veronmaksajat.fi

RAHAT

Osakesäästötileillä hyödynnettiin markkinaliikkeitä – koronaromahdus veti ostoksille

Osakesäästötileillä hyödynnettiin markkinaliikkeitä – koronaromahdus veti ostoksille
14.1.2021

Osakesäästötilit ovat olleet käytössä noin vuoden. Nordnetilta ja Mandatumilta saatujen tilastojen mukaan osakkeita netto-ostettiin viime vuonna kuukausitasolla eniten maaliskuussa koronaromahduksen aikana.

Suomalaiset ovat avanneet ahkerasti osakesäästötilejä. Nordnetilla osakesäästötilejä oli 11.1.2021 mennessä avattu 116 612 kappaletta.

Keskimääräisellä aktiivisella osakesäästötilillä oli 11 500 euroa. Tähän sisältyvät kotimaiset ja ulkomaiset osakkeet sekä rahavarat. Arvokkain Nordnetin osakesäästötili oli noin 333 000 euroa.

Suomalaisista osakkeista suosituimmat ovat tilimäärän mukaan Fortum, Sampo, Finnair, Wärtsilä ja Nordea. Yhdysvaltalaisyhtiöistä Apple, Nio, Tesla, Pfizer sekä Microsoft ovat kiinnostaneet sijoittajia.

Nordnetin suoituimmat osakkeet tilimäärän mukaan
Ylin on suosituin

Suomi Yhdysvallat Ruotsi Tanska Norja Saksa
Fortum Apple Computer Nordnet Ab Vestas Wind Systems Norwegian Air Shuttle Tesla Motors Inc. Registered Shares DL
Sampo Nio Smart Eye Novo Nordisk B Nel ASA Pfizer Rg
Finnair Tesla Motors Evolution Gaming 
Group
Danske Bank Zaptec As Tui Ag Namensaktien
Wärtsilä Pfizer Scandic Hotels Group Ørsted Kahoot As Lufthansa
Nordea Microsoft Astra Zeneca SAS Ab DKK Aker Carbon Capture As Airbus Group

Lähde: Nordet

Mandatum Traderin asiakasmäärät eivät ole julkisia, mutta vuoden lopussa tileillä oli varallisuutta keskimäärin 23 400 euroa. Euromääräisesti vaihdolla mitattuna suosituimpien osakkeiden joukossa on samoja yhtiöitä kuin Nordnetilla.

Mandatumin suosituimmat osakkeet euromääräisellä vaihdolla mitattuna
Ylin on suosituin

Plug Power
Fortum
Nokia
Sampo
Nordea Bank
Tesla
Wärtsilä
Neste
Kone

Lähde: Mandatum

Viime vuonna ostettiin enemmän kuin myytiin

Nordnetin osakesäästötileille osakkeita ostettiin viime vuonna joka kuukausi enemmän kuin myytiin.

”Nordnetin osakesäästötiliasiakkaat ovat olleet joka kuukausi viime vuonna netto-ostajia, mikä tarkoittaa sitä, että pörssissä on tehty enemmän ostoja kuin myyntejä. Näin on ollut sekä kotimaisissa että ulkomaisissa pörsseissä”, Nordnetin Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen kertoo.

”Kaupankäynti on ollut hyvin vilkasta, ja jokaista myyntitoimeksiantoa kohti on ollut kaksi ostotoimeksiantoa. Toisin sanoen siis osakesäästötileillä 66 prosenttia tehdyistä kaupoista on ollut ostoja viime kuukausien aikana.”

Mandatum Lifen kaupankäyntipalveluiden johtajan Niklas Odenwallin mukaan kokonaismyynti euroissa on noin 77 prosenttia kokonaisostoista. Sijoitusaste oli viime vuoden lopussa 85 prosenttia.

Kiinnostus heräsi romahduksen aikana

Maaliskuun kurssiromahdus sai sijoittajat avaamaan ennätystahtiin osakesäästötilejä.

”Maaliskuussa avattiin osakesäästötilejä kaikkein eniten viime vuonna. Maaliskuu oli myös euroissa kovin netto-ostokuukausi pörsseissä osakesäästötileillä”, Tuppurainen sanoo.

”Aktiviteetti nousi huomattavasti ja uusia asiakkaita tuli sisään todella paljon. Aktiivisimmat ennakoivat tulevaa tiputusta jo helmi-maaliskuun alussa ja onnistuivat jopa ajoittamaan paluun markkinoille hienosti maaliskuun puolivälissä”, Odenwall toteaa.

Ulkomaisten osakkeiden osuus kasvanut

Tuppuraisen mukaan kiinnostus osakesäästötileihin ei ole vähentynyt. Hänen arvionsa mukaan tällä vauhdilla tilejä avataan tammikuussa 2021 ainakin 10 000.

”Ulkomaisten osakkeiden osuus kaupankäynnistä on kasvanut odotettua enemmän, ja moni haluaa hyödyntää verotehokasta tiliä kaupankäynnissä, kun myyntisaamiset voi sijoittaa täysimääräisesti pörssiin takaisin”, Tuppurainen pohtii.

Osinkoyhtiöiden uskotaan vetävän keväällä

Odenwall ja Tuppurainen arvioivat, että keväällä sijoittajia kiinnostavat erityisesti osinkoyhtiöt.

”Kotimainen osinkokevät saa nyt ensimmäistä kertaa isommassa mittakaavassa toivottaa tervetulleeksi osakesäästötiliasiakkaat, joista monet ovat osinkosijoittajia. Kun tilien keskimääräinen arvo on vielä alle 12 000 euroa ja kotimaiset osakkeet ovat edelleen suurin kiinnostuksen kohde, nähdään varmasti paljon osakesäästötilikauppoja hyvää osinkoa maksavien yhtiöiden osakkeilla”, Tuppurainen sanoo.

”Hyvät osingonmaksajat, mutta myös hajauttaminen useammalle markkinalle kiinnostaa entistä enemmän. Osakesäästötili yleistyy selkeästi myös aktiivisempien sijoittajien käytössä verotuksellisten hyötyjensä vuoksi”, Odenwall arvioi.

Sami Kontola

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti