veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Osakesäästötilin plussat ja miinukset – sijoituskirjailija Henri Elo listaa

Osakesäästötilin plussat ja miinukset – sijoituskirjailija Henri Elo listaa
3.2.2020

Mitkä ovat osakesäästötilin tärkeimmät plussat ja miinukset sijoittajalle? Sijoituskirjailija Henri Elo poimii kolme plussaa ja pari miinusta. 

Osakesäästötilin plussat

+ Nyt piensijoittajankaan ei tarvitse maksaa nollasta eurosta alkaen osinkoveroa joka vuosi. Piensijoittaja on tähän asti ollut erittäin epätasa-arvoisessa asemassa verrattuna useimpiin muihin sijoittajiin ja sijoitusmuotoihin. Myös myyntivoitot tilin sisällä ovat verottomia.

+ Osakekauppojen raportoinnin merkitys verotusta varten vähenee, kun kaupankäynti tilin sisällä on verotonta.

+ Säästämisen lapselle: osakesäästötilin myynnit tai vaikkapa yhtiöiden lunastukset pois pörssistä eivät esimerkiksi vähennä opintotukea, ellei tililtä nosta rahaa. Muutenkin osakesäästötilin hyödyt korostuvat, kun sijoitushorisontti on pitkä.

Osakesäästötilin miinukset

- Osakkeita on monessa paikassa, jos sijoittajalla on jo arvo-osuustili ja lisäksi hän avaa osakesäästötilin.

- Tavallaan miinus on myös tappioiden vähennyskelvottomuus tilin sisällä. Mutta ei tappioiden kuulukaan olla vähennyskelpoisia, koska voitoistakaan ei mene veroa. Jos tilin lopettaa kokonaan ja se on tappiolla, verovähennyksen saa.

ENEMMÄN OSAKESÄÄSTÖTILISTÄ Lue tammikuun Taloustaidosta artikkeli Valitse oma tyylisi osakesäästötilillä. Jutun yhteydessä on mm. vertailu, josta selviää, millaisia maksuja Danske Bank, Mandatum, Nordea ja Nordnet perivät osakesäätötileistä. Voit lukea jutun näköislehdestä, jos olet rekisteröitynyt verkkopalvelujemme käyttäjäksi.

KUUNTELE TALOUSTAITO PODCAST

Miten 18-vuotias Jotham Berhanu aikoo sijoittaa osakesäästötilillään? Mihin hän  pyrkii sijoittamisellaan? Kuuntele Jothamin haastattelu podcastilta. Toimittajana Taloustaidon Ulla Simola.  

Ulla Simola

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti