veronmaksajat.fi

RAHAT

Älä päästä rahanarvoisia papereita vanhenemaan

Älä päästä rahanarvoisia papereita vanhenemaan
9.12.2016

Viimeisetkin paperiset pörssiosakkeet kannattaa nyt muuttaa sähköisiksi arvo-osuuksiksi ja tallettaa arvo-osuustilille. Parhaassa tapauksessa voit saada vaivanpalkaksi muutaman vuoden osingotkin.

Suomalaiset pörssiosakkeet ovat jo pitkään olleet sähköisessä arvo-osuusjärjestelmässä, mutta kaikki osakkeenomistajat eivät ole muuttaneet osakekirjojaan sähköiseen muotoon.

Vanhoja paperiosakkeita voi löytyä esimerkiksi kuolinpesistä, mutta on niitä voinut unohtua kaapin pohjalle keneltä tahansa osakkaalta.

Lakiasiantuntija Pauliina Lappeteläinen Finanssialan Keskusliitosta kertoo, että osakeyhtiölakiin tehtiin vuonna 2006 osakkeiden sähköistämiseen liittyvä muutos. Silloin säädettiin, että kun yhtiö on muuttanut osakkeensa sähköisiksi arvo-osuuksiksi, se voi kymmenen vuoden kuluttua päättää, että se lopettaa paperisten osakekirjojensa vaihtamisen arvo-osuuksiksi. Nyt tuo kymmenen vuoden aika on umpeutumassa.

”Paperiset pörssiosakkeet eivät kuitenkaan vanhene ennen kuin niiden kohtalosta on päätetty yhtiön yhtiökokouksessa”, Pauliina Lappeteläinen sanoo. Yhtiökokous voi päättää, että osakkeet, joita ei ole siirretty arvo-osuusjärjestelmään, myydään yhtiön lukuun. Silloin paperiosakkeista tulee arvottomia.

Nyt siis viimeisetkin paperiosakkeet kannattaa kaivaa esiin ja muuttaa arvo-osuuksiksi. Hyvässä lykyssä samalla tilillesi kilahtaa aiemmilta vuosilta saamatta jääneitä osinkoja – jos yhtiössä on osinkoa jaettu ja jos osinko ei ole päässyt vanhenemaan. Yleensä osinko-oikeus vanhenee kolmessa vuodessa.

Kun muutat osakkeesi arvo-osuuksiksi, varmistat, että saat jatkossa sinulle kuuluvat osingot ajallaan. Kun sinulla on arvo-osuustili, saat osakkeelle kuuluvat osingot automaattisesti tilillesi.

Vanhojen paperiosakkeiden omistajia voi olla hyvin monenlaisissa pörssiyhtiöissä. Lukumääräisesti eniten heitä lienee Sammossa ja Elisassa, joissa on ollut hyvin paljon pienomistajia.

Kannattaa ryhtyä itse toimeen

Paperiosakkeen omistajan kannattaa olla itse aktiivinen eikä odottaa yhteydenottoa yhtiöstä.

”Jotkin yhtiöt lähettävät kirjeen henkilöille, jotka esimerkiksi kymmenen vuotta sitten oli merkitty yhtiön osakeluetteloon, mutta luettelon tiedot eivät välttämättä enää pidä paikkaansa. Osake on voinut myöhemmin vaihtaa omistajaa, eikä vaihdoksista aina ole ilmoitettu yhtiöön”, Pauliina Lappeteläinen huomauttaa.

Osakkaiden osoitetiedotkin ovat vuosien mittaan usein muuttuneet.

Jos löydät kätköistäsi vanhoja osakekirjoja, tiedustele yhtiöstä tai omasta pankistasi, miten osakkeiden kanssa on syytä toimia.

Joissakin yhtiöissä vanhat paperiosakkeet on jo vuosia sitten myyty ja mitätöity. Silloin osakkeista saadut varat on talletettu aluehallintoviraston tilille. Sieltä ne ovat osakkeita omistaneiden nostettavissa tietyn ajan.

Jos osakkeesi voi vielä muuttaa sähköisiksi arvo-osuuksiksi, sinun pitää avata arvo-osuustili, ellei sinulla ole sellaista ennestään. Arvo-osuutesi talletetaan tilillesi.

Arvo-osuustilin voit avata esimerkiksi pankkiin tai sijoituspalveluyritykseen tai Euroclear Finland Oy:hyn (entinen Arvopaperikeskus). Kysy, millaisia vaihtoehtoja tileissä on ja mitä arvo-osuuksien säilytys ja muut palvelut eri yrityksissä maksavat.

Tarjolla on myös arvo-osuustilejä, joissa arvo-osuuksien säilytys on maksutonta. Tilin käyttöön liittyvien muiden palveluiden hinnoissa voi olla suuria eroja.

Kadonneet osakkeet täytyy kuolettaa

Kadonneiden paperiosakkeiden ongelmaan törmätään melko usein kuolinpesissä. Vainajan tiedetään tai uskotaan olleen osakkeenomistaja, mutta osakekirjoja ei löydy. Mitä tehdä?

Pauliina Lappeteläinen neuvoo aloittamaan selvitystyön yhtiöstä, jonka osakkeista on kysymys. Jos omistus pystytään pitävästi selvittämään, kadonneet osakekirjat on kuoletettava. Kuolettaminen maksaa ja vie aikaa, mutta on välttämätöntä, jos osakeomistus halutaan säilyttää tai osakkeet myydä.

Listaamattomissakin jo usein arvo-osuuksia

Arvo-osuusjärjestelmään ovat siis siirtyneet kaikki kotimaiset pörssiyhtiöt, mutta myös osa listaamattomista yhtiöistä.

Kannattaa siis tarkistaa myös listaamattomien paperiosakkeiden tilanne, jos sinulla sellaisia on. Jos yhtiö on arvo-osuusjärjestelmässä, sinun kannattaa viipymättä muuttaa omatkin osakkeesi sähköisiksi arvo-osuuksiksi.

Kaikki paperiosakkeet eivät kuitenkaan ole häviämässä. ”On osakeyhtiöitä, joiden koko osakekanta on edelleen paperimuodossa. Tällainen on esimerkiksi Imatran Seudun sähkö”, Pauliina Lappeteläinen kertoo. Tällaisten yhtiöiden osakkeita ei muuteta arvo-osuuksiksi.

Ulla Simola

HUOM! Paperiosakkeiden vanheneminen EI KOSKE ASUNTO-OSAKEYHTIÖITÄ. Myös asunto-osakkeiden sähköistämistä valmistellaan, mutta toistaiseksi asunto-osakkeet pysyvät paperisina.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti