veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Osakesäästötili – miten ne verot maksettiinkaan?

Osakesäästötili – miten ne verot maksettiinkaan?
24.1.2020

Uudelle osakesäästötilille on voinut tehdä osakesijoituksia vuoden alusta lähtien. Osakesäästötilillä voit hyötyä, koska sijoitustuottojen verotus lykkäytyy.

Maksat osakesäästötilille kertyneestä tuotosta veroa vasta, kun nostat tililtä rahaa. Tuotosta menee pääomatulovero, joka on 30 %, jos verotettava pääomatulosi koko vuodelta on enintään 30 000 euroa (summa voi sisältää monenlaisia pääomatuloja: luovutusvoittoja, osinkotuloja ja vuokratuloja yms.). Sen yli menevältä osalta vero on 34 %.

Kun nostat rahaa, verotettavan tuoton osuus nostetusta summasta on sama kuin tuoton osuus koko tilin arvosta. Tuotto = koko tilin käteisvarojen ja osakkeiden käypä arvo – tilille sijoittamasi pääoma. 

  • ESIMERKKI: Olet sijoittanut tilille 10 000 euroa. Niillä ostamiesi osakkeiden arvo on nyt 15 000 euroa. -> Tilisi tuotto on 5 000 euroa. Tässä tapauksessa tuoton osuus on siis 1/3 tilisi arvosta.
  • Jos nostat tililtä 1 500 euroa, myös siitä 1/3 (tässä tapauksessa 500 euroa) on verotettavaa tuottoa, josta menee pääomatulovero.
  • Nostamastasi summasta 1 000 euroa on tilille sijoittamaasi pääomaa, josta et maksa veroa.
  • Noston seurauksena sijoittamasi pääoma on pienentynyt 9 000 euroon. Voit siis sijoittaa tilille vielä 41 000 euroa lisää ennen kuin kolkuttelet 50 000 euron enimmäisrajaa.

Jos myyt osakkeita nostaaksesi rahaa tililtä, sillä ei ole verotuksen kannalta merkitystä, saatko kaupasta voittoa vai tappiota. Vain se merkitsee, onko koko tili voitolla vai tappiolla, kun nostat rahaa. 

  • ESIMERKKI: Olet sijoittanut tilille 10 000 euroa. Niillä ostamiesi osakkeiden arvo on nyt 8 000 euroa.  -> Tilisi on tappiolla.
  • Nostat tililtäsi 1 000 euroa. Koska tilisi on tappiolla, joudut nostamaan sieltä pääomaa. Et joudu maksamaan nostosta veroa.
  • Noston seurauksena sijoittamasi pääoma pienentyi 9 000 euroon, joten voit sijoittaa tilille vielä 41 000 euroa lisää pääomaa.

Kun teet osakekauppoja, kaupankäynnin kulut pienentävät tilin arvoa ja siten myös verotettavaa tuottoa. Siksi niitä ei enää erikseen voi vähentää tuotosta.

Jos tilinhoitomaksu veloitetaan suoraan tililtä, sitäkään ei enää vähennetä tuotosta. Jos pankki/palveluntarjoaja veloittaa ne muulla tavoin, ne ovat vähennyskelpoisia.

KUUNTELE TALOUSTAITO PODCAST

Miten Jotham Berhanu aikoo sijoittaa osakesäästötilillään? Mihin hän pyrkii sijoittamisellaan? Kuuntele Jothamin haastattelu podcastilta. Toimittajana Taloustaidon Ulla Simola.  

OSAKESÄÄSTÖTILI Uuden osakesäästötilin hyödyntämiseen on monta tapaa, joista säästäjä voi valita itselleen sopivimman. Lue tammikuun Taloustaidosta juttu Valitse oma tyylisi osakesäätötilillä. Voit lukea jutun näköislehdestä, jos olet rekisteröitynyt verkkopalvelujemme käyttäjäksi.

Ulla Simola  

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti