veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Osakesäästötili tulee 2020 – näin hyödyt osaketilistä

Osakesäästötili tulee 2020 – näin hyödyt osaketilistä
25.11.2019

Säästäjien käyttöön tulee ensi vuoden alussa uusi apuväline, osakesäästötili. Tilin idea on, että tilille pannaan rahaa, jolla ostetaan osakkeita. 

Miten suuri on osakesäästötilistä saatava rahallinen hyöty verrattuna sijoitukseen tavallisella arvo-osuustilillä?

”Hyvä peukalosääntö on, että jos tilin osakkeiden osinkotuotto on keskimäärin 5 %, tilistä alkaa hyötyä kymmenen sijoitusvuoden jälkeen. Jos osinkotuotto on suurempi, hyötyä alkaa tulla nopeammin. Jos se on pienempi, hyötyä alkaa tulla myöhemmin”, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri neuvoo.

Vaikka osakesäästötilillä verotus lykkääntyy, kääntöpuolena on osinkojen kireämpi verotus: tavallisella arvo-osuustilillä pörssiosakkeiden osingoista menee veroa 25,5 %, osaketilillä 30 % (jos pääomatulot ovat enintään 30 000 e/v). Siksi hyödyn saaminen vaatii aikaa.

Korkoa korolle -vaikutus on sitä suurempi, mitä enemmän osinkoja osakesäästötilille saa. Edellytyksenä on, että osingot todella sijoittaa uudelleen.

ESIMERKKI

Sijoitat osakesäästötilillää 5 000 euroa osakkeisiin, joiden osinkotuotto on 5 %. Sijoitat joka vuosi osingot uudelleen samaan osakkeeseen. Teet samanlaisen sijoituksen myös tavalliselle arvo-osuustilille. Vuosien kuluttua myyt sijoitukset ja nostat varat. Tässä tulokset verojen jälkeen (suluissa osaketilin lopputuloksen ero arvo-osuustiliin):

  Sijoitusaika 10 vuotta Sijoitusaika 20 vuotta Sijoitusaika 30 vuotta
Osaketilin arvo 7 201 e (0 %) 10 787 e (+4 %) 16 627 e (+10 %)
Arvo-os.tilin arvo 7 208 e 10 391 e 14 979 e

Jos esimerkissä kuvatun osaketilin osinkotuotto olisi 7 %, tili olisi arvo-osuustiliin verrattuna prosentin verran plussalla jo 8 vuoden kuluttua. Kolmenkymmenen vuoden kuluttua osaketilin arvo olisi yli 18 % suurempi kuin arvo-osuustili. (Laskelmat: Vesa Korpela, Veronmaksajat

Entä jos käy kauppaa osaketilin osakkeilla?

Kaupoista ei mene veroa tilin sisällä, joten mahdolliset luovutusvoitot voi sijoittaa kokonaan, kuten osingot. Jos tilille onnistuu saamaan hyvän osinkotuoton lisäksi vuotuista arvonnousua, korkoa korolle -efekti vahvistuu. Se edellyttää, että osakkeilla käy kauppaa ja sijoittaa myynnistä saadut varat uudelleen.

Jos esimerkiksi vuotuinen osinkotuotto olisi 5 % ja arvonnousu 5 %, osakesäästötili löisi vastaavan arvo-osuustilin jo kuudentena sijoitusvuonna. Kahdenkymmenen vuoden kuluttua osaketilin arvo verojen jälkeen olisi 19 % suurempi kuin vastaavan arvo-osuustilisijoituksen. 

4 x Osakesäästötili ja verot

  • Tilin sisällä osakkeita voi ostaa ja myydä ilman veroseuraamuksia. 
  • Myös osingot maksetaan tilille ilman että niistä pidätetään veroa. Sen ansiosta sijoittaja voi saada tuottoa sillekin summalle, joka tavallisesti menisi heti veroihin.
  • Tilin tuotosta maksetaan pääomatulovero, kun osakesäästötililtä nostetaan rahaa. 
  • Osakesäästötilin tappion voi vähentää verotuksessa vasta, kun lopettaa tilin.

Kuuntele Taloustaito Podcast: Miten osaan osakesäästötilistä parhaan hyödyn?

MISSÄ OSAKESÄÄSTÖTILIN VOI AVATA? Ensi vuoden alussa osakesäästötilin voi avata ainakin Nordeassa, Nordnetissä, Danske Bankissa ja Mandatum Trader -kaupankäyntipalvelussa. Monet muut toimijat ovat ilmoittaneet tulevansa markkinoille myöhemmin.

Ulla Simola

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti