veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Kannattaako sijoittajan lähteä kehittyville markkinoille?

Kannattaako sijoittajan lähteä kehittyville markkinoille?
16.11.2018

Yksityisille säästäjille ja sijoittajille on jo vuosia annettu neuvo, että pieni osa varoista kannattaa panna osakesijoituksiin kehittyville markkinoille, sillä siellä on nopein kasvu tulevaisuudessa.

Sijoittajia on samalla varoiteltu suurista riskeistä ja sijoitusten voimakkaasta arvonvaihtelusta.

Mutta vaikka olisi varautunut riskeihin, välillä meno tuntuu tavallisesta säästäjästä ehkä turhan hurjalta. Väkivaltaa, korruptiota, poliittista kiehuntaa, luonnonmullistuksia – ja arvot totta tosiaan vaihtelevat: nytkin monilla kehittyvien markkinoiden osakerahastoilla on tuottolukemansa edessä pitkä miinus, vaikka muualla pyyhkii ennennäkemättömän hyvin.

Onko vanha neuvo enää pätevä? Pitäisikö kehittyvillä markkinoilla edelleen olla mukana?

Juhani Lehtonen Mandatum Lifesta kääntäisi sijoittajan huomion siihen, miten kehittyvillä markkinoilla kannattaisi olla mukana:

”Sijoittajan kannattaa olla mukana hyvissä yhtiöissä. Kehittyvillä markkinoilla toimii paljon länsimaisia tai länsimaisesti johdettuja isoja yhtiöitä. Helsingin pörssissäkin on esimerkiksi useita konepajayhtiöitä, jotka hyötyvät kehittyvien markkinoiden kasvusta. Ei Kiinan kasvusta nauttivia yhtiöitä tarvitse lähteä hakemaan Kiinan paikallispörssistä.”

Sijoittajan riskit eivät tälläkään konstilla poistu, mutta kevenevät kylläkin.

Lue marraskuun Taloustaidosta artikkeli Joko vaihtuu sijoittajan sää? Miten pitkäjänteisen säästäjän ja sijoittajan tulisi toimia? Voit lukea jutun näköislehdestä, jos olet rekisteröitynyt Veronmaksajien verkkosivuston käyttäjäksi.

Ulla Simola

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.