veronmaksajat.fi

RAHAT

Kiinassa kisataan olympiamitaleista, mutta olisiko Kiinaa syytä tiirailla myös sijoitusmielessä?

Kiinassa kisataan olympiamitaleista, mutta olisiko Kiinaa syytä tiirailla myös sijoitusmielessä?
9.2.2022

KARON PÖRSSI Kiinan johto panee miljardöörinsä ja pörssiyhtiöt ruotuun. Poliittinen johto voi sorsia tai suosia valitsemiaan toimialoja tai yrityksiä. Ihmisoikeudet, ulkopoliittiset suhteet... On monia hyviä syitä vältellä Kiinaa sijoituskohteena.

Samalla Kiina on kohonnut selvästi maailman toiseksi suurimmaksi taloudeksi, ja kaiken lisäksi talous kasvaa. On siis myös hyviä syitä kiinnostua Kiinasta sijoituskohteena.

Pekingin talviolympialaiset ovat nostaneet Kiinan televisiokatsojien silmien eteen. Mutta kannattaisiko Kiinaa tutkia myös sijoitusprillitse?

Pitkään kehittyviä markkinoita seurannut Nordean varainhoidon senioristrategi Hertta Alava vastasi mieltäni painaneisiin Kiina-kysymyksiin. 

Kiinan osakemarkkinat olivat viime vuonna melkoisen alakuloiset. Mistä se johtui?

"Kiinan osakemarkkinoiden heikkoutta viime vuonna selittävät pääasiassa viranomaisten sääntelytoimet ja kiinteistösektorin velkakriisi.

Sääntelytoimien kohteena olivat muiden muassa suuret teknologiayhtiöt. Tiukemman sääntelyn tarkoituksena on estää monopoliasemassa olevien yritysten markkina-aseman väärinkäyttö. Monet yritykset saivat sakkoja, ja sijoittajia hermostutti erityisesti epävarmuus rangaistusten suuruudesta ja sääntelyn vaikutuksesta yritysten pitkän aikavälin kasvuun ja kannattavuuteen."

Nähdäkseni sääntely tuo pienemmille yhtiöille lisää kasvutilaa, mutta ei toisaalta paina liikaa suuria yrityksiäkään. Kiinteistösektorin velkaongelmat puolestaan herättivät pelkoja kiinteistömarkkinoiden romahduksesta, jota ei kuitenkaan ole tapahtunut. Muita huolia Kiinassa olivat viime syksynä vallinnut hetkellinen energiapula sekä nollatoleranssilinjan kulutuskysyntää hidastava vaikutus."

Mitä mieltä olet Kiinasta osakesijoituskohteena tällä hetkellä?

"Mielestäni Kiinan osakemarkkinat ovat nyt kiinnostavat, sillä viime vuoden rajun kurssilaskun jälkeen arvostustaso on houkutteleva, eivätkä pahimmat pelot kiinteistösektorin kehityksestä näytä toteutuvan.

Kiinan johto haluaa stabiloida maan talouskehityksen ennen syksyn tärkeää puoluekokousta, mikä edellyttää elvyttävämpää politiikkaa ja sääntelyaktiviteetin hidastumista. Kiinan keskuspankki on jo alkanut keventää maan rahapolitiikkaa, mikä on yleensä piristänyt sekä talouskasvua että osakekursseja. Kiina on itse asiassa yksi harvoja maita, joissa rahapolitiikkaa löysätään eikä kiristetä tänä vuonna."

Kehittyvät markkinat ovat viime vuosina antaneet oppitunnin siitä, mitä poliittinen riski tarkoittaa. Mitä sijoittajan on syytä tietää Kiinan politiikasta ja poliittisesta tilanteesta?

"Kiinan sisäpoliittinen tilanne vaikuttaa stabiililta. On lähes varmaa, että Xi Jinping valitaan uudestaan maan johtoon syksyn puoluekokouksessa, joten sama poliittinen linja jatkuu. Myös Hongkongin tilanne vaikuttaa rauhoittuneen. Aika ajoin toki spekuloidaan, voisiko Kiina hyökätä Taiwaniin, mutta pidän sitä epätodennäköisenä.

Poliittiset riskit liittyvätkin lähinnä Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteeseen. Yhdysvalloissa on edelleen voimakasta halua asettaa Kiinan vastaisia kaupan esteitä tai sanktioita. Markkinoilla on kuitenkin jo jonkinlaista turtumista tähän aihepiiriin, enkä usko, että se aiheuttaa enää yhä voimakasta kurssiheiluntaa kuin Donald Trumpin aikaan."

Mitä makrotalouden mittareita tai poliittisia signaaleja Kiina-sijoittajan kannattaa tarkkailla?

"Kiinassa kannattaa seurata poliittisia puheita ja niiden painotuksia. Vanhoja puheita tarkemmin analysoimalla olisi voinut ennakoida viime vuoden sääntelytoimet ja kiinteistösektorin rahoitushanojen kiristymisen. Nyt puheiden sävy on onneksi muuttunut, mikä on positiivista."

Seuraisin nyt tarkasti rahapolitiikkaa ja luottokannan kasvua. Monella taholla on kehotettu pankkeja kasvattamaan rahoitusta parhaille kiinteistöyhtiöille. Niiden työnä on sitten konsolidoida kiinteistösektoria ja vähentää spekulatiivista aktiviteettia.

Kannattaa pitää silmällä myös vähittäismyynnin kehitystä, joka on ollut melko vaisua. Nähtäväksi jää, luopuuko Kiina nollatoleranssilinjastaan olympialaisten jälkeen. Tämä voisi virkistää kulutusta. Nythän voi joutua pitkään karanteeniin, jos sattuu asioimaan samassa ostoskeskuksessa kuin joku tartunnan saanut."

Jos suomalainen yksityissijoittaja haluaa ostaa suoraan yksittäisten kiinalaisten yhtiöiden osakkeita, useimmiten hän ostaa niitä Yhdysvaltain pörsseistä. Yhdysvaltain ja Kiinan kädenväännön myötä joitakin yhtiöitä on pakotettu delistautumaan Yhdysvalloista, jolloin sijoittajalla ei ole oikein muuta mahdollisuutta kuin myydä osakkeet. Näin kävi esimerkiksi China Mobilelle. Kuinka suurena pidät riskiä, että samaa tullaan näkemään myös jatkossa?

Kyllä se on ihan varteenotettava riski etenkin sellaisten kiinalaisten yhtiöiden kohdalla, jotka Yhdysvallat mieltävät poliittisesti riskipitoisiksi. Määritelmä voi olla laaja. Kiinan vaatimukset Yhdysvaltoihin listautuville yrityksille ovat sen sijaan täsmentyneet, eikä Didin tapauksen pitäisi enää toistua.

Delistausriski tulee mielestäni jatkossa siis Yhdysvaltain viranomaisten taholta, ei Kiinan. Kiina-rahastoihin sijoittaneille delistaukset eivät pääsääntöisesti tuota ongelmia, sillä yhtiöt voivat rinnakkaislistautua Hongkongiin, jossa rahastot käyvät kauppaa jo muutenkin." 

Jos Kiina ei oikein houkuta, mitä kehittyviä markkinoita osakesijoittajan kannattaisi kenties katsoa?

"Muut Aasian maat ovat myös houkuttelevia, mutta arvostus ei ole yhtä matala kuin Kiinassa."

Intian talouden ennustetaan kasvavan huhtikuussa alkavalla tilikaudella 9 prosenttia, mikä tukee yritysten tuloskasvunäkymiä. Pääministeri Modi nauttii vankkaa kansansuosiota, mikä antaa hänelle mandaatin jatkaa reformeja, vaikka kaikki niistä eivät ole onnistuneetkaan. Intian tuore budjetti on melko elvyttävä, ja rahoja on varattu erityisesti heikon infrastruktuurin kohentamiseen. Intian on ollut perinteisesti vaikea houkutella ulkomaisia suoria sijoituksia, mutta viime aikoina tällä puolella on kehitytty positiiviseen suuntaan."

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

Rahat, verot, työ & eläke, koti