla. Sillä Huhtamäen osinkotuotto jää kuitenkin vain 3,2 prosenttiin. 

Fortum aiheuttaa päänvaivaa

Fortum on monessa mielessä kiinnostava tapaus ja paraatiesimerkki poliittisesta riskistä. Kun Uniper-tapaus on suljettu ja haavat nuoltu, sähköntuotannolla jauhetaan rahaa niin, että osinko-odotukset tälle keväälle ovat kohtuulliset, joskaan viime vuosien tapaisiin yli euron osinkoon ei uskota.

Analyytikkojen odotukset Fortumin seuraavan osingon suhteen vaihtelevat rajusti. Vara Researchin keräämien kolmentoista analyysitalon osinkoennusteet vaihtelevat nollasta 1,14 euroon.

Ennusteiden aritmeettinen keskiarvo on 58 senttiä ja keskimmäinen ennuste 68 senttiä. Viidentoista euron osakekurssille laskettuna keskimmäisellä ennusteella osinkotuotto olisi 4,5 prosenttia, aritmeettiselle keskiarvolle vain 3,9 prosenttia.

Analyytikkojen Fortum-sumusta kertoo se, että kuluvan vuoden tuloksesta maksettavalle osingolle analyytikkoennusteiden aritmeettinen keskiarvo on tasan yksi euro, mutta ensi vuodelta maksettavalle osingolle 0,95 euroa. Jos Fortum palaisi keväällä 2024 euron osingon maksajaksi, osinkotuotto nykykurssille olisi 6,6 prosenttia. 

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Mainituista yhtiöistä hän omistaa Teliaa, YIT:tä, CapMania, Metsä Boardia, Sampoa, Sanomaa, Outokumpua, Tietoevryä, Keskoa, Honkarakennetta, SSAB:tä, Ovaroa ja Fortumia.

 

Karo Hämäläinen oli Taloustaito LIVEn vieraana 4.1. keskustelemassa sijoitusvuodesta 2023. Katso ohjelma tallenteena täältä >

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti