veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Alkaneen vuoden askelmerkit – näin pankit sen näkevät

Alkaneen vuoden askelmerkit – näin pankit sen näkevät
4.1.2023

KARON PÖRSSI Vuodenvaihde on perinteisesti kellonlyömä, jolloin uusiksi pannaan niin elämäntavat, tavoitteet kuin sijoitussalkkukin. Ainakin stereotypioissa ja mediajutuissa.

Koska ilmaista julkisuutta on tarjolla, pankkien tavaksi on tullut laatia uutta vuotta koskevia ennusteita. Usein ne julkaistaan jo marraskuun puolella, jolloin pahimmassa tapauksessa niihin voi vuodenvaihteessa jo kääriä kalaa. Tai voisi, jos presentaatioita ei painettaisi kiiltäväpintaiselle paperille ja niputettaisi kierreselkämyksellä, jotta ne olisi tyylikkäämpää käydä läpi asiakkaiden kanssa joululounastettaessa.

Uudenvuodentinojen valamisen sijaan silmäilin läpi muutaman suuren pankin "Outlook 2023" -julkaisut. Niistä näkee ainakin sen, mitkä teemat pyörivät kiivaimmin mielessä, kun ammattisijoittajat hahmottavat muutamien kuukausien mittaista lähitulevaisuutta.

Vähemmän yllättäen keskiössä on talouskasvun hidastuminen tai taantuma, inflaatio ja koronnostot. Korkosijoitukset ovat pitkästä, pitkästä aikaa palanneet järkeväksi sijoituskohteeksi, mikä vaikuttaa myös muiden omaisuuslajien kiinnostavuuteen.

Osakemarkkinoille pankit eivät maalaile järin hehkeitä näkymiä. Ja jos jotain pitää ostaa, mieluiten laatuyhtiöitä.

Credit Suisse: Osakkeiden heilunta jatkuu

"Kun joukkolainojen korot asettuvat korkeammalle tasolle, inflaatio käy huipussaan ja keskuspankit lopettavat koronnostot, kovissa valuutoissa noteeratut kehittyvien maiden lainat, Yhdysvaltain valtionlainat, hyvälaatuiset yrityslainat ja valitut korkokäyrää jyrkentävät strategiat näyttävät erityisen kiinnostavilta", Credit Suisse -pankki kirjoittaa sijoitustiekarttansa aluksi.

Sen sijaan osakemarkkinoille sveitsiläispankki povaa heilunnan jatkumista, sillä makrotaloustilanne panee painetta yhtiöiden tuloksiin. Sanamuodoista päätellen pankki ei katso osakkeiden arvostusten painuneen vielä riittävästi. Osakesijoituksissa pankki suosii defensiivisiä toimialoja. Tuloksen vakaus, vähäinen velkaisuus ja hinnoitteluvoima ovat arvossaan osakesijoituksia valittaessa.

Vaihtoehtoisille sijoitusluokille Credit Suisse ennustaa hyvää vuotta. Hedgerahastoilta se odottaa keskimääräistä parempia tuottoja, ja myös pääomasijoitusten vuoden pankki näkee olevan hyvä.

"Kiinteistösijoituksissa suosimme listattuja suorien sijoitusten sijaan."

Goldman Sachs: Kurssilasku kiihtyy

Goldman Sachs Research arvioi, että osakemarkkinoiden lasku kiihtyy ennen kuin toiveikkaammat merkit saavat sijaa vuoden 2023 loppupuolella.

Investointipankki muistuttaa, että korkojen nousu ja raaka-aineiden hintojen kallistuminen ovat saaneet laatuyhtiöt näyttämään entistä houkuttelevammilta, ainakin suhteessa yleiseen markkinaan. Pankin analyytikot suosivat yhtiöitä, jota maksavat korkeita osinkoja, joiden tase on vahva ja marginaalit korkeat.

Historia on osoittanut, että paras aika osakeostoksille on silloin, kun talouskasvu on hidasta mutta normalisoitumassa. Pankin mukaan ei kuitenkaan olla vielä tässä tilanteessa.

Entä kannattaako sijoittaa osake- vai korkomarkkinoille?

Jotta osakkeet olisivat parempi sijoitus kuin korot, sijoittajia täytyy kompensoida ylimääräisen riskin kantamisesta. Se voi tapahtua joko korkeamman tuoton tai vahvan kasvun kautta. Tällä hetkellä juokseva tuotto eli osingot eivät peittoa korkotuottoa, ainakaan pankin yhdysvaltalaisessa katsannossa. Eikä siltä näytä kasvunkaan osalta, sillä pankin laskelmien mukaan S&P 500:n tuloskasvun tulisi yltää lähes seitsemään prosenttiin, jotta sijoittaja saisi riskilisänsä kompensoitua.

Toisaalta osakkeet saattavat olla vähäriskisempiä inflaation aikakausina, koska yhtiöt pystyvät ainakin jollakin tapaa siirtämään kohonneita kustannuksiaan ulosmyyntihintoihinsa ja koska niiden omistaman omaisuuden arvo kasvaa. Siksi osakkeiden riskipreemion ei ehkä inflaatiojaksoilla tulekaan olla niin korkea kuin normaalisti, Goldman Sachs pohtii. Mutta taas toisaalta: ensi vuonna inflaatiolukemat laskenevat.

Goldman Sachsin allkokaatiotutkimuksen vetäjä Christian Mueller-Glissmann päätyy pohdinnoissaan siihen, että osakemarkkinat eivät tarjoa riittävästi kompensaatiota niihin liittyvien riskien kantamisesta.

Morgan Stanley: Kehittyvien maiden karhu tapettu

Kehittyvät osakemarkkinat ovat olleet pitkään vastatuulessa, mutta tässä voi tapahtua muutos, arvioi Morgan Stanleyn Aasian ja kehittyvien markkinoiden osakkeista vastaava päästrategi Jonathan Garner.

Garner muistuttaa yhdysvaltalaispankin vuotta 2023 koskevassa katsauksessa, että kehittyvien markkinoiden osakkeiden arvostukset ovat "selvästi halpoja", minkä lisäksi sykli on kääntymässä kehittyvien maiden kannalta suotuisaksi, jos ja kun inflaatio hellittää arveltua nopeammin, Yhdysvaltain keskuspankki lopettaa koronnostot ja Yhdysvaltain dollari heikkenee.

Morgan Stanley tarkkailee erityisesti suuria ja keskisuuria kehittyvien markkinoiden yhtiöitä.

Morgan Stanley antaa numeeriset arvaukset maailman keskeisille osakeindekseille sen mukaan, toteutuuko pankin ennakoima härkä-, perus- vai karhuskenaario.

Alla olevassa taulukossa ovat pankin arvioimat indeksipisteluvut Yhdysvaltain S&P 500 -indeksille, Euroopan MSCI Europelle ja kehittyvien markkinoiden osakkeiden mittatikulle MSCI EM:lle. Ennusteiden perään olen kerännyt indeksin vuoden 2022 päätöslukemat ja laskenut, kuinka paljon nousua olisi tiedossa, jos perusskenaarion mukainen ennustus toteutuisi.

Indeksi  Härkä Perus Karhu Nykykurssi Potentiaali
S&P 500  4200 3900 3500 3840 1,6 %
MSCI Europe 2060 1790 1485 1732 3,3 %
MSCI EM  1130 1000 730 956 4,6 %

Lähteet: Morgan Stanley, Yahoo! Finance, MSCI.

Perusskenaarion mukainen kehitys ei juuri mannaa heruttelisi. Jos osakemarkkinoilta olisi luvassa vain parin prosentin vuosituotto, rahat kannattaisi pistää korkopapereihin. Suomalaiset päivittäispankitkin maksavat vuoden määräaikaistalletuksille päälle kahden prosentin korkoa.

Taulukossa täytyy ottaa huomioon se, että Morgan Stanley on laatinut piste-ennusteensa marraskuussa, minkä jälkeen osakemarkkinat ovat olleet myötätuulessa. Voisipa veikata, että jos analyytikot pantaisiin nyt antamaan ennusteet, perusskenaarion pisteluvut olisivat tuolloin ravistettuja korkeammat. Näin toimii ihmismieli ja myös analyytikon mieli. 

Deutsche Bank varovaisen optimistinen 

Kovin mollivoittoisten osake-ennustusten joukossa Deutsche Bank erottuu toiveikkuudellaan.

Deutsche Bankin sijoitusjohtaja Christian Nolting sanoo pankin olevan varovaisen optimistinen vuoden 2023 suhteen. Pankki odottaa lieviä taantumia Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin, mutta Aasiassa se näkee parempaa kehitystä, kun toimitusketjujen mutkat suoristuvat.

"Kun korot tasaantuvat ja inflaatio laantuu, pitäisi olla mahdollisuuksia osakkeille ja korkosijoituksille, kun taas vaihtoehtoiset kohteet kuten kiinteistösijoitukset ja pääomasijoitukset tarjoavat mahdollista riskipreemiota."

Deutsche Bankin Nolting uskoo, että talouskasvun hidastuminen johtaa tulosten laskuun, mutta lisää samaan hengenvetoon, että inflaatio pitää ne kuitenkin kohtalaisina.

Salkkutasolla klassinen 60/40-jako osakkeiden ja korkojen välillä tekee Noltingin arvion mukaan paluun, mutta vaihtoehtoisia sijoitusluokkiakin olisi katsottava riskin ja tuoton lähteinä.

"Kiinteistöt saattavat antaa turvaa inflaatiota vastaan. Pääomasijoituksissa on omat mahdollisuutensa ja haasteensa – mutta niistä saa hajautushyötyjä", hän kirjoittaa.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

 

Karo Hämäläinen on Taloustaito LIVEn vieraana 4.1. klo 13 keskustelemassa sijoitusvuodesta 2023. Live on katsottavissa Taloustaidon Instagram- ja Facebook-tileillä tai Youtube-kanavalla. Katso ohjelma tallenteena täältä >

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti