veronmaksajat.fi

RAHAT

Nämä ovat Suomi-osakerahastojen suosikit

Nämä ovat Suomi-osakerahastojen suosikit
14.7.2021

Karo HämäläinenKARON PÖRSSI Suomeen sijoittavien osakesijoitusrahastojen suosikkiosakkeet on helppo listata. Neste, Nordea, Sampo, UPM-Kymmene ja Metso Outotec löytyvät kaikkien kymmenen suuren Suomi-osakerahaston kymmenen suurimman sijoituksen joukosta.

Se, ovatko ne rahastojen salkunhoitajien suurimpia suosikkeja, on vaikeampi kysymys vastattavaksi. Kaikki viisi yhtiötä ovat nimittäin myös Helsingin pörssin suurimpia yhtiöitä, kun mittarina käytetään markkina-arvoa.

Markkina-arvoltaan suurten yhtiöiden paino on suurin myös indekseissä, joihin Suomi-osakerahastot vertaavat menestystään. Sijoittamalla indeksin suurimpiin yhtiöihin rahasto ei pääse jäämään pahasti jälkeen vertailuindeksin kehityksestä mutta eipä toisaalta sen paremmin voittamaankaan sitä. Suuryhtiö on salkunhoitajalle turvallinen valinta.

Suurten yhtiöiden painottumisen Suomi-osakerahastojen salkuissa selittää myös se, että suuret yhtiöt ovat yleensä myös eniten vaihdettuja osakkeita. Salkunhoitaja voi käydä niillä kauppaa vaikuttamatta osakkeen hintaan. 

Tarkastelussa kymmenen suurta salkkua

Kävin läpi kymmenen suurimman suomalaisen Suomeen sijoittavan osakerahaston kymmenen suurimman sijoituksen listat. Listat löytyvät kokonaisuudessaan tämän jutun lopusta.

Mukana olivat vain yleisesti Suomeen sijoittavat osakerahastot. Näin markkina-arvon (pien- tai mikroyhtiöt) tai sijoitustyylin (arvo- tai kasvuyhtiöt) mukaan erikoistuneet rahastot jäivät ulkopuolelle, samoin indeksirahastot (pois lukien SEB Finlandia Optimized Low Carbon).

Tarkasteltavana olivat suuruusjärjestyksessä seuraavat rahastot: OP-Suomi, Danske Invest Suomi Osake, Säästöpankki Kotimaa, Nordea Suomalaiset Tähdet, Aktia Capital, Evli Suomi Select, SEB Finland Optimized Low Carbon, Elite Alfred Berg Suomi Fokus, FIM Fenno, eQ Suomi.

OP-Suomi on yli miljardin euron jättisalkku, kun taas FIM Fennon salkku painoi kesäkuun lopussa 140 miljoonaa euroa. Rajautuminen kymmeneen suurimpaan Suomi-rahastoon raakkasi ulos esimerkiksi Fondita Equity Spicen, jonka rahastopääoma on reilut 20 miljoonaa euroa.

Selvityksessä on käytetty pohjana rahastojen tuoreimpia kuukausikatsauksia. Pääosin se tarkoittaa kesäkuun lopun tilannetta, mutta laiskimmat rahastoyhtiöt ovat saaneet päivitettyä omistajien saataville vasta toukokuun lopun tiedot.

Yhtiöiden markkina-arvoja koskevat tiedot ovat 9.7.2021 vallinneen tilanteen mukaiset. 

Metso Outotec konepajasuosikki

Jos haluaa nuuhkia, mihin yhtiöihin Suomi-rahastojen salkunhoitajat uskovat, taipumus suosia markkina-arvoltaan suuria yhtiöitä täytyy ottaa huomioon.

Tarkastella voi myös toisesta kulmasta: mitkä suurimmista pörssiyhtiöistä eivät esiinny järin usein Suomi-osakerahastojen kärkikymppilistoilla?

Välittömästi huomion kiinnittää se, että Metso Outotecia löytyy kaikkien rahastojen kärkisijoituksista, kun taas kaksi muuta suurta konepajaa, Kone ja Wärtsilä, ovat varsin maltillisesti edustettuina. Konetta on neljän ja Wärtsilää vain yhden rahaston kärkikymmenikössä. Wärtsilä on markkina-arvolla pörssin kymmenenneksi suurin yhtiö, mutta Koneen sijoitus listalla on kolmas.

Vaikuttaa siis siltä, että konepajoista salkunhoitajat uskovat selvästi enemmän Metso Outotecin kuin Koneen ja Wärtsilän osakekurssikehitykseen.

Saman tarkastelun voi tehdä metsäyhtiöiden sisällä. UPM-Kymmeneä on kaikissa tarkastelluissa salkuissa, Stora Ensoa vain viiden rahaston kärkikymmenikössä. Markkina-arvoltaan UPM-Kymmene (17,7 mrd.) on Stora Ensoa (12,9 mrd.) suurempi.

Wärtsilän jälkeen toiseksi niukimmin kymppilistoilla näkyy Elisaa. Teleoperaattori on kelvannut neljän rahaston top 10:een. Elisan tavoin osinko-osakkeeksi profiloituva Kesko ei sekään ole noussut kuin neljän rahaston suurimpien sijoitusten joukkoon.

Markkina-arvoltaan neljänneksi suurinta yhtiötä Nokiaa on kahdensan rahasto kärkikymmenikössä. OP-Suomi ja Aktia Capital eivät ole huolineet sitä suurimpien sijoitusten joukkoon. 

Qt rynnii mukaan

Jos markkina-arvoltaan keskikokoinen yhtiö nousee yleisesti Suomeen sijoittavan osakerahaston kärkikymmenikköön, se osoittaa salkunhoitajan poikkeuksellisesta luotosta yhtiötä kohtaan.

Yllättävää ei ole, että rahastojen suurimmista omistuksista löytyy Valmetia (markkina-arvo 5,4 mrd. euroa), Nokian Renkaita (4,9 mrd.) ja Huhtamäkeä (4,1 mrd.).

Toki samaan hengenvetoon voi huomata, että Orionia (5,3 mrd.) ja Kojamoa (5,1 mrd.) kymppilistoilta saa etsiä turhaan.

Qt Group on ollut viime vuosien kurssiraketti, ja yhtiön markkina-arvo on kohonnut jo 2,5 miljardiin euroon. Silti on uutisarvoista, että Qt:ta on peräti kolmen Suomi-osakerahaston top 10 -sijoituksissa. Aktia Capitalissa ja Evli Suomi Selectissä se on salkun toiseksi suurin omistus.

Kärkikymmenikkösijoituksia on myös miljardin euron arvoisilla Musti Groupilla ja Harvialla, kummallakin yksi.

Nordea Suomalaiset Tähdet on ottanut suurimpien sijoitusten joukkoon Adapteon, josta on käynnissä julkinen ostotarjous.

Markkina-arvoltaan pienin ja samalla ainut First North -markkinapaikalla kaupankäynnin kohteena oleva kärkikymmenikköyhtiö on Aktia Capitalin kahdeksanneksi suurin omistus Detection Technology (430 miljoonaa euroa).

Nordealla ja Sammolla eniten kärkisijoja

Entä mitkä ovat rahastosalkunhoitajien ykkösvalinnat, suurimmat suosikit?

Tähän ainakin teoriassa vastauksen antaa se, minkä yhtiöiden paino on useimmassa salkussa kaikkein suurin.

Markkina-arvoykkönen Neste kerää kaksi ykkössijaa. Nokian on rahastonsa suurimmaksi omistukseksi nostanut yksi salkunhoitaja, samoin Metso Outotecin.

Sen sijaan Nordea ja Sampo ovat suurimpia sijoituksia kolmessa rahastossa. Nordea on Evli Suomi Selectin, SEB Finlandia Optimized Low Carbonin ja FIM Fennon ykkönen, kun taas Sampo keikkuu suurimpana Danske Invest Suomen, Elite Alfred Berg Suomi Fokuksen ja eQ Suomen salkuissa.

OP-Suomi 
Neste 9,8
Sampo 9,4
UPM-Kymmene 7,1
Fortum 5,9
Nordea 5,1
Elisa 4,8
Nokian Renkaat 4,8
Metso Outotec 4,7
Valmet 4,7
Kesko 4,6
   
Danske Invest
Suomi Osake
Sampo 8,2
Nokia 7,6
Neste 6,3
Nordea 5,6
Metso Outotec 5,5
UPM-Kymmene 5,3
Fortum 4,7
Kone 4,4
Valmet 3,9
Kesko 3,8
   
Säästöpankki Kotimaa 
Nokia 7,3
Sampo 6,8
Nordea 5,0
Metso Outotec 5,0
Fortum 4,8
UPM-Kymmene 4,6
Stora Enso 4,4
Neste 4,3
Outokumpu 4,1
Nokian Renkaat 3,2
   
Nordea Suomalaiset
Tähdet
Neste 9,1
Sampo 8,9
Nokia 8,1
Kesko 6,6
UPM-Kymmene 5,2
Metso Outotec 4,5
Musti Group 3,6
Nokian Renkaat 3,6
Nordea   3,4
Adapteo 3,2
   
Aktia Capital 
Metso Outotec 8,5
Qt Group 7,5
Kone 5,7
Valmet 4,5
Sampo 4,4
Neste 4,3
Nordea 4,1
Detection Technology 4,1
UPM-Kymmene 3,9
Scanfil 3,7
   
Evli Suomi Select 
Nordea 7,4
Qt Group 7,2
Metso Outotec 6,2
Neste 6,0
Nokia 5,1
UPM-Kymmene 4,6
Fortum 4,6
Sampo 4,1
Wärtsilä 4,0
Stora Enso 3,8
   
SEB Finlandia
Optimized Low Carbon
Nordea 9,9
Sampo 9,1
Kone 8,6
Neste 6,1
Nokia 4,7
Elisa 4,6
Metso Outotec 4,5
UPM-Kymmene 4,2
Kesko 4,1
Stora Enso 3,7
   
Elite Alfred Berg
Suomi Fokus
Sampo 6,8
Nordea 5,9
Fortum 5,9
Metso Outotec 5,4
Qt Group 5,3
Harvia 4,9
Nokia 4,8
Neste 4,4
UPM-Kymmene 4,0
Konecranes 3,9
   
FIM Fenno 
Nordea 8,7
Sampo 7,9
Nokia 7,7
Neste 6,0
Stora Enso 4,6
UPM-Kymmene 4,5
Valmet 4,1
Fortum 3,9
Metso Outotec 3,6
Kone 2,9
   
EQ Suomi 
Sampo 8,1
Nokia 6,9
Nordea 6,8
Fortum 5,7
Neste 4,8
UPM-Kymmene 4,5
Metso Outotec 4,3
Stora Enso 4,1
Huhtamäki 3,9
Outokumpu 3,7

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Jutussa mainituista yhtiöistä hän omistaa Nordeaa, Sampoa, UPM-Kymmeneä, Keskoa ja Nokiaa.

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti