veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Jouduitko lomautetuksi? Muista tarkastaa, että tulorekisterin tiedot ovat oikein

Jouduitko lomautetuksi? Muista tarkastaa, että tulorekisterin tiedot ovat oikein
31.3.2020

Jos edessä häämöttää lomautus, kannattaa käydä tarkistamassa, että omat tulotiedot ovat tulorekisterissä oikein. Päivärahan suuruus perustuu tulorekisteriin ilmoitettuihin tuloihin.

Jokainen tulonsaaja voi käydä katsomassa tulorekisteristä, mitä tulotietoja sinne on hänestä ilmoitettu. Työnantaja ilmoittaa rekisteriin maksamansa palkat, palkkiot, kustannusten korvaukset ja muut ansiotulot.

Viranomaiset käyttävät tulorekisterissä olevia tietoja monen päätöksen perustana. Tulorekisterin tietoja hyödyntävät esimerkiksi työttömyyskassat päivärahalaskennassa ja Kela myöntäessään työnantajille maksettavia päivärahoja. Verohallinto käyttää tulorekisteritietoja esitäytetyllä veroilmoituksella ja muutosverokorteissa.

Tulorekisteristä työntekijä voi nähdä jo etukäteen, mihin tietoihin erilaiset etuuspäätökset perustuvat.

Työnantajan korjattava tulorekisteriin virheet ja puutteet

Tulorekisterin tietoja käytetään päivärahan laskemisessa usein reaaliaikaisesti. Jos rekisterin tiedoissa on virhe tai puute, myös päivärahapäätös on väistämättä virheellinen. 

Tulonsaaja ei voi itse korjata tulorekisterissä olevia tietojaan, vaan työnantaja on velvollinen korjaamaan tiedot tulorekisteriin. Työnantajaa kannattaa pyytää korjaamaan virheet ja puutteet pikaisesti, jotta etuushakemuksen käsittely sujuu vaivattomasti.

Näin tarkistat tietosi tulorekisteristä

Mene osoitteeseen tulorekisteri.fi ja kirjaudu palveluun verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.

Katso myös ohjevideo omien tulotietojen katsomisesta tulorekisterissä: Näin käytät tulorekisteriä - Minun tulorekisterini.

Outi Airaksinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti