veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Jotham Berhanu päätti heti tarttua osakesäästötilin hyötyihin

Jotham Berhanu päätti heti tarttua osakesäästötilin hyötyihin
15.1.2020

”Heti, kun kuulin osakesäästötilin hyödyistä, ajattelin, että tähän pitää tarttua”, Jotham Berhanu, 18, kertoo. Osakesäästötili onkin näppärä apuväline erityisesti nuorille, jotka voivat säästää ja sijoittaa pitkäjänteisesti ja saada säästöt tuottamaan korkoa korolle.

Osakesäästötilillä on voinut tehdä sijoituksia vuoden 2020 alusta. Säästäjä panee tilille rahaa, jolla ostaa osakkeita. Osakesäästötilille voi tallettaa vain rahaa (ei esim. rahasto-osuuksia tai osakkeita) ja tilille voi ostaa vain pörssiosakkeita ­– kotimaisia tai ulkomaisia.

Tilillä voi ilman veroseuraamuksia käydä kauppaa osakkeilla sekä saada osinkoja. Verotus lykkääntyy, koska säästäjä maksaa veroa vasta, kun hän nostaa tililtä rahaa.

Säästäjä hyötyy korkoa korolle -vaikutuksesta, koska hän pystyy sijoittamaan osingot ja mahdolliset luovutusvoitot uudelleen ja saamaan tuottoa sillekin summalle, joka tavallisesti menisi heti veroihin. Pitkäjänteisessä sijoittamisessa tällä on suuri merkitys. Mitä pidempään sijoittaa, sitä suuremmaksi vaikutus kasvaa.

Jos keskittyy osakesäästötilin sijoituksissa vain osinko-osakkeisiin, tilin hyötyä joutuu kuitenkin odottelemaan jopa kymmenkunta vuotta, sillä tavallisella arvo-osuustilillä pörssiyhtiön osingoista saa osan verovapaasti. Pitkällä aikavälillä osakesäästötilin hyödyt voivat kuitenkin olla suuremmat.

KUUNTELE TALOUSTAITO PODCAST

Miten Jotham Berhanu aikoo sijoittaa osakesäästötilillään? Mihin hän pyrkii sijoittamisellaan? Kuuntele Jothamin haastattelu podcastilta. Toimittajana Taloustaidon Ulla Simola.  

Ulla Simola

Rahat, verot, työ & eläke, koti