veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Kahdesta osakesäästötilistä uhkaa tulla kallis lasku

Kahdesta osakesäästötilistä uhkaa tulla kallis lasku
7.9.2021

Laki sallii sijoittajalle vain yhden osakesäästötilin. Jos tilejä on useampi, seurauksena on kova veronkorotus. Sellainen uhkaa nyt niitä, jotka ovat avanneet itselleen kaksi osakesäästötiliä.

Osakesäästötili on uusi apuväline sijoittajille. Tilille on voinut tehdä sijoituksia vuoden 2020 alusta lähtien.

Sijoittajalla saa olla vain yksi osakesäästötili kerrallaan. Sanktio useammasta tilistä on rankka: veronkorotusta 10 euroa jokaista tiliä ja jokaista päivää kohti. Jos sijoittajalla oli viime vuonna kaksi osakesäästötiliä koko vuoden ajan, hänelle on tulossa 7 300 euron veronkorotus.

Veronkorotukseen ei lähtökohtaisesti vaikuta, onko tileistä toinen ollut tyhjä tai ovatko kenties molemmat osakesäästötilit olleet tyhjiä. Tilien lukumäärä ratkaisee.

Sijoittajalta pitää pyytää vakuutusta

Kun sijoittaja avaa osakesäästötilin, hän tekee siitä sopimuksen palveluntarjoajan kanssa. Lain mukaan osakesäästötilisopimuksessa on oltava sijoittajan vakuutus siitä, että hänellä ole muita voimassaolevia osakesäästötilisopimuksia. Näin sijoittajalle ei pitäisi olla mahdollista avata kahta tiliä vahingossa.

Sijoittaja voi vaihtaa palveluntarjoajaa milloin tahansa. Silloin hänen osakesäästötilinsä sisältö siirretään uuden palveluntarjoajan uudelle tilille, mutta vastaavasti sijoittajan on irtisanottava vanha osakesäästötilisopimuksena. Tilapäisesti tilejä voi olla siirtovaiheessa kaksi, mutta kahta tiliä sijoittajalle ei jää.

Ei ainakaan pitäisi jäädä. 

Verottaja saa tiedon kaikista tileistä

Palveluntarjoajien tulee ilmoittaa osakesäästötilit vuosittain verottajalle. Viimeistään siinä vaiheessa tuplatilit paljastuvat.

Kun viime vuoden verotusta tänä vuonna valmisteltiin Verohallinnossa, kävikin ilmi, että joillain verovelvollisilla on ollut kaksi osakesäästötiliä.

Useamman osakesäästötilin avanneille henkilöille on lähetetty selvityspyyntöjä, minkä seurauksena myös Veronmaksajien neuvontaan on tullut kyselyjä osakesäästötilin veronkorotuksista.

Osakesäästötilejä on avattu jo reippaasti yli 200 000 kappaletta. Siihen nähden tuplatilit ovat hyvin harvinaisia. Mutta kun veronkorotus osuu kohdalle, harmistus on tietenkin suuri.

”Sanktio sijoittajalle on tarkoituksella säädetty tiukaksi, koska palveluntarjoajilla ei ole mahdollisuutta tarkastaa, onko sijoittajalla tilejä muualla. Kymppi päivää ja tiliä kohti on kuitenkin joissain tapauksissa kova veronkorotus ‒ etenkin, kun osakesäästötiliä koskeva sääntely edellyttää, että se määrätään ilman harkintaa eikä tuplatileistä käytännössä voi olla jäämättä kiinni”, tuumii Veronmaksajien lakiasiainjohtaja Kati Malinen.

Jos sijoittajalla on ollut kaksi osakesäästötiliä, miten hänen kannattaisi nyt toimia?

”Jos verottajalta tulee selvityspyyntö, vastaa verottajalle ja selitä, miten ja miksi nimiisi on päätynyt kaksi tiliä. Mieti, onko tapahtuneelle lieventäviä seikkoja. Jos on, kerro ne vastauksessasi. Jos Verohallinto lopulta määrää sinulle veronkorotuksen, voit yrittää hakea verosta vapauttamista”, Kati Malinen kertoo.

Yleensä on hyvin poikkeuksellista, että veron maksamisesta saisi vapautuksen.

”Veronmaksajat odottaa, että Verohallinnolta löytyy ymmärrystä tilanteisiin, joissa kahden tilin perustaminen on selvästi johtunut erehdyksestä ja joissa tällainen seuraamus olisi kohtuuttoman kova”, Kati Malinen sanoo.

Ulla Simola 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti