veronmaksajat.fi

RAHAT

Osakesäästäjäpomo Victor Snellman pysyttelee Revenion kyydissä

Osakesäästäjäpomo Victor Snellman pysyttelee Revenion kyydissä
14.10.2020

Karo HämäläinenKARON PÖRSSI "Reveniossa on ilon ja kauhun tasapaino. Vieläkö nousee, koska romahtaa? Kunpa se vielä jaksaisi nousta", Osakesäästäjien uusi toimitusjohtaja Victor Snellman kuvailee.

Tunne on varmasti monelle osakesijoittajalle tuttu. Hyvin menestyneen yhtiön osakekurssi on noussut ja sen paino on päässyt paisumaan salkussa suureksi. Riskienhallintamielessä osakkeen painoa pitäisi keventää, mutta entä jos pian myynnin jälkeen yhtiö julkaiseekin hyviä uutisia tai päätyy kovapreemioisen ostotarjouksen kohteeksi?

Osakesijoittajien ajatusmaailman ymmärtäminen ja jakaminen on Snellmanille tärkeä osa hänen uutta työtään. Snellman aloitti syyskuussa Suomen Osakesäästäjien eli entisen Osakesäästäjien keskusliiton toimitusjohtajana. Järjestö edistää osakesijoittamista yhtä lailla lobbarina ja asiantuntijana kuin tarjoamalla jäsenilleen koulutusta ja etuja.

Suomen Osakesäästäjät ehti olla vailla toimitusjohtajaa miltei vuoden päivät, sillä pestin edellinen haltija Tuomo Katajamäki erotettiin viime vuoden lokakuussa sen jälkeen, kun yhdistyksen koko henkilökunta oli joko irtisanoutunut tai joutunut pitkälle sairauslomalle. Osakesäästäjät toimii paljolti paikallisyhdistystensä kautta, joten keskusliiton turbulenssista huolimatta toiminta on jatkunut käytännössä ennallaan.

Uusi toimitusjohtaja pääsee tarttumaan toiminnan eteenpäinviemiseen.

Vuosikymmen osakesijoituksia

Victor Snellman, joka tunnetaan sijoittajapiireissä paremmin aiemmalla nimellään Victor Heinänen ja Wiscoosi-nimimerkillään, teki ensimmäiset osakesijoituksensa vuonna 2011.

Hän oli valmistunut diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta (nykyisin Aalto-yliopisto) ja päässyt opiskelemaan kauppatieteitä Lappeenrantaan. Tilille oli kertynyt rahaa.

"Silloinen työkaveri ehdotti metsäosuuksien ostamista Etelä-Amerikasta. Se vaikutti vaikealta, ja jälkikäteen ajatellen ihan järkiargumentein jäin rannalle. Luin [Seppo] Saarion, [Vesa] Puttosen ja muiden kirjoja ja ostin ensimmäiset osakkeeni", Snellman muistelee.

Vaikka hän kuvaa ensimmäisiä ostoksiaan räiskimiseksi, tuloksena oli melkoisen hyvin niin toimialojen kuin toiminnan maantieteellisen rakenteenkin suhteen hajautettu Suomi-salkku. Valinnassa hän käytti apuna tunnuslukukriteereitä, joista yksi oli osinkotuotto.

"Ensimmäisen viikon aikana ostin Alma Mediaa, Stora Ensoa, Fiskarsia, Elisaa, Fortumia, Huhtamäkeä ja Konecranesia", Snellman tarkistaa osakevälittäjänsä arkistosta.

Tuore osakesijoittaja sai kokea markkinoiden vatsanpohjavaikutuksen, kun osakekurssit niiasivat eurokriisin kiristyttyä.

"Ostin dipeistä lisää koko ajan."

"Keskinkertainen Suomi-sijoittaja"

Millainen sijoittaja olet, Victor Snellman?

"Keskinkertainen! Sitähän kukaan ei sano sijoitusuniversumissa. Kaupankäyntiaktiviteetilla katsottuna olen osta ja pidä -sijoittaja, mutta teen myös swingejä ja otan näkemystä johdannaisilla."

Mitä johdannaisia käytät?

"Olen seurannut surutta [aiemmin Nordnetilla sijoitusasiantuntijana työskennelleen] Jukka Lepikön ostoja ja myyntejä."

Snellmanin salkku on keskittynyt Suomeen. Toiseksi suurin markkina on Ruotsi. Suorien osakesijoitusten lisäksi hän myös säästää säännöllisesti pörssilistattuihin indeksirahastoihin eli etf:iin.

Omaisuuslajeista hän on keskittynyt osakkeisiin.

"Omistin [Nordnetin hedgetuotetta] Smart-rahastoja ja aktiivisesti hoidettuja rahastoja, mutta ne eivät toimineet halutulla tavalla ja myin."

Omaisuuslajihajautusta tulee lähiaikoina lisää, sillä Snellman on ostamassa Etelä-Savosta mökkiä ja sen ympärillä olevaa pientä metsätilaa.

"Anna voittojen juosta"

Victor Snellmanin salkun kaksi suurinta sijoitusta ovat Revenio ja Neste. Kumpaakin hän on aikoinaan ostanut nykyhintaan nähden edullisesti, ja osakkeiden kurssinousut ovat nostaneet niiden painoa.

Kun Neste tuntui nousseen liian suureksi riskikeskittymäksi, Snellman myi yhtiön osakkeita. Se on jäänyt harmittamaan.

"Silloin splittikorjattu hinta oli viisi euroa", Snellman muistelee.

Tällä hetkellä Nesteen osakekurssi on lähes 50 euroa, ja kaiken lisäksi Snellman pitää yhtiön tulevaisuutta lupaavana:

"Maailman muuttuminen kohti hiilineutraaliutta sataa Nesteen laariin. Casena Neste ei happane. Neste tulee olemaan vuosikymmenen menestystarina kansainvälisessä uutisoinnissa."

"Nesteen keventäminen liian aikaisin oli iso oppiraha, ja kokemus on ohjannut sijoituskäyttäytymistäni. Tasapainostuksen pitää tapahtua ostamalla muita osakkeita, ei myymällä hyvässä vauhdissa olevaa yhtiötä."

Revenion kohdalla Snellman on toiminut toisin kuin Nesteen kohdalla. Hän on jopa ostanut osaketta lisää nouseviin kursseihin.

"Revenion tarina pysyy samana tai hieman paranee koko ajan."

Viimeksi Snellman on hankkinut pienen erän Tikkurilaa.

"Se on puhdas spekulointi sen puolesta, että maalia on kulunut koronan yhteydessä. Katsotaan tuleeko turpaan vai muutaman kympin tai satasen voitto."

Sino Agro Food vei 99 prosenttia

Siinä missä voittojen kannattaa antaa juosta, tappiot olisi osattava syytä leikata ajoissa. Tämän Victor Snellman sai kokea Sino Agro Food -sijoituksensa kohdalla.

Yhdysvaltain OTC-markkinalta Oslon pörssissä listatuksi siirtynyt yhtiö kuulosti lupaavalta. Se kehitti tehokasta tapaa tuottaa proteiinia kala-äyriäisfarmeillaan.

"Tunnusluvut olivat uskomattoman hyvät, mutta missään vaiheessa tulos ei tullut läpi, vaan aina oli jotain selityksiä. Samaan aikaan pääjohtaja dilutoi osakekantaa ", Snellman muistelee.

"Olisi pitänyt hypätä ajoissa pois. Siinä tuhoutui 99 prosenttia sijoitetusta pääomasta. Kaiken lisäksi myin Wärtsilää ostaakseni dipistä lisää Sino Agro Foodsia."

Jos Snellmanin sijoitusuran alku oli hänen omasta mielestään räiskimistä, nykyisin hän seuraa esimerkiksi Inderesin analyytikoiden ja Twitterin profiilisijoittajien suosituksia ja ostaa niiden mukaan.

"Alkuvuodesta tein salkkurotaatiota: myin vanhoja ja ostin uusia, laitaan lyötyjä osakkeita", Snellman kertoo.

Koronakanjonista salkkuun päätyi esimerkiksi ruotsalaisia Storyteliä ja Intrumia.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Mainituista yhtiöistä hän omistaa Alma Mediaa, Stora Ensoa, Fortumia ja Tikkurilaa.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti