veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Jalkapallo-osakkeet: Fanilappuja vai oikeita sijoituksia?

Jalkapallo-osakkeet: Fanilappuja vai oikeita sijoituksia?
24.4.2019

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Kun amsterdamilainen Ajax matkusti viime viikolla Italiaan Juventuksen kotistadionille pelaamaan Mestarien liigan puolivälierän toisen osaottelun, peliä jännittivät paitsi joukkueiden fanit ja vedonlyöjät myös joukko osakesijoittajia.                            

Sekä Ajax ja Juventus ovat nimittäin siitä poikkeuksellisia jalkapallon suurseuroja, että niiden osakkeilla käydään kauppaa pörsseissä. Juventuksen noteerauspaikka on Borsa Italiana, Ajaxin Euronext Amsterdam.                            

Viime viikon tiistain myöhäisillassa Ajax yllätti ennakkosuosikkina peliin lähteen kotijoukkueen ja selvitti tiensä Mestarien liigan välierään. Se mikä näkyi tiistai-iltana tulostaululla, näkyi seuraavana aamuna pörssitaululla: Ajaxin osake ampaisi kovaan nousuun, kun taas Juventuksen pörssikurssi laski selvästi. 

Pitkän ajan tuotto vaatimaton

Indeksiyhtiö STOXX on laskenut vuodenvaihteesta 1991–1992 alkaen jalkapalloyhtiöihin keskittyvää STOXX Europe Football -indeksiä. Se kattaa eurooppalaisissa pörsseissä ja Turkissa listatut jalkapalloseurat. Tällä hetkellä indeksiin kuuluu 22 yhtiötä.       

Indeksin pitkän aikavälin kokonaistuotto on ollut vaatimaton. Sadasta indeksipisteestä aloittaneen indeksin nettotuottoversio liikkuu 150:n tietämillä. 50 prosentin nousu reilussa 17 vuodessa tarkoittaa vain hieman yli kahden prosentin keskimääräistä vuosituottoa.                            

Viimeksi kuluneen viiden vuoden aikana indeksi ei ole kuitenkaan pärjännyt hullummin. Keskimääräinen vuosituotto on ollut päälle seitsemän prosenttia. 

Ainakaan pikaisella googlailulla en löytänyt indeksin mukaisesti sijoittavaa etf:ää. Sellainen ei varmaankaan olisi kovin järkevä tuote, sillä monet indeksiin kuuluvat seurat ovat pieniä ja niiden osakkeet epälikvidejä. Indeksin maantieteellinen jakaumakin on melkoisen erikoinen. Turkkilaisseuroja on mukana neljä, tanskalaisia peräti viisi. 

Juventus miljardiluokassa

Euroopan pörssilistatuista suurseuroista markkina-arvoykkönen on Juventus. Se on listatuista futisseuroista ykkönen myös urheilumeriiteillä mitattuna.                            

Torinolaisseuran markkina-arvo on noin 1,3 miljardia euroa. Markkina-arvo tosin on melko fiktiivinen, sillä vapaasti kaupankäynnin kohteena on vain neljännes Juventuksen osakkeista. Miltei kaksi kolmasosaa Juventuksen osakkeista omistaa EXOR, joka on Giovanni Agnellin perijöiden yhtiön hallitsema sijoitusyhtiö.             

Juventuksen osake on menestynyt viime vuosina mallikkaasti samoin kuin itse seurakin. Kolmessa vuodessa pörssikurssi on yli viisinkertaistunut.                             

Juventuksen Mestarien liigassa päihittäneen Ajaxin markkina-arvo on 350 miljoonaa euroa. Ajaxin osakekurssi on lähes kaksinkertaistunut parissa vuodessa, ja erityisessä kiidossa se on ollut viimeksi kuluneen 12 kuukauden aikana.                            

Ainoa listattu Bundesliga-seura Borussia Dortmund on lähellä miljardiluokkaa 800 miljoonan euron markkina-arvollaan. Dortmundilaisseura putosi Mestarien liigassa Tottenhamille, mutta se kamppailee Bayern Münchenin kanssa kotimaan sarjan voitosta. Kolmessa vuodessa seuran osakkeen hinta on yli kaksinkertaistunut.             

Italialaisseuroista AS Roma 330 miljoonan euron ja Lazio noin 85 miljoonan euron markkina-arvollaan ovat selvästi Juventusta pienempiä.                            

Alla olevassa taulukossa on lueteltu STOXX Europe Football -indeksiin kuuluvat yhtiöt. 

Seura Kotimaa
Aalborg Boldspilklub Tanska
AGF Tanska
AIK Ruotsi
Ajax Alankomaat
AS Roma Italia
Benfica Portugali
Besiktas Turkki
Borussia Dortmund Saksa
Bröndby IF Tanska
Celtic Iso-Britannia
Fenerbahce Sportif Hizmet Turkki
Galatasaray Turkki
Juventus Italia
Lazio Italia
Olympique Lyonnais Ranska
Parken Sport & Ent. Tanska
Porto Portugali
Ruch Chorzow Puola
Silkeborg Tanska
Sporting Portugali
Teteks Ad  Pohjois-Makedonia
Trabzonspor Sprtif Yatia Turkki

Lähde: STOXX. Tilanne 19.4.2019.

Faneille vai oikeille sijoittajalle?

Suomessa lähinnä SM-Liigassa pelaavat jääkiekkojoukkueet ovat keränneet toimintarahaa osakeanneilla. Niiden osakkeilla ei käydä kauppaa julkisilla markkinapaikoilla, eivätkä seurat ole tavanneet kunnostautua osingonmaksajinakaan.

Tyypillisesti jääkiekkojoukkueen osakkeen ostaminen on seuran tukemista mesenaatti- kuin rahanhankintamielessä. Omistamalla omaa suosikkijoukkuettaan voi kirjoittaa itseään mukaan seuran tarinaan.                            

Urheiluseurat ovat siinä mielessä kasvuyhtiöitä, että menestyksen tullen rahoille löytyy investointikohteita. Kauniisti sanottuna rahaa käytetään paremman joukkueen rakentamiseen. Rumasti sanottuna voitot hassataan pelaajamarkkinoilla.                     

Jalkapallojoukkueista HIFK Fotboll järjesti joitakin vuosia sitten Invesdorissa joukkorahoitusannin, jolla se keräsi Veikkausliigaan nousun kynnyksellä vajaat 350 000 euroa ja sai lähes 800 osakkeenomistajaa. Tuolloin yhden osakkeen hinta oli seuran perustamisvuoden mukaisesti 189,70 euroa.

Sittemmin seura on hakenut lisää rahaa suunnatuilla osakeanneilla. Viime syksynä yhtiö haki kahta miljoonaa euroa laskemalla liikkeelle enintään 18 000 uutta osaketta. Osakkeen hinta on siten selvästi pienempi kuin vajaat viisi vuotta sitten Invesdorin kautta toteutetussa annissa.

AIK lähin listattu jalkapallo-osake

Hallitseva Ruotsin miesten jalkapallomestari AIK on lähin julkisesti noteerattava jalkapalloseura. AIK:n osakkeella käydään kauppa NGM:ssä eli Nordic Growth Marketilla.

AIK:n markkina-arvo on vaatimattomat 57 miljoonaa Ruotsin kruunua eli vajaat 5,5 miljoonaa euroa. Viime vuoden menestys näkyi osakekurssissa tuntuvana nousuna.

Urheilullisesta menestyksestä huolimatta AIK teki viime vuonna 161 miljoonan kruunun liikevaihdolla 20 miljoonan kruunun liiketappion. Alkaneen vuoden näkymiään yhtiö maalailee vuosikertomuksessaan positiivisesti. Mestaruus löi valtit kouraan sopimusneuvotteluissa.

Budjetti on laadittu sen mukaan, että miesten edustusjoukkue on Allsvenskanissa mitaleilla. Kausikorttien ja lippujen myynnin uskotaan vauhdittuvan.

Kuluvan vuoden alussa AIK myi Kristoffer Olssonin FC Krasnodariin, minkä uskotaan tuovan tulokseen 20–40 miljoonan Ruotsin kruunun lisäplussan.

”Myynti luo tilaa uusille investoinneille pelaajistoon, mikä yhdessä voimassaolevien pelaajasopimusten kanssa luo hyvät edellytykset urheilullisen menestyksen jatkumiselle, mikä puolestaan johtaa tasaiseen taloudelliseen kehitykseen”, yhtiö muotoilee.

Viikon trio: Maailman arvokkaimmat jalkapalloseurat

Talouslehti Forbes on ottanut tavakseen panna suuret jalkapalloseurat järjestykseen oletetun markkina-arvonsa mukaisesti. Listaa hallitsevien Manchester Unitedin, Real Madridin ja Barcelonan osakkeet eivät ole julkisen kaupankäynnin kohteena, joten lehden arviot perustuvat seurojen talouslukuihin. Seurojen arvot ovat nousseet lehden silmissä selvästi viime vuosina.                            

Kolmen kärki on muodostunut samoista seuroista vuodesta 2012, mutta niiden keskinäinen järjestys on vaihdellut. Vuonna 2011 Arsenal kuului kolmikkoon, Barcelona oli tuolloin vasta viides.                            

Tuoreimmalla listalla kärkikolmikon takana kärkikymmenikköön kuuluvat järjestyksessä Bayern München, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Juventus ja Tottenham. Ne kaikki arvioidaan yli miljardin Yhdysvaltain dollarin arvoisiksi.

Manchester United  4,1 mrd. USD
Real Madrid   4,1 mrd. USD
Barcelona   4,2 mrd. USD

 

Lähde: Forbes.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

 

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.