veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Osakesäästötili – oiva apuväline nuorelle sijoittajalle

Osakesäästötili – oiva apuväline nuorelle sijoittajalle
11.2.2020

Jotham Berhanu tietää sijoittamisesta tavallista enemmän, sillä hän on yksi Pörssisäätiön kouluttamista pörssilähettiläistä. Lähettiläät ovat vapaaehtoisia nuoria, jotka opastavat oman talouden hallinnassa, säästämisessä ja sijoittamisessa. Kuva: Patrik Lindström

”Osakesäästötili mahdollistaa korkoa korolle -efektin, eikä koko ajan tarvitse miettiä verotusta. Minulla on useampi vuosikymmen edessä – kun pääsen duuniin, voin säästää ja sijoittaa vaikka siihen asti, kun olen neli- tai viisikymppinen”, sanoo Jotham Berhanu, 18-vuotias abiturientti Espoosta. Hän avasi osakesäästötilin ensimmäisten joukossa jo syyspuolella.

Osakesäästötili onkin oiva apuväline erityisesti nuorille, sillä tilistä saa parhaan hyödyn pitkällä aikavälillä.

Jotham ei ole vielä tarkkaan miettinyt, mitä osakkeita aikoo ostaa tililleen. ”Kotimaisia varmaankin, mutta en välttämättä vaihdetuimpia kansanosakkeita, ainakaan heti. Ehkä joitain kasvuyhtiöitä, mutta pidemmällä tähtäyksellä vakaa osinkotuotto on varmaan pääasia.”

Hän aikoo säästää osakeostoksiin rahaa ja sijoittaa pikkuhiljaa. ”Tilin 50 000 euron katto ei ole ongelma, kun alkupääomaa ei ole”, Jotham nauraa.

Osakesäästötilin suurimpana plussana Jotham pitää verotusta. Toisaalta miinuskin liittyy verotukseen: tilillä ei voi hyödyntää hankintameno-olettamaa, joka on monelle sijoittajalle tärkeä. Osakesäästötiliä on myös kritisoitu siitä, että sinne ei voi siirtää vanhoja osakeomistuksia. ”Se on ehkä ongelma varakkaammille.”

Pelottaako nuorta sijoittajaa se, että verotus voi pitkän sijoitusajan kuluessa muuttua arvaamattomasti?

”Sitä on funtsittu parin kaverin kanssa”, Jotham kertoo. Hän on kuullut pitkäaikaissäästämisen ps-tilistä, jonka ehtoja muutettiin, ja tilin käyttö lopahti.

”Joillekin säästäjille on jäänyt arpia siitä, mutta ei se oikeastaan vaikuta, koska se ei koskenut itseä. Uskon, että jos osakesäästötiliin tulee myöhemmin muutoksia, ne voivat olla positiivisia!”

OSAKESÄÄSTÖTILI JA OPINTOTUKI Opiskelijan osakesäästötilille kertyneet osingot ja luovutusvoitot eivät vaikuta opiskelijan opintotukeen, jos hän ei nosta tililtään rahaa.

OSAKESÄÄSTÖTILI JA ASUMISTUKI Opiskelijan osakesäästötilille kertyneet osingot otetaan huomioon opiskelijan tulona, kun osingot on maksettu hänen osakesäästötililleen. Osingot ovat silloin opiskelijan käytettävissä, vaikka hän ei nostaisi niitä tililtään. Jos opiskelijan osinkotulot kuitenkin ovat alle 10,87 euroa kuussa, niitä ei huomioida.

Ulla Simola

Miten Jotham Berhanu aikoo saada hyödyn irti osakesäästötilistä? Kuuntele Jothamia podcastilla 

Miten Jotham Berhanu aikoo sijoittaa osakesäästötilillään? Mihin hän pyrkii sijoittamisellaan? Kuuntele Jothamin haastattelu podcastilta. Toimittajana Taloustaidon Ulla Simola.  

Ulla Simola 

Oppia omaan talouteen – Taloustaidon juttupaketti nuorille! Tutustu

Rahat, verot, työ & eläke, koti