veronmaksajat.fi

RAHAT

Aiotko avata osakesäästötilin? Näin löydät sopivimman palvelun

Aiotko avata osakesäästötilin? Näin löydät sopivimman palvelun
1.1.2020

Osakesäästötilin avaaja voi valita neljästä palveluntarjoajasta. Niiden palveluissa ja hinnoissa on isoja eroja. Ratkaisevaa on, että löydät niistä juuri omiin tarpeisiisi sopivimman. Silloin säästät myös kustannuksissa.

Palveluntarjoajat ovat jo kuukauden päivät kampanjoineet ahkerasti osakesäästötilipalveluidensa puolesta. Säästäjiä on houkuteltu avaamaan tilejä erilaisin eduin ja palkinnoin. Osakesijoituksia tileillä on voinut kuitenkin tehdä vasta vuoden 2020 alusta.

Osakesäästötiliä tarjoavat tällä hetkellä Danske Bank, Mandatum Trader, Nordea ja Nordnet.

Kannattaa uhrata hetki palveluiden vertailuun ennen kuin rientää avaamaan osakesäästötilin. Palveluntuottajaa voi toki vaihtaa myöhemmin, mutta siitä koituu kustannuksia.

Millaiseksi osakesäästäjäksi aiot? 

Osakesäästötili on nimensä mukaisesti osakesijoittamisen väline. Tilille voi hankkia pelkästään kotimaisia tai ulkomaisia pörssiosakkeita (myös First North -kauppapaikan osakkeet käyvät).

Mieti ensimmäiseksi, millainen osakesäästäjä aiot olla. 

  • Keräätkö tilillesi hyviä osinko-osakkeita, jotka pidät pitkään ja seurailet sitten kaikessa rauhassa osinkojen kertymistä?
  • Vai haluatko käydä aktiivisesti kauppaa?
  • Vai vähän molempia?
  • Miten isoilla summilla olet liikkeellä – teetkö osakeostoksia satasilla vai tonneilla kerrallaan?
  • Toimitko lähinnä Helsingin pörssissä vai kiinnostavatko ulkomaat? Ulkomaisista pörsseistä ei verosyistä kannata hankkia osinko-osakkeita, mutta muuten ulkomaisetkin osakkeet sopivat tilille.

Vertailutyökalu avuksi tilin valinnassa 

Vertailutyökaluja tuottava Vertaaensin.fi ja sijoittajan tietopalvelu Sijoittaja.fi ovat yhdessä tehneet työkalun, jolla voi verrata osakesäästötilejä. Saat työkalusta enemmän irti, jos olet ensin miettinyt valmiiksi edellä luetellut kohdat.

Voit syöttää työkaluun tiedot siitä, miten paljon kauppoja aiot tehdä kuukaudessa ja miten suureksi arvioit kauppojesi keskikoon. Koska osa välittäjistä antaa alennuksia Osakesäästäjien tai Akavan jäsenyyden perusteella, työkalu kysyy myös jäsenyyksistäsi.

Työkalu rankkaa palvelut kustannusten suuruuden mukaiseen järjestykseen. 

Pikarankkausta on helppo silmäillä, mutta lisäksi kannattaa ehdottomasti avata sijoittajalle hyödylliset Lisätietoa-sivut kunkin välittäjän kohdalta. Sivuilla on tarkemmat tiedot välittäjän hinnoittelusta ja palveluista. Lisätiedoissa on myös Sijoittaja.fi:n arvio siitä, kenelle välittäjän palvelut voisivat sopia ja mitä plussia ja miinuksia niissä on.

Maltilla tarjousten kimppuun

Vertaaensin.fi:n työkalu ottaa rankkauksessaan huomioon vertailuhetken hintatarjoukset. Vertailun lopputulos voi olla aivan toinen, kun tarjous päättyy. Senkin takia on tärkeää tutustua myös lisätietoihin ja välittäjien vakiohinnoitteluun.

Tarjoukset kannattaa toki aina tutkia, mutta muista kuitenkin, että osakesäästötili on pitkäjänteisen sijoittajan väline. Kolmen kuukauden avajaistarjouksesta ei kannata liikaa riehaantua, jos tiliä pitää esimerkiksi 10–30 vuotta. 

Vertaaensin.fi teki osakesäästötileistä vertailua myös tilien perushinnoilla. Sivusto rakensi vertailuun viisi erilaista sijoittajatyyppiä, jotka sijoittavat osakesäästötilille erilaisia summia ja käyvät kauppaa eri tahtiin.

Hintavertailun tulokset voisi tiivistää karkeasti siten, että piensijoittajalle Nordea oli edullisin, aktiivisesti kauppaa käyvät voivat löytää parhaan vaihtoehdon Danske Bankista tai Nordnetista ja ison salkun sijoittajalle saattaa sopia Mandatum Trader. Mutta tähän tulokseen päästiin tosiaan esimerkkisalkkuja vertaillen, joten tuloksista ei pidä vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

VIISI ESIMERKKISIJOITTAJAA

1. Maltillinen kuukausisijoittaja

– Kolme kauppaa kuukaudessa, keskim. kauppasumma 200 e
Paras vaihtoehto: Nordea (6 e/kk) 

2. Aktiivinen osakesijoittaja

– Sijoittaa 10 000 e kymmenessä kaupassa, jonka jälkeen:
– Viisi kauppaa kuussa, keskim. 1 000 e
– Kuuluu Akavaan
Paras vaihtoehto: Danske Bank (25 e/kk + 50 e ensimmäisistä kaupoista) 

3. Aggressiivinen sijoittaja

– Sijoittaa 15 000 e kerralla kolmessa eri kaupassa, jonka jälkeen:
– Neljä kauppaa kuukaudessa, keskim. 2 000 e
Paras vaihtoehto: Nordnet (28 e/kk + 21 e ensimmäisistä kaupoista)

4. Osinkosijoittaja

– Sijoittaa kerralla 50 000 e neljässä eri kaupassa
– Ei tee kauppoja, vaan haluaa odottaa tuottoa
Paras vaihtoehto: Mandatum Trader (0 e/kk + 40 e ensimmäisistä kaupoista)

5. Osakesäästötili lapselle

– Sijoitetaan lapsilisä
– Tehdään yksi kauppa kuukaudessa, 100 e
Paras vaihtoehto: Nordea (1 e/kk)

Lähde: Vertaaensin.fi

Tili ja palvelut omien tarpeidesi mukaan 

Omiakin hintavertailuja tehdessä kannattaa muistaa, että saatat myöhemmin toimia sijoittajana eri tavalla kuin nyt. Jos nyt esimerkiksi teet jokusen pienen kaupan vuodessa, mutta parin vuoden päästä intoudutkin treidaamaan, saatat tarvita myös välittäjältä erilaista (ja erihintaista) palvelua kuin nyt.

Sen vuoksi – ja tietenkin myös kilpailun ylläpitämiseksi – on tärkeää, että palveluntuottajaa voi vaihtaa kesken säästämisen, eikä siitä tule sinulle veroseuraamuksia. Kustannuksia tulee, mutta joskus vaihtamisesta saatava hyöty voi olla suurempi kuin siitä maksettava kertakulu. Ja kuka tietää, vaikka joskus tulevaisuudessa säästäjä voisi oikeasti kilpailuttaa tilinpitäjiä. 

Tilivertailuissa, kuten pankki- ja sijoituspalveluiden vertailussa yleensäkin, on hyvä katsoa muutakin kuin pelkkää hintaa. Mikä välittäjä sopisi käyttämiesi pankki- ja sijoituspalveluiden kokonaisuuteen? Onko välittäjällä muita palveluita, joista olisit kiinnostunut? Millainen maine välittäjällä on? Onko sinulla omia kokemuksia jostakin välittäjästä? Oletko ollut tyytyväinen palveluun? Mitä kaverit ovat kertoneet?

Hankalaa on esimerkiksi se, että verkkopalveluiden näppäryyttä on käytännössä mahdotonta arvioida ennen kuin niitä on oikeasti käyttänyt.

Entä jos olen ihan pieni sijoittaja?

Moni epäröi osakesäästötilin avaamista esimerkiksi siksi, että ajattelee saavansa kokoon liian vähän rahaa osakekauppoja varten. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla ongelma. Voit säästää omaan tahtiisi rahaa ja ostaa osakkeita, kun koossa on sopiva summa.

Mitä pienemmillä summilla käyt kauppaa, sitä tärkeämpää sinun on kiinnittää välittäjävertailussa huomiota siihen, millaisen minimipalkkion välittäjä perii osakekaupoista. Yleensä euromääräinen minimipalkkio tulee kalliiksi pienissä kaupoissa. Tällä hetkellä edullisin on tässä suhteessa Nordea, jonka palkkio on enintään 1 %. Satasen kaupasta palkkio on siis yksi euro.

Mutta entä jos osakesäästötili ei sittenkään sovi?

Ei se välttämättä sovikaan kaikille. Muitakin mahdollisuuksia on. ”Hyvä vaihtoehto on aloittaa sijoittaminen vaikkapa jostakin passiivisesta indeksirahastosta, jotka ovat lähes nollakuluisia”, kannustaa Sijoittaja.fi-palvelun hallituksen puheenjohtaja Timo Heikkilä.

”Ja vaikka avaisi osakesäästötilin, sen rinnalla on hyvä jatkaa säästämistä indeksirahastoon”, Timo Heikkilä lisää.

Esimerkiksi juuri rahastosijoitukset ovat osakesäästötilin lisänä hyvä tapa hajauttaa sijoituksia.

Ulla Simola

Tietopaketti osakesäästötilistä Taloustaidon numerossa 1/2020. Lehti ilmestyy 22.1.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti