veronmaksajat.fi

RAHAT

Kultaryntäys

Kultaryntäys
20.7.2016

Karo Hämäläinen Taloustaito Karon PörssiKARON PÖRSSI "Toivottavasti minusta ei koskaan tule niin pessimisti, että sijoittaisin kultaan."

Varmaan joku sijoitusviisas on joskus sanonut noin tai ainakin sinne päin. En ole kuullut, joten en tiedä, kuka. Siksi joudun ottamaan lausahduksen omiin nimiini.

Kullalla on maine, että sen arvo nousee, kun maailmassa tapahtuu pahaa. Epävarmuuden hetkellä keltainen jalometalli koetaan turvaksi.

Ilmiön voi perustella järkevänoloisesti: alkemistien sinnikkäistä yrityksistä huolimatta kultaa ei valmisteta lisää vaan sen määrä maapallolla on rajattu. Perustelu horjahtaa siinä, että kultaa kaivetaan maasta käyttöön reilun 2 500–3 000 tonnin vuosivauhdilla, joten käytössä olevan kullan määrä kasvaa kaiken aikaa.

Toisaalta rahojensa sijoittamisen kultaan voi tulkita epätoivoksi. Kultaharkko ei valmista mitään tuottavaa, ei lisäänny, ei maksa osinkoja. Kultaan sijoittava uskoo, että joku maksaa siitä hänelle tulevaisuudessa enemmän kuin mitä hän itse on maksanut siitä.

Kullan arvo turvasatavana perustuneekin keskeisesti spekulaatioon: Koska kullan uskotaan säilyttävän arvonsa huonoina aikoina, huonoja aikoja pelättäessä raha etsiytyy kultaan, mikä nostaa kullan hintaa maailmanmarkkinoilla.

Kultaindikaattorin perusteella sijoitusmaailmassa pelätään pahaa. Alkuvuonna kullan hinta on noussut ja kultaan sijoittavat pörssilistatut tuotteet ovat olleet sijoittajien suuren kysynnän kohteena.

Kulta kiistaton etf-suosikki

Alkuvuoden etf-rahavirroissa on yksi selvä voittaja: kultaan sijoittavat pörssilistatut tuotteet ovat keränneet vuoden ensimmäisen kuuden kuukauden aikana peräti 22 miljardia Yhdysvaltain dollaria uutta pääomaa. Kulta-etf:iin on virrannut alkuvuoden aikana lähes yhtä paljon rahaa kuin kaikkiin osake-etf:iin yhteensä.

Kulta-etf:ien suosion suuruutta kuvastaa sekin, että kesäkuun lopussa pörssilistattujen kultatuotteiden markkina-arvo oli 85 miljardia dollaria. Alkuvuoden aikana kultatuotteisiin tehdyt sijoitukset muodostavat siis merkittävän osan koko pääomasta. Vuodenvaihteesta myös kullan markkinahinta on noussut, joten kultatuotteiden yhteenlaskettu markkina-arvo on paisunut sekä uuden rahan että alla olevan sijoituskohteen arvonnousun myötä.

Ensimmäisen vuosipuoliskon aikana pörssilistattuihin tuotteisiin on virrannut uutta rahaa nettona 118 miljardia dollaria. Viime vuonna vastaavana aikana pörssilistatut tuotteet vetivät 144 miljardia. Tiedot käyvät ilmi BlackRockin ETP-kuukausiraportista.

Pörssilistatuista tuotteista tutuimpia ovat pörssilistatut rahastot eli etf:t (exchange-traded funds), mutta pörssilistoilla näkyy myös muilla rakenteilla koottuja tuotteita. Siksi BlackRock puhuu pörssilistatuista tuotteista (ETP, exchange-traded product). Suursijoittajat käyttävät pörssilistattuja tuotteita muuttaessaan salkkuaan nopeasti. Siksi niiden rahavirrat toimivat jonkinmoisena suursijoittajien mielenliikkeiden ilmapuntarina.

Varovainen paluu kehittyville markkinoille

Kehittyvien maiden osakkeisiin sijoittavat tuotteet olivat viime vuonna nettomyynnin kohteena, mutta alkuvuonna niihin on verrannut rahaa nettona yli kymmenen miljardia Yhdysvaltain dollaria, lähes saman verran kuin kehittyneiden maiden osakkeisiin sijoittaviin tuotteisiin.

Osakemarkkinoiden suosio on ollut kuitenkin laimeaa suhteessa korkomarkkinoihin ja kullan vetämiin raaka-ainemarkkinoihin. Alkuvuoden aikana osaketuotteisiin tuli 24 miljardia dollaria, kun viime vuonna koko vuoden aikana luku oli 247 miljardia. Korkotuotteiden osalta luvut ovat 67 ja 92 miljardia dollaria.

Maantieteellisesti sijoittajat hyljeksivät eurooppalaisia osakkeita, joihin sijoittavista tuotteista pakeni 23 miljardia taalaa.

Raaka-aineisiin sijoittavista tuotteista eli ETC:eistä (exchange-traded commodity) selvästi suosituin oli kulta 22 miljardin nettomerkinnöillään. Esimerkiksi raakaöljytuotteisiin sijoitettiin uutta rahaa alkuvuonna vain miljardi taalaa.

Brexitistä turvakohteisiin

BlackRock on tarkastellut erikseen rahavirtoja Britannian EU-jäsenyyskansanäänestyksen jälkeisen viikon aikana. Kesäkuun 24. ja 30. päivän välisenä aikana rahaa ohjautui eritoten kultatuotteisiin, joihin sijoitettiin viikon aikana peräti 2,5 miljardia taalaa, siis yli kymmenesosa koko alkuvuoden nettokertymästä.

Osakepuolella suosittu tuoteryhmä olivat korkean osinkotuoton osakkeet (+1,8 miljardia). Korkean osinkotuoton osakkeita pidetään yleisesti osakemarkkinoilla keskimääräistä turvallisempina kohteina.

Korkosijoituksissa raha hakeutui Yhdysvaltain valtionpapereihin (+1,4 miljardia) ja hyvän luottoluokituksen yrityslainoihin (+1,3 miljardia).

Viikon trio: Kolme keinoa kultaan

Kultasijoittajan ei tarvitse sijoitusta tehdäkseen mennä kultaliikkeeseen tai hankkia kaupankäyntioikeuksia raaka-aine- tai johdannaispörsseihin, sillä kultaa löytyy arvopaperimuodossa jopa Helsingin pörssistä.

 Maailman suosituin kulta-etf eli tarkkaan ottaen ETC (exchange-traded commodity) on State Streetin SPDR Gold Shares, jolla käydään kauppaa New Yorkin NYSEArcassa kaupankäyntitunnuksella GLD. Fyysiseen kultaan sijoittavassa rahastossa on noin 40 miljardia Yhdysvaltain dollaria, jolla se on selvästi suurin kultaan sijoittava ETP. GLD:llä käydään kauppaa vilkkaasti, ja osto- ja myyntitarjousten erotus eli spredi on hyvin pieni. Vuotuinen hallinnointipalkkio on 0,4 prosenttia vuodessa.

Kultaan kohdistuu myös runsaasti johdannaisin toteutettuja viputuotteita, jotka kulkevat päivätasolla esimerkiksi kaksin- tai kolminkertaisesti samaan tai eri suuntaan kuin kullan hinta. Yksinkertaisen bear kulta -tuotteen arvo taas kehittyy päivätasolla saman verran kuin kullan hinta mutta eri suuntaan. Tällaiset viputuotteet soveltuvat lähinnä lyhyeen näkemyksenottoon, eivät pitkäaikaissijoituksiksi. Johdannaisin rakennettuihin tuotteisiin sisältyy myös vastapuoliriski.

Kullan suhteen optimisti voi valita New Yorkista esimerkiksi VelocityShares 3x Long Gold -ETN:n (UGLD), jonka arvo muuttuu päivätasolla kolminkertaisesti samaan suuntaan kuin kullan hinta. Vuositason hallinnointikulu on 1,35 prosenttia. Kultapessimistille sopii vaikkapa ProSharesin Ultra Short Gold (GLL), jonka päivätason kerroin kullan hinnan muutokselle on -2 ja hallinnointi maksaa 0,95 prosenttia.

Myös Nasdaq OMX Helsingissä voi käydä kauppaa kultaan sijoittavilla tuotteilla. Niiden vaihto on kuitenkin ollut vähäistä. Markkinatakauksen ansiosta kauppaa pääsee toki käymään, mutta osto- ja myyntihinnan välinen ero on sijoittajalle lisäkulu, jolla on merkitystä vähänkin suuremmissa kaupoissa.

 Esimerkkejä kulta-ETPeistä

1. GLD

2. UGLD

3. GLL

 

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

Rahat, verot, työ & eläke, koti