veronmaksajat.fi

RAHAT

F-Secure vai WithSecure? Näin suuromistajat ostivat ja myivät jakautuneiden tietoturvayhtiöiden osakkeita

F-Secure vai WithSecure? Näin suuromistajat ostivat ja myivät jakautuneiden tietoturvayhtiöiden osakkeita
10.8.2022

Karo HämäläinenKARON PÖRSSI Tietoturvayhtiö F-Secure jakautui kesä-heinäkuun taitteessa. Jakautuminen tehtiin siinä mielessä simppelisti, että jos salkussa oli yksi vanhan F-Securen osake, salkkuun tuli yksi uuden F-Securen ja yksi WithSecuren osake. Sekä uuden F-Securen että WithSecuren osakkeilla käydään kauppaa Helsingin pörssissä.

Siinä mielessä jakautuminen oli kommervenkkinen, että vanhasta F-Securesta tuli WithSecure, kun taas nykyisin pörssissä oleva F-Secure on uusi yhtiö.

Jakautumisessa syntyneet firmat poikkeavat toisistaan luonteeltaan selvästi. F-Secure on F-Secure-tietoturvaohjelmistosta tunnettu, kuluttajien tietoturvaan keskittyvä yhtiö, joka tekee vakaasti hyvää tulosta ja jauhaa kassavirtaa. Keskipitkällä eli muutaman vuoden aikavälillä F-Secure tavoittelee ”korkeaa yksinumeroista liikevaihdon kasvua”.

WithSecure puolestaan rakentaa yritysasiakkailleen ”tuloksellista kyberturvaa”. Rakentaa siinä mielessä, että yhtiötä parhaillaan kasvatetaan kovilla investoinneilla. Firma on tappiollinen niin tuloslaskelman kuin kassavirran osalta.

Olen käsitellyt jakautumista aiemmin Taloustaito Bonuksessa (luettavissa jäsentunnuksilla).

Epäjatkuvuuskohta saa aikaan kauppaa

Jakautuminen synnyttää osakemarkkinoille epäjatkuvuuskohdan. Osa aiemmista omistajista on ollut kiinnostunut toisesta osasta yhtiötä, toiset juuri toisesta osasta. Osaa kiinnostavat molemmat – ja joku on ostanut osaketta spekuloidakseen sillä, että jakautumisessa osien summa muodostaa matematiikan lakeja uhmaavan epäyhtälölausekkeen ”1 + 1 > 2”.

Lisäksi on niitä, jotka eivät ole kiinnostuneet aiemmasta yhtiöstä mutta joita jompikumpi fokusoituneista firmoista houkuttelee, kun sitä saa ostaa nyt itsenäisenä ja sillä on selvä markkinahinta.

Omistajien ja mahdollisten tulevien omistajien kiinnostuksista seuraa yleensä se, että jakautuneen yhtiön osakkeilla käydään jakautumisen jälkeen paljon kauppaa ja omistajalistat alkavat erkaantua toisistaan.

Heinäkuun lopun omistajaluettelot antavat osviittaa siitä, ketkä omistajat ovat mahdollisesti luopumassa omistuksistaan ja ketkä ovat nostamassa omistustaan WithSecuressa ja F-Securessa. Omistajaluettelot näyttävät muutoksen kesäkuun lopussa vallinneeseen tilanteeseen. Kyseessä on position nettomuutos, joten se ei kerro sitä, kuinka omistajat ovat mahdollisesti käyneet kauppaa osakkeilla kuukauden sisällä.

Osakekurssit liikkuivat eri suuntiin

Osto- ja myyntipäätöksiin vaikuttavat tietysti myös näkemys yhtiön arvosta ja osakkeen hinta.

Heinäkuun ensimmäisen pörssipäivän päätteeksi uuden F-Securen osakekurssi oli 2,70 euroa ja WithSecuren 2,53 euroa. Koska molemmilla yhtiöillä oli ja on yhtä monta osaketta, osien markkina-arvot olivat lähellä toisiaan.

Kumpikin yhtiö julkisti heinäkuussa toisen vuosineljänneksen osavuosikatsauksensa, ensimmäistä kertaa itsenäisinä yhtiöinä. Pro forma -luvut kummastakin on ollut jo aiemmin saatavilla. WithSecuren raportti oli melkoinen pettymys, sillä kasvuun nojaavan yhtiön liikevaihto kasvoi toisella neljänneksellä vain seitsemän prosenttia edellisvuoden vastaavasta jaksosta. Osakekurssi romahti.

Elokuun alussa F-Securen osakkeesta maksettiin noin 3,10 euroa, kun taas WithSecurea sai suunnilleen 1,70 euron hintaan. Kurssien selvästi erisuuntaiseen kehitykseen voi kuvitella vaikuttaneen paitsi sen, kuinka markkinoiden näkemykset yhtiöiden arvosta ovat muuttuneet kuukauden mittaan, myös ja paljoltikin sen, kuinka aiemmat F-Securen osakkeenomistajat ovat järjestelleet salkkujaan. Lyhyellä aikavälillä kun osakemarkkinat tapaavat olla tuuliviirejä.

Huomionarvoista on, että vanhan F-Securen toimitusjohtaja Juhani Hintikka ja hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa jatkavat näissä rooleissaan nimenomaan WithSecuressa. Voi ajatella, että heidän mielestään juuri WithSecure on kaksikosta jos ei välttämättä arvokkaampi niin ainakin kiinnostavampi osa.

On myös niin, että vuosi sitten, jolloin F-Secure kertoi suunnittelevansa kuluttajatietoturvan listaamista itsenäiseksi pörssiyhtiökseen, WithSecure-liiketoiminnan kaltainen kasvutarina arvostettiin pörssissä varsin toisin kuin nykyään.

WithSecure: Ulkomaiset sijoittajat myivät

Omistajaryhmittäin tarkasteltuna WithSecuren hallintarekisteröidyt omistajat olivat voimakkaita liikkeissään. Heidän omistuksensa laski kuukauden aikana 1,4 miljoonalla osakkeella eli 5,2 prosentilla. Erityisesti Citibankin asiakkaat myivät: Citibankin hallintarekisteristä poistui kuukauden aikana 1,7 miljoonaa osaketta. Jäljelle jäi vielä 2,8 miljoonaa.

Citibankin asiakkaiden nettomyynnit olivat siis suuremmat kuin hallintarekisteröityjen osakkeiden määrän lasku kuukauden aikana. Siten muiden hallintarekisterien yhteenlaskettu osakemäärä nettona nousi. Pankeittain tarkasteltuna SEBin hallintarekisterissä olevien osakkeiden määrä kasvoi, kun taas Clearstreamin ja Nordean hallintarekistereiden laski.

Myös yleishyödyllisten yhteisöjen omistus WithSecuressa laski yli viisi prosenttia, mutta kappalemääräisesti se tarkoitti vain 74 000 osaketta. Yleishyödylliset yhteisöt tapaavat arvostaa osinkovirtaa, eikä WithSecuresta sitä ole luvassa lähiaikoina.

Suomalaisista aktiivisista sijoitusrahastoista WithSecurea nettona osti OP-Suomi Pienyhtiöt (+200 000 kappaletta), kun taas myyntipuolella olivat Danske Invest Suomi Osake (-138 000 osaketta) ja S-Pankki Fenno (-51 000 osaketta). Nordea Nordic Small Capin, Säästöpankki Pienyhtiöiden, Säästöpankki Kotimaan, Nordea Innovation Starsin, Aktia Mikro Markan (tulkitsen omistajaluettelossa esiintyvän ”Taaleritehdas MikroMarkan” tarkoittavan sitä), Säästöpankki Itämeren, Fondita Nordic Micro Capin, Aktia Capitalin, Alfred Berg Finlandin ja monen muun rahaston omistusmäärä pysyi muuttumattomana.

Henkilöomistajista omistustaan lisänneiden joukkoon kuuluivat muiden muassa F-Securen hallitukseen 1990- ja 2000-luvuilla kuulunut ja puheenjohtajanakin toiminut Olli-Pekka Kallasvuo (+50 000 osaketta) ja WithSecuren hallituksen jäsen, uuden F-Securen hallituksen puheenjohtaja ja aikoinaan Kallasvuota F-Securen puheenjohtajana vuonna 2004 seurannut Pertti Ervi (+14 000 osaketta).

F-Secure kiinnosti rahastoja

Kuluttajatietoturvaan keskittyvä F-Secure kiinnosti heinäkuussa monta suomalaista rahastoa. Ostopuuhissa ahkeroivat esimerkiksi myös WithSecurea lisännyt OP-Suomi Pienyhtiöt (+147 000 osaketta), Fondita Nordic Micro Cap (+225 000 osaketta), Aktia Capital (+96 000 osaketta) ja Nordea Säästö 75 (+3 800 osaketta).

Suurista rahasto-omistajista F-Securea vähensivät niin ikään WithSecurea myyneet Danske Invest Suomi Osake (-60 000 osaketta) ja S-Pankki Fenno (-51 000 osaketta). S-Pankki Fennon omistus väheni molemmissa jakautuneissa yhtiöissä osakkeen tarkkuudella täsmälleen yhtä paljon.

Kummankin yhtiön kolmanneksi suurin rekisteröity omistaja (Risto Siilasmaan ja Nordean pohjoismaisen pienyhtiörahaston jälkeen) Mandatum lisäsi F-Secure-osakkeidensa määrää 111 000 kappaleella, kun taas WithSecurea se myi vajaat kymmenentuhatta. Seuraavaksi suurimpia rekisteröityjä omistajia ovat työeläkeyhtiöt Ilmarinen, Elo, Varma ja VER, joiden osakemäärissä kummassakaan yhtiössä ei tapahtunut muutoksia.

WithSecurea ostanut Olli-Pekka Kallasvuo vähensi F-Secure-omistustaan 15 000 osakkeella. F-Securen hallituksen puheenjohtajan Pertti Ervin ja yhtiöt perustaneen Risto Siilasmaan omistus F-Securessa nousi, mutta sen selittää osakepalkkion vastaanottaminen.

Risto Siilasmaa on kummankin yhtiön ylivoimaisesti suurin omistaja yli 60 miljoonalla osakkeellaan eli yli kolmanneksella kummankin yhtiön osakekannasta.

He hallitsivat tietoturvatähteä vuonna 1999

F-Secure, jonka Y-tunnusta WithSecure siis jatkaa, perustettiin vuonna 1988 Data Fellows -nimellä, ja se listautui Helsingin pörssiin teknohuuman vuonna 1999. Listautumisanti oli erittäin suosittu, ja sen myötä yhtiön omistajamäärä nousi yli 26 000:een.

Vuoden 1999 lopussa suurimmat omistajat olivat:

Omistaja                                                              Osakkeita        Omistusosuus

Risto Siilasmaa                                                    14 682 195      54,8 %

Ari Hyppönen                                                       2 275 892       8,5 %

Ismo Bergroth                                                       2 086 913       7,8 %

Conventum                                                              220 000        0,8 %

Ilmarinen                                                                  101 050       0,4 %

Petri Laakkonen                                                         92 535       0,4 %

Evli Sijoitusrahasto Mix                                            84 620       0,3 %

PT Eläkesäätiö                                                           81 000       0,3 %

Yrittäjäin Vakuutus Fennia                                        80 000       0,3 %

Placeringsfond Fides Telecom                                   71 000       0,3 %

Lähde: F-Securen vuosikertomus vuodelta 1999.

Sittemmin yhtiö on saanut kokea nousua, laskua ja uutta nousua, ja osaketta splitattiin vuonna 2000 suhteessa 1:5.

 

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Hän omistaa vanhan F-Securen peruja sekä WithSecurea että F-Securea. Hän myös osallistui Data Fellowsin listautumisantiin vuonna 1999.

 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti