veronmaksajat.fi

RAHAT

Suomen kallein sijoitusrahasto?

Suomen kallein sijoitusrahasto?
14.1.2015

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Kysymysmerkki otsikon perässä on vastuunvapauslausekkeeni. En tunne yhtään niin kallista sijoitusrahastoa kuin Elite Varainhoidon pyörittämä CapMan Collection, mutta sehän ei takaa, etteikö jossain pusikossa voisi piileskellä vielä ahnaampi rosvo.

Viime vuoden lopulla lanseerattu rahasto tarjoaa pääsyn isojen poikien pääomasijoituspeliin pikkurahalla. Pikkuraha tarkoittaa viittätuhatta euroa. CapMan Collection -sijoitusrahasto ohjaa pääomansa etupäässä CapManin hallinnoimiin pääomasijoitusrahastoihin, joihin tonnisijoittajille ei ole muutoin asiaa.

Pääomasijoitusrahastot ovat usein kommandiittiyhtiömuotoisia, ja niihin sijoituksia tehdään lähinnä alkuvaiheen varainhankintakierroksella. Tarkemmin ottaen silloin sijoittaja antaa rahastolle sijoitussitoumuksen, ja varsinaiset pääomat rahasto huutaa kokoon, kun se löytää rahoille strategiansa mukaisen käyttökohteen.

Tavallisen rahaston muodossa pääomasijoituksista pääsee osalliseksi sijoitusrahastomaailmasta tutulla rakenteella: kun sijoituksen haluaa tehdä, silloin merkitään rahastoa, ja kun sijoituksensa haluaa lunastaa, se onnistuu. Ei tarvitse odottaa rahaston ennalta tietämätöntä useiden vuosien mittaista sykliä, jossa sijoituksia kohdeyrityksiin tehdään ja niitä myöhemmin myydään pois – toivottavasti hyvällä voitolla.

Treidarin lappu CapMan Collection -rahastokaan ei ole. Erikoissijoitusrahastoon voi tehdä merkintöjä neljä kertaa vuodessa ja rahansa kutsua takaisin puolivuosittain.

Palkkiot ohjaavat pitkäjänteisyyteen

Kuukausien tai parin vuoden sijoitukseksi rahasto ei kuitenkaan sovi. Siitä pitävät huolen palkkiot.

Rahaston merkintäpalkkio on kolme prosenttia ja lunastuspalkkio alle vuoden mittaisissa sijoituksissa hurjat viisi prosenttia. Rahastoon sisään mentäessä päältä napsaistaan siis kolmekymppiä jokaisesta tonnista, viidentonnin vähimmäissijoituksesta siis 150 euroa. Se on portsarille maksettava oviraha.

CapMan Collectionin hallinnointipalkkio on 2,5 prosenttia vuodessa, joten jos arvo ei nouse eikä laske, vuoden kuluttua satasen sijoittaneella on jäljellä 94,58 euroa. Alle vuoden mittaisten sijoitusten lunastamisesta perittävän viiden prosentin jälkeen satanen pienenee alle 90 euroksi, mikäli rahaston arvo ei nouse.

Lunastuspalkkio vasta todellinen oviraha onkin, sillä se ohjaa sijoittajia pysymään sisällä. Raippaluonteisella sakolla sijoittajia opetetaan pääomasijoittamisen pitkäjänteisyyteen – sijoitusta tehdessä pitää olla kirkkaana mielessä, ettei se ole kuukausien aikajänteen hommaa. Jos sijoitusaika on 1–3 vuotta, lunastuspalkkio on kaksi prosenttia. Yli kolmen vuoden sijoituksista peritään prosentin suuruinen lunastuspalkkio.

Ennemmin kuin lunastuspalkkio kyseessä on "kaupankäyntipalkkio", sillä rahaa ei saa hallinnointiyhtiö vaan rahasto. Rahaston ovesta ulos höntäävältä sijoittajalta perittävä oviraha jaetaan rahastoon jäävien sijoittajien kesken. Se on reilua pitkäjänteisiä sijoittajia kohtaan. 

Kuluja monessa kerroksessa

Hurjat merkintä- ja lunastuspalkkiot eivät vielä tee CapMan Collectionista luultavasti Suomen kalleinta rahastoa. Sen tekevät monessa kerroksessa perittävät juoksevat kulut, siis hallinnointipalkkiot.

Rahastoesitteessä kerrottava 2,5 prosentin hallinnointipalkkio tarkoittaa vain Elite Varainhoidon hallinnoiman sijoitusrahaston vuosipalkkiota. Sen päälle tulevat varsinaisten sijoituskohteiden eli CapManin hallinnoimien pääomarahastojen kulut.

CapManin pääomarahastojen kiinteät vuotuiset hallinnointipalkkiot vaihtelevat puolesta kahteen prosenttiin rahastotyypistä riippuen. Kiinteistösijoitusrahastoissa käytetään tyypillisesti merkittävää velkavipua, ja niissä hallinnointipalkkio lasketaan myös velkapääomalle.

CapMan Collectionin rahastoesitteessä arvioidaan, että alle sadantuhannen euron sijoituksilla saatavien A1-osuussarjan osalta juoksevat kulut olisivat huimat neljä prosenttia vuodessa.

Eikä se vielä riitä. Vuotuisten palkkioiden lisäksi CapManin rahastoissa on pääomarahastoille tyypillisesti tuottosidonnainen osuus. Tuottosidonnainen palkkio on tyypillisesti 20 prosenttia kynnystuoton ylittävästä tuotosta, ja sitä maksetaan, kun pääomarahasto on irtautunut menestyksekkäästi sijoituksistaan. Kynnystuotto on CapManin ilmoituksen mukaan tyypillisesti kahdeksan prosenttia vuodessa. Nämä menestyspalkkiot maksetaan vasta saatavasta kassavirrasta, ei laskennallisesta arvonnoususta.

On tietenkin sijoittajan etu, että menestyspalkkiot olisivat mahdollisimman suuret. Jos niitä ei koidu maksettavaksi lainkaan, se tarkoittaa, että sijoitus on tuottanut enintään kynnystuoton verran eli kahdeksan prosenttia vuodessa. Pääomarahastojen ja CapMan Collection -rahaston perimien vuotuiskulujen jälkeen se ei ole järin hyvä tuotto. Tällöin eri kulukerrokset vievät vuosituotosta puolet, ja päälle sijoittajan kuluiksi tulevat vielä merkintä- ja lunastuspalkkiot. 

"Merkintöjä yksinomaan piensijoittajilta"

Millaisia sijoittajia CapMan Collectionin startti keräsi ja kuinka paljon rahastoon sijoitettiin pääomia, Elite Varainhoito Oy:n toimitusjohtaja Daniel Pasternack? 

"Tiedotimme rahastosta 10. joulukuuta, joten rahaston ensimmäinen merkintäpäivä 31.12.2014 tuli vastaan hyvin nopeassa aikataulussa ja tavoitteena oli lähinnä rahaston perustamisen mahdollistavan minimipääoman kerääminen ennen joululomien alkua. Ottaen huomion efektiivisen myyntiajan – hieman yli viikko –, merkintöjä kertyi yksinomaan piensijoittajilta varsin hyvä määrä, mutta rahaston todellinen ensimmäinen closing tulee olemaan maaliskuun lopussa. Uskomme, että alkuvuoden aikana myös useat keskikokoiset ammattisijoittajat tulevat mukaan rahaston sijoittajiksi." 

Millaiseksi rahaston salkku on muodostunut, eli mihin CapManin rahastoihin rahaston varat on sijoitettu? 

"Nyt kun rahasto on perustettu, se aloittaa sijoitustoimintamassa tekemällä ensimmäisen vuosineljänneksen aikana sijoitukset CapMan Buyout X:ään, joka tekee enemmistösijoituksia pohjoismaisiin listaamattomiin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, sekä CapMan Nordic Real Estateen, joka tekee sijoituksia kehityspotentiaalia omaaviin kiinteistökohteisiin pohjoismaisella markkinalla." 

Rahaston kulutaso on melkoinen. Mistä se johtuu?

"CapMan Collectionin oma hallinnointipalkkio on sijoituksen koosta riippuen 0,8 – 2,5 prosenttia vuodessa. Tämän päälle tulevat kohderahastojen hallinnointi- ja tuottopalkkiot, mutta CapMan Collection on näissä kohderahastoissa sijoittajana samoilla ehdoilla kuin mitkä suuret institutionaalisten sijoittajat ovat rahastoihin neuvotelleet, joten näkemyksemme mukaan ne ovat varsin kilpailukykyiset. CapMan Collectionin omaa hallinnointipalkkiota vastaan sijoittaja saa pienemmän minimisijoitusvaatimuksen verrattuna kohderahastojen minimisijoitusvaatimukseen, joka on 250 000 euroa. Lisäksi rahastosijoittaja saa valmiiksi hajautetun pääomasijoitussalkun eri listaamattoman markkinan omaisuusluokkiin kuten buyout ja kiinteistöt. Lisäksi likviditeetti on puolivuosittainen, kun kohderahastoissa sijoitussitoumus on 7–10 vuotta." 

CapManin rahastot ovat ky-muotoisia ja niillä on jo omat sijoittajansa. Kuinka CapMan Collection onnistuu kiilaamaan mukaan, siis miten rahaston sisäänmeno ja ulostulo CapManin rahastoihin/rahastoista on käytännössä toteutettu?

"CapMan Collection on kohderahastoissa yksi sijoittaja muiden joukossa eli se tekee 7–10 vuoden sijoitussitoumuksen kohderahastoihin. Pääomasijoituksille tyypillisesti sijoitussitoumusta ei kutsuta kerralla sisään vaan se kutsutaan sitä mukaa kun kohderahasto itse tekee sijoituksia yrityksiin ja kiinteistöihin. CapMan Collectionin tekemien sijoitussitoumusten kokoa ja rahaston likviditeettiä hallinnoidaan niin, että rahasto pystyy vastaamaan kohderahastoista tuleviin pääomakutsuihin. Likviditeetinhallinnalla myös taataan CapMan Collectionin rahasto-osuuksien lunastukset. Likviditeetin hallinta toteutetaan muun muassa sijoittamalla osa rahaston varoista pörssilistattuihin pääomasijoitusyhtiöihin." 

Millaisella rahastopääomalla tällaista härveliä kannattaa pyörittää?

"CapMan Collectionin sijoitustoiminta voidaan osuudenomistajan näkökulmasta toteuttaa tehokkaasti jo muutamien miljoonien pääomalla. Rahaston koon mahdollisimman nopea kasvattaminen ei ole itsetarkoitus sinänsä, vaan se riippuu myös siitä, millä aikataululla CapManin rahastoja ja muita mielenkiintoisia sijoitusstrategiaan sopivia rahastoja tulee sijoitettavaksi. Tavoitteena ei siis ole ottaa CapMan Collectioniin sellaista rahaa jota ei ole mahdollista heti pistää työhön tuottavasti." 

Viikon trio: Omaa pääomaa halvalla

P/b-tunnusluku kertoo, kuinka moninkertaisesti yhtiö on arvostettu suhteessa sen omaan pääomaan. Jos tunnusluku on pienempi kuin yksi, omaa pääomaa saa ikään kuin tarjouksessa. Tällöin yhtiön oman pääoman tuotto on usein huono tai taseessa piilee alaskirjausta odottavia eriä, jotka markkinat ovat jo hinnoitelleet.

Marketnozen ennustetietokannan mukaan p/b:llä mitattuna Helsingin pörssin edullisimpia yhtiöitä ovat lihanjalostajat. Se ei ole uutinen: kehnosti kannattavat yhtiöt ovat olleet vastaavan listan kärkipaikoilla usein.

Tarkasteluun on otettu vain ne yhtiöt, joiden markkina-arvo on vähintään sata miljoonaa euroa.

Yhtiö  p/b
Atria  0,4
HK Scan 0,4
Finnair  0,5

Lähde: Marketnoze, haettu 11.1.2015.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti