veronmaksajat.fi

RAHAT

Black Week viettelee verkkokaupoille – huijari vaanii huolimatonta

Black Week  viettelee verkkokaupoille – huijari vaanii huolimatonta
20.11.2023

Vuoden vilkkain ostosjuhla, Black Week ja Black Friday, lupailee runsaasti alennuksia verkkokaupoissa tällä viikolla. Samaan aikaan verkkokauppahuijarit yrittävät hyötyä tarjouksia metsästävistä kuluttajista. Jos aiot tehdä ostoksia, kannattaa suosia luottokorttimaksamista.

Mikäli tarjous vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se saattaa olla juuri sitä. Hintoja kannattaa verrata muihin verkkokauppoihin varmistaakseen, että saa todellisen alennuksen. 

Black Weekin aikana ostoksia tehdessä on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota verkkokauppojen luotettavuuteen sekä maksuvälinevalintaan.

”Ennen ostoa on varmistettava, että on tekemisissä luotettavan verkkokaupan kanssa. Erityistä varovaisuutta suositellaan pienempien ja tuntemattomampien verkkokauppojen kanssa asioidessa. Huijariverkkokaupat ovat tänä päivänä todella ammattitaitoisesti rakennettuja, ja niiden erottaminen luotettavien joukosta saattaa olla vaikeaa”, sanoo OP:n arjen talouden palveluista vastaava johtaja Masa Peura tiedotteessa

”Hyvänä sääntönä on myös tarkastaa, että verkkokauppa on ilmoittanut yhteystiedoissaan yrityksen nimen, maa- sekä katuosoitteen, sähköpostiosoitteen sekä puhelinnumeron. Tämän lisäksi on suositeltavaa lukea keskustelupalstoilta, minkälaisia kokemuksia muilla kuluttajilla on ollut verkkokaupasta”, Peura sanoo.

Oman mobiilipankin ilmoitukset kannattaa pitää käytössä. Näin saa tiedon omien luottokortti- tai pankkitilien tapahtumista puhelimeen reaaliaikaisesti. Epäilyttävistä veloituksista on syytä ilmoittaa välittömästi.

Myös oman maksukortin turvarajat on syytä päivittää vastaamaan oman kortinkäytön tarpeita. Turvarajat ovat vuorokausikohtaisia korttimaksujen ylärajoja, ja ne suojaavat korttia häviämisen tai väärinkäytön varalta. 

Suosi luottokorttia maksaessasi

Kun maksaa luottokortilla, luottokorttiyhtiö toimii puskurina omien rahojen ja verkkokaupan välissä. Ostosten summa veloitetaan korttiin liitetyltä luottotililtä, eli ei suoraan pankkitililtä, kuten pankkikortilla maksettaessa. 

Kuluttajansuojalain mukaisesti luottokortilla maksetuille hankinnoille saa ostoturvan, joka tuo turvaa ongelmatilanteissa. Jos ei esimerkiksi saa nettikaupasta tilattua tavaraa, voi hakea korvausta luottokorttiyhtiöltä.

”Luottokorttimaksut liittyvät usein parempaan kuluttajansuojaan. Monet luottokorttiyhtiöt tarjoavat mahdollisuuden kiistää veloitus tai pyytää takaisinmaksua, jos tuote ei vastaa odotuksia, on viallinen tai tilausta ei toimiteta. Tämä lisää ostajien varmuutta ja antaa mahdollisuuden vaatia hyvityksiä tarvittaessa.”

Black Friday keventää kukkaroa noin 300 eurolla

Lähes puolet, 47 prosenttia, suomalaisista aikoo tehdä ostoksia Black Fridayna. Ostoksiin kuluu noin 276 euroa. Miehet käyttävät ostoksiin 353 euroa ja naiset 201 euroa. Black Friday -budjetti on nyt 15 prosenttia suurempi kuin viime marraskuussa.

Hintaoppaan tuoreen kuluttajatutkimuksen mukaan naisista lähes 55 prosenttia ostaa joululahjat Black Fridayna.

Miehistä 66 prosenttia aikoo ostaa elektroniikkaa, naisista 24 prosentilla on sama suunnitelma. Naisten huomio kiinnittyy sen sijaan muotiin (53 %), kauneuteen ja terveyteen (42 %) sekä leluihin ja lastentarvikkeisiin 

Black Fridayna 2022 tuotteista 21 prosenttia oli kalliimpia kuin marraskuun alussa. Viime vuonna kuluttajat odottivat keskimäärin 25 prosentin alennuksia. Toteutunut alennusprosentti oli Hintaoppaan mukaan keskimäärin -4,72 prosenttia.

Tänä vuonna kuluttajia suojaa alekaupoilla uusi alennusmyyntilaki. Kauppojen pitää ilmoittaa tarjoustuotteiden hintalapuissa alin hinta, jolla tuotetta on markkinoitu edeltäneiden 30 päivän aikana kyseisessä myyntipisteessä tai -kanavassa. 

Minna Petäinen 

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti