veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Lakiesitys: Kuluttajaluottojen enimmäiskoroksi 10 prosenttia, lainojen suoramarkkinointi kielletään

Lakiesitys: Kuluttajaluottojen enimmäiskoroksi 10 prosenttia, lainojen suoramarkkinointi kielletään
23.4.2020

Kuluttajaluottojen enimmäiskorko aiotaan rajoittaa tilapäisesti korkeintaan 10 prosenttiin. Lisäksi luottojen suoramarkkinointi kiellettäisiin. Laki on voimassa 1.5.–31.12.2020, jos eduskunta hyväksyy lain.

Esityksen mukaan tilapäistä korkokattoa sovellettaisiin lain voimassaoloaikana tehtäviin luottosopimuksiin ja myös aiemmin tehtyihin jatkuvaa luottoa koskeviin sopimuksiin.

Ennen lain voimaantuloa tehtyihin luottosopimuksiin tilapäistä korkokattoa sovellettaisiin siten, että se koskisi luoton käyttöä 1.7.–31.12.2020.

Yleisluottokorttiluotot, autojen osamaksukauppa ja verkkokaupan erämaksumahdollisuus aiotaan rajata korkokaton ulkopuolelle. Luottojen suoramarkkinointikielto koskisi laajemmin erilaisia kuluttajaluottoja.

NUMERO 129 % Tilastokeskuksen rahoitustilinpitotilaston mukaan kotitalouksien velkaantumisaste oli vuoden 2019 lopussa noin 129 prosenttia. Myös velkaongelmaisia on yhä enemmän. Kuluttajat saivat vuoden 2019 aikana yhteensä 1,8 miljoonaa uutta maksuhäiriömerkintää, mikä oli 20 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018.

Minna Petäinen

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti