veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

VATT: Suomi on keskikastia pörssiosakkeiden osinkojen verotuksessa

VATT: Suomi on keskikastia pörssiosakkeiden osinkojen verotuksessa
26.8.2014

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) mukaan Suomi on pörssiosakkeiden osinkojen verotuksessa kansainvälistä keskitasoa tai jopa sen kevyemmällä puolella. VATT:in tutkimusjohtajan Seppo Karin laatimassa selvityksessä Viisas Raha -lehdelle ovat mukana Suomen lisäksi Pohjoismaat, EU:n suurimmat jäsenmaat sekä kolme suurta OECD:n jäsentä USA, Japani ja Kanada.  

Henkilöverotuksen vertailussa veroaste vaihteli maittain nollasta 48:aan. Keveimmän verotuksen maita olivat Viro, Italia ja Puola. Suomi sijoittui kahdeksanneksi listan keskivaiheille. Kireimmän verotuksen maita olivat Irlanti, Ranska ja Tanska.

Selvityksessä henkilöverotuksen vertailu kuvasi lähinnä suurituloisen sijoittajan osinkoverotuksen tasoa. Yleistysten tekeminen on Karin mukaan veroasteikkojen erilaisuuden vuoksi hankalaa.

Voitonjaon kokonaisveroasteen vertailussa Suomen verotus oli kolmanneksi kevein. Voitonjaon kokonaisveroasteessa tarkasteltiin sekä yhtiön että omistajan veroja.  Kevein verotus oli edelleen Virolla ja toiseksi kevyin Puolalla. Kireimmän verotuksen maita olivat USA ja Japani.

Seppo Kari muistuttaa, että viime vuosina osinkojen verotusta on Suomessa kiristetty yhteisöveron keventämisen yhteydessä. Karin mielestä toimet voivat olla perusteltuja, mutta niillä saattaa olla myös haitallisia vaikutuksia. Pääomatulojen ankara verotus voi ajaa sijoituksia ulkomaille ja vähentää verotuloja. Kiristyminen johtaa myös suorien osakesijoitusten suhteellisen nettotuoton  heikkenemiseen ja tämän sijoitusmuodon suosion vähenemiseen. 

Satu Alavalkama

 

 

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.