veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Näitä osakkeita parhaat Suomi-rahastot omistavat – tämä supertykki on salkunhoitajien suosikki

Näitä osakkeita parhaat Suomi-rahastot omistavat – tämä supertykki on salkunhoitajien suosikki
13.10.2021

Karo HämäläinenKARON PÖRSSI Kulunut vuosikymmen on toki ollut osakesijoittajalle suotuisa, mutta 20 prosentin keskimääräinen vuosituotto kymmenen vuoden ajan on hurja suoritus. Siihen Säästöpankki Pienyhtiöt ja rahastoa sen perustamisesta asti hoitanut salkunhoitaja Olli Tuuri ovat kuitenkin pystyneet.

Säästöpankki Pienyhtiöt on perustettu maaliskuussa 2011, joten ikää ja historiaa sillä on puoli vuotta yli kymmenen vuoden merkkipaalun.

Kahdenkymmenen prosentin keskimääräisellä vuosituotollaan Säästöpankki Pienyhtiöt on parhaiten menestynyt Suomeen sijoittava osakerahasto kymmenen vuoden ajanjaksolla. Se on pisin aikaväli, jolla rahastojen tuottoja vertaillaan Rahastoraportissa.

Evli Suomi Pienyhtiöt ei 19,3 prosentin keskimääräisellä vuosituotollaan jää paljon jälkeen, mutta kumulatiivisessa tuotossa eroa alkaa jo tulla. 20,0 prosentin tuotto paisuttaa pääoman kymmenessä vuodessa 6,2-kertaiseksi, kun 19,3 prosentin keskimääräisellä tuotolla kymmenen vuoden aikana pääoma 5,8-kertaistuu.

Ei ole aivan sama, onko kymppitonnin sijoitus kymmenen vuoden jälkeen 62 000 vai 58 000 euroa – ja toisaalta on. Ero Suomen osakemarkkinoiden keskimääräiseen tuottoon vastaavalla ajanjaksolla leviää nimittäin huimaksi. Jos kymmenen vuotta sitten olisi lyönyt rahansa OMX Helsinki CAP -tuottoindeksiin, rahat olisivat vain (tai: "vain") nelinkertaistuneet. Keskimääräinen vuosituotto on ollut 15,0 prosenttia.

Keskimäärin Suomeen sijoittava osakerahasto on antanut viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana reilun 14 prosentin tuoton. 

Menestystä pienyhtiöillä

Suomeen sijoittavista osakerahastoista vertailuindeksiä paremmin ovat Säästöpankki Pienyhtiöiden ja Evli Suomi Pienyhtiöiden lisäksi pärjänneet vain SEB Finland Small Cap (keskimääräinen vuosituotto 17,1 prosenttia), OP-Suomi Pienyhtiöt (15,6 %) ja Seligson & Co OMX Helsinki 25 -etf (15,6 %).

Kuinka indeksiä seuraava etf on voinut menestyä vertailuindeksiä paremmin? Selitys on yksinkertainen: Seligsonin etf seuraa vaihdetuimpien osakkeiden OMXH25-indeksiä, kun Rahastoraportissa Suomi-osakerahastojen vertailukohtana on Helsinki CAP -tuottoindeksi.

Indeksisijoittaja on voittanut painorajoitetun indeksin sijoittamalla suuryhtiöindeksiin, mutta muuten menestystä Suomen osakemarkkinoilta on ammennettu pienyhtiöiden avulla.

"Pienyhtiö" tosin pitää ymmärtää laajasti. Vaikka rahaston nimessä lukee "pienyhtiö", se usein sijoittaa paitsi varsinaisiin pienyhtiöihin eli small capeihin myös keskisuuriin yhtiöihin eli midcapeihin. Koska pienyhtiöitä tai keskisuuria yhtiöitä ei ole määritelty toimialastandardinomaisesti, rahastoyhtiö voi päättää itse, mitä sen pienyhtiörahasto ymmärtää pienyhtiöiksi.

Karkeasti jakorajan voisi kuvitella menevän Suomessa miljardin euron tienoilla, sillä pörssiä pyörittävä Nasdaq OMX pitää miljardia oman large cap -indeksinsä rajana.

Qt salkunhoitajien ykkösvalinta

Mihin parhaiten menestyneet Suomi-rahastot sijoittavat nyt? Keräsin neljän parhaiten kymmenen vuoden ajanjaksolla tuottaneen aktiivisen Suomi-rahaston suurimmat sijoitukset syyskuun lopun tilanteen mukaan.

Listoilla pistää silmään viime vuosien supertykki Qt, joka on Säästöpankin ja Evlin rahastojen suurin omistus ja kolmannella sijalla OP:n pienyhtiörahastossa. Qt on ollut jo pitkään Suomi-rahastojen suosikki – mikä onkin ollut osuudenomistajien edun mukaista.

Qt on lähes neljän miljardin arvoinen yhtiö, joten se ylittää kirkkaasti markkina-arvoon perustuvat pienyhtiön määritelmät. Järin pieninä ei voi pitää listoilla viihtyvistä yhtiöistä Nokian Renkaita (4,3 miljardia euroa), Huhtamäkeä (4,3 mrd.) tai Metsä Boardiakaan (2,9 mrd.). Suurimpien omistusten listojen perusteella rahastoja ei äkkiseltään osaisi arvata pienyhtiörahastoiksi.

Alla olevat kymmenen suurimman sijoituksen listat ja painot perustuvat syyskuun lopun tilanteeseen.

Säästöpankki Pienyhtiöt

Yhtiö Osuus salkusta, %
Qt 5,9 
Nokian Renkaat 4,7 
Outokumpu 3,9 
Konecranes 3,9 
Huhtamäki 2,8 
F-Secure 2,6 
Metsä Board 2,5 
Caverion 2,5 
Detection Technology 2,3 
Nanoform 2,2 

Evli Suomi Pienyhtiöt

Yhtiö Osuus salkusta, %
Qt 8,7 
Talenom 6,1 
Metsä Board
Marimekko 4,7 
Valmet
Musti
Konecranes 3,9 
Tokmanni 3,8 
Olvi 3,6 
Gofore 3,4 

SEB Finland Small Cap

Yhtiö Osuus salkusta, %
Kojamo 9,2 
Huhtamäki 8,9 
Revenio 7,3 
Terveystalo 7,1 
Neles 6,3 
TietoEVRY 4,7 
Musti 4,7 
Detection Technology 4,6 
Talenom 4,6 
Vaisala 4,6 

OP-Suomi Pienyhtiöt

Yhtiö Osuus salkusta, %
Nokian Renkaat 6,9 
Metsä Board 5,5 
Qt 4,6 
Sanoma 4,3 
TietoEVRY 4,2 
Huhtamäki 4,2 
Kojamo 4,1 
Neles 3,9 
Konecranes 3,6 
Musti 3,4 

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Mainituista yhtiöistä hän omistaa Outokumpua, F-Securea, Metsä Boardia, Caverionia, Marimekkoa, Terveystaloa, TietoEVRYä ja Sanomaa.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti