veronmaksajat.fi

RAHAT

Näitä osakkeita Suomen parhaat maailma-rahastot suosivat – löytyykö sinun salkustasi?

Näitä osakkeita Suomen parhaat maailma-rahastot suosivat – löytyykö sinun salkustasi?
16.9.2020

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Mahtaisiko yhdysvaltalainen finanssikonserni Charles Schwab olla maailman paras sijoituskohde?

Erittäin todennäköisesti ei, mutta ei ehkä aivan huonokaan. Joka tapauksessa se on kymmenen vuoden ajanjaksolla parhaiten pärjänneen koko maailman osakemarkkinoille sijoittavan suomalaisen osakerahaston painavin satsaus.

Sijoitusideoiden saaminen eli mahdollisten sijoituskohteiden löytäminen on keskeistä ja olennaisen tärkeää. Kukaan ei voi millään seurata kaikkia maailman noteerattuja yhtiöitä, ei edes yhtä maantieteellistä aluetta tai toimialaa. Jos tutkittavien osakkeiden joukko on laaja, analyysin laatu kärsii.

Moni saa sijoitusideoita tai osakeimpulsseja mediasta tai kavereilta. Yksi mahdollinen keino on myös suursijoittajien tai menestyneiden salkunhoitajien seuraaminen. Esimerkiksi Warren Buffettin liikkeitä seurataan varsin tarkkaan ja peesataan paljon.

Sijoitusidea on joka tapauksessa tietenkin vain ponnin tutkia jotakin yhtiötä tarkemmin. Siitä varsinainen työ vasta alkaa.

Kestävät arvot ja brändit tuottokärjessä

Sijoitusideat mielessäni katsoin, mitkä suomalaiset koko maailmaan sijoittavat osakerahastot ovat pärjänneet Rahastoraportin pisimmällä eli kymmenen vuoden ajanjaksolla.

Listan ykkönen on Danske Invest Kestävä Arvo Osake, joka on tuonut 14,5 prosentin keskimääräisen vuosituoton. Yli kolmentoista prosentin vuosituottoon kymmenen vuoden jaksolla ovat yltäneet myös Seligsonin brändiyhtiöihin erikoistunut korirahasto Seligson & Co Global Top 25 Brands ja LähiTapiola Vastuullinen Kasvu.

Yli kymmenen prosentin vuosituottoon ajanjaksolla ovat yltäneet suomalaisista rahastoista myös Fonditan tulevaisuusteemainen rahasto Fondita 2000+, Nordea 1 – Ilmasto ja Ympäristö GB, Evli Maailma ja Sifter. Suomalaisittain läheisiä ovat myös norjalaisen Odinin Odin Global ja ruotsalaisen Handelsbankenin Handelsbanken Kestävä Energia.

Danske Invest Kestävä Arvo Osake on instituutiorahasto, jonka vähimmäismerkintä on 250 000 euroa. Sifterin yksityissijoittajasarjan omistajaksi pääsee vähintään 100 000 euron sijoituksella. Muut menestyneet maailma-rahastot ovat kaiken kansan ulottuvilla.

Halpaosakevälittäjä ja hakukone

Danske Invest Kestävä Arvo Osake on hyvin keskittynyt yhdysvaltoihin. Maailman suurimman osakemarkkinan paino rahaston salkussa on peräti 80 prosenttia. Euroopassa varoista on kolmetoista ja Aasiassa kaksi prosenttia. Kaikki tässä jutussa olevat tiedot perustuvat elokuun lopussa vallinneeseen tilanteeseen, jollei muuta mainita.

Dansken instituutiomaailmarahaston suurimmat sijoitukset ovat:

Charles Schwab 4,5 %
Baxter International 4,4 %
Alphabet 4,3 %
Cognizant Technology Sol. 4,2 %
Henry Schein 3,8 %

Charles Schwab on Wikipedian mukaan ja yllätyksekseni maailman kolmanneksi suurin varainhoitaja indeksisijoitusjättien BlackRockin ja Vanguardin jälkeen. Sen juuret ovat Charles Schwabin (s. 1937) perustamassa halpaosakevälityspalvelussa, joka siirtyi nettiaikaan eturintamassa, kasvoi jätiksi ja laajeni finanssitoimialan muihin palveluihin.

Baxter International on nimensä mukaisesti kansainvälinen terveydenhoitoalan yhtiö. Sen liikevaihto oli viime vuonna vain 11,4 miljardia Yhdysvaltain dollaria. "Vain" siksi, että laajalti sijoittavien rahastojen suurimmat sijoitukset tapaavat olla jättiläisiä, sellaisia kuin paremmin Google-nimellä tunnettu Alphabet.

Cognizant on it-palveluyhtiö, joka toimii myös Suomessa ostettuaan "Säästöpankkien atk-osaston" Samlinkin. Henry Schein toimittaa terveydenhuollon tuotteita ja palveluita.

Brändien paraati

Seligsonin brändirahasto Seligson & Co Global Top 25 Brands on rahastoyhtiön ideologian mukaisesti passiivinen rahasto. Indeksirahasto se ei kuitenkaan ole, vaan se omistaa 25:n brändiyhtiön korin. Yhtiöjoukko painottuu Yhdysvaltoihin, jonka osuus on 70 prosenttia. Toimialoista vahvassa ylipainossa mihin tahansa yleiseen indeksiin nähden ovat kuluttajatuotteet – useinhan juuri sillä toimialalla brändistä on hyötyä.

Rahaston kaksi suurinta omistusta edustavat kuitenkin teknologiatoimialaa ja kuuluvat myös maailman osakemarkkinoiden painavimpien yhtiöiden tiukkaan kärkeen.

Apple  8,8 %
Alphabet  7,9 %
Procter & Gamble  7,3 %
McDonald's 7,1 %
Coca-Cola Company 5,9 %

Procter & Gamblen juuret ovat vuodessa 1837, jolloin kynttiläntekijä William Procter ja saippuavalmistaja James Gamble perustivat nimiään kantavan yhtiön. P&G:n laajaan brändikirjoon kuuluu niin Gilletteä kuin Pampersia, Duracelliä kuin Oral-B:tä.

Pikaruokaketju McDonald's ja Coca-Cola Company kuuluvat maailman tunnetuimpiin ja maailmanlaajuisimpiin brändeihin. Nettisivuillaan Coca-Cola Company kertoo, että sen tuotteita myydään yli kahdessasadassa maassa. Luku on hurja siihen nähden, että YK:hon kuuluu tällä haavaa 193 valtiota.

LähiTapiola etsii kasvua

LähiTapiola Vastuullinen Kasvu painottaa yhtiövalinnassaan kasvua. Se on myös melko keskittynyt rahasto, joka jakaa varansa pääsääntöisesti 30–40 yhtiöön. Sana "vastuullinen" rahaston nimessä viittaa siihen, että sijoituspäätöksissä "huomioidaan sijoituskohteisiin vaikuttavat ympäristöön, sosiaaliseen vastuuseen ja hyvään hallintotapaan liittyvät tekijät LähiTapiola Varainhoidon vastuullisen sijoittamisen periaatteiden mukaisesti".

Muista menestyneistä koko maailma -rahastoista LähiTapiolan kasvuyhtiörahasto poikkeaa siinä, että Yhdysvaltain paino on vain 55 prosenttia. Neljänneksi suurin markkina on Ruotsi viiden prosentin osuudella.

Square 4,6 %
Carvana 4,4 %
Zalando 4,3 %
PayPal Holdings 4,2 %
Lululemon Athletica 4,2 %

Square on yhdysvaltalainen ja itse asiassa Charles Schwabin tapaan sanfranciscolainen finanssialan yhtiö. Sen liikevaihto oli viime vuonna alle viisi miljardia dollaria eikä sillä ole ikääkään kuin juuri reilut kymmenen vuotta. New Yorkin pörssiin se listautui vuonna 2015.

Carvana on "Yhdysvaltain Kamux", käytettyjen autojen osto- ja myyntiketju. Sen viime vuoden liikevaihto ei yltänyt edes neljään miljardiin dollariin ja tuloskin oli tappiollinen. Vuonna 2012 perustettu ja vuonna 2017 listautunut yhtiö on kuitenkin rahaston sijoitusajatuksen mukaisesti kovan kasvun firma.

Saksassa perustettu mutta pääomistajansa Kinnevikin myötä ruotsalaiseksikin leimautunut Zalando on nettivaatekauppa, PayPal yhdysvaltalainen maksujenvälitysjärjestelmä.

Lululemon Athletican alku on joogavaatteissa, joista se on laajentunut myös muihin liikunta- ja urheiluvaatteisiin. Liikevaihto on vielä alle neljä miljardia dollaria, mikä ei kuitenkaan ole ollut este sille, että yhtiön markkina-arvo on noussut yli neljäänkymmeneen miljardiin euroon.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Mainituista yhtiöistä hän omistaa Coca-Colaa. 

Rahat, verot, työ & eläke, koti