veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Hyödynnä fiksusti osakesäästötiliä – ota onkeesi oivat vinkit

Hyödynnä fiksusti osakesäästötiliä – ota onkeesi oivat vinkit
7.6.2021

Osakesäästötilin sisällä osakkeita voi ostaa ja myydä ilman veroseuraamuksia. Myös osingot maksetaan tilille ilman että niistä pidätetään veroa. Osakesäästötilille voi ostaa kotimaisia tai ulkomaisia pörssiosakkeita. Kuuntele kolmen asiantuntijan vinkit.

1. Miten torjua riskejä osakesäästötilillä hajauttamalla sijoituksia?  

Jos osakesäästötilillä on vain muutama yhtiö ja yksi niistä luisuu jyrkkään alamäkeen, koko tili saattaa olla tappiolla pitkään.

Riskejä voi pienentää sijoitusten hyvällä hajautuksella, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? Montako toimialaa, montako yhtiötä, kotimaasta vai ulkomailta? Miten rakentaa riittävä hajautus, jos sijoitettavana on pieniä summia?

Sijoituspalveluista vastaava johtaja Tanja Eronen Nordeasta vastaa. Kuuntele Taloustaito Podcast >> 

2. Kannattaisiko osakesäästötilillä sijoittaa ulkomaille?

Ulkomaiset osakkeet ovat innostaneet osakesäästötileille säästäviä. Esimerkiksi Nordnetissa keskimäärin 20 prosenttia osakesäästötilien varoista on ulkomaisissa yhtiöissä.

Miten suuri osuus salkusta kannattaisi sijoittaa ulkomaille? Miten ulkomaisista osakkeista saa parhaan hyödyn? Mitä sijoittajan on syytä tietää ulkomaisten osakkeiden veroista, kaupankäyntikuluista ja valuutanvaihdon hinnasta?

Nordnetin Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen vastaa. Kuuntele Taloustaito Podcast >>

3. Millaisella kaupankäynnillä osakesäästötili tuottaa?

Osakkeiden myyntivoitoista ei mene veroa osakesäästötilin sisällä. Sijoittaja maksaa veroa tuotostaan vasta, kun hän nostaa rahaa tililtään.

Miten verottomuutta pystyisi parhaiten hyödyntämään? Kuinka vilkkaasti kauppaa pitäisi käydä? Moni sijoittaja tuntee päättämisen tuskaa pohtiessaan, mitä ostaisi ja mitä myisi ja milloin. Mikä voisi olla yksinkertainen tapa helpottaa tätä tuskaa?

Senioristrategi Kaisa Kivipelto Danske Bankista vastaa. Kuuntele Taloustaito Podcast >>

Taloustaito Podcastit on toimittanut Ulla Simola.

OSAKESÄÄSTÖTILI – TIEDÄTKÖ NÄMÄ NELJÄ ASIAA? Mitä osakesäästötilille saa tallettaa? Entä mihin saa sijoittaa ja millaisia verohyötyjä tili tarjoaa? Mitä osakesäästötilin tappioille tapahtuu? Lue juttu Taloustaidosta >>  

Rahat, verot, työ & eläke, koti