veronmaksajat.fi

RAHAT

Rahastosäästäjä suuntaa Eurooppaan

Rahastosäästäjä suuntaa Eurooppaan
27.4.2015

Heikentynyt euro puhaltaa puhtia euroalueen yrityksiin. Näkymät ovat paremmat kuin Suomesta näyttää, ja eurooppalaiset osakkeet ovat varteenotettava sijoituskohde kärsivälliselle rahastosäästäjälle, uskoo finanssiyhtiö Mandatum Lifen salkunhoidon johtaja Juhani Lehtonen.

Suomi ei tahdo saada taloutta jaloilleen, mutta muu Eurooppa saattaa nyt olla tosissaan pääsemässä kiinni kasvuun – ensimmäistä kertaa finanssikriisin ja eurokriisin jälkeen.

”Saksa on Euroopassa kasvun moottori, ja sen talous kasvanee tänä vuonna 1,5 prosenttia. Paljon muitakin myönteisiä merkkejä euroalueen taloudessa on. Esimerkiksi Espanjan talouden odotetaan kasvavan tänä vuonna 2,2 prosenttia. Sillä on suuri merkitys: jos Espanja pääsee noihin lukemiin, sen vaikutus euroalueen kasvuun on suurempi kuin Italian ja Ranskan yhteensä”, Juhani Lehtonen sanoo.

Nopeaa, mahdollisesti jopa 3,5 prosentin kasvua on ennustettu myös Irlannille. Portugalinkin talous on kääntynyt nousuun.

kuvio kertoo euroalueen 50 suurimman yhtiön kurssikehityksen viideltä viime vuodelta.

Eurooppalaiset osakkeet ovat olleet nousussa jo jonkin aikaa. Mandatum Lifessa uskotaan, että ne ovat edelleen kiinnostavia sijoituskohteita esimerkiksi keskipitkän tai pitkän aikavälin rahastosijoittajalle.

Euron heikentyminen tukee voimakkaasti euroalueen kasvua, sillä se hyödyttää eurooppalaisia vientiyrityksiä. ”Euro oli viime kesään saakka liian vahva dollariin nähden. Euroopan keskuspankin EKP:n ja Yhdysvaltojen keskuspankin FEDin toimien seurauksena euro on heikentynyt.”

Eurooppalaisia korkeammat korot vahvistavat Yhdysvaltain dollaria, eikä tähän ole luvassa muutosta – päinvastoin. ”Esimerkiksi kaksivuotisten valtionlainojen koroissa on jo merkittävä ero USA:n ja Saksan välillä. Jos FED aloittaa koronnostot, korkoero Atlantin yli kasvaa entisestään.”

”Me seuraamme nyt tarkasti, milloin dollarin vahvistuminen alkaa hidastaa USA:n talouden ja osakemarkkinoiden kehitystä, sillä isot muutokset USA:ssa heijastuisivat myös Euroopan pörsseihin. Konsensusennusteissa amerikkalaisille yrityksille ei tälle vuodelle enää odoteta merkittävää tuloskasvua”, Juhani Lehtonen sanoo.

Tilanne on samantapainen Britanniassa: talouskasvu on tällä hetkellä varsin nopeaa, mutta punta on vahvistunut euroon nähden. Se alkaa jarruttaa Britannian talouden vauhtia ja osakemarkkinoita.

Monissa euromaissa talous on takunnut pitkään. Nyt valuutan heikentyminen tukee eurooppalaisfirmoja, mutta riittääkö se? Ovatko yritykset oikeasti vahvistumassa?

”Kyllä eurooppalaisten yritysten tuloskasvu on vahvistumassa – kasvu saattaa nousta lähelle kymmentä prosenttia tänä vuonna, jos euron asema pysyy nykyisellään.”

”Toki kasvuodotukset on osin jo hinnoiteltu osakekursseihin, mutta positiivisia yllätyksiä saattaa silti olla luvassa. Euron heikkeneminen näkyy etenkin kansainvälisissä yrityksissä, joiden kotipaikka on euroalueella ja jotka saavat myyntituloja euroon nähden vahvistuneissa valuutoissa. Niiden tuloskasvu voi yllättää myönteisesti”, Juhani Lehtonen selvittää.

Hän uskoo, että euroalueen nousu ei enää kaadu Kreikan ongelmiin. Nyt euroalueelle on rakennettu turvaverkot, joita ei eurokriisin alkaessa ollut.

Kreikan mahdollinen lähtö eurosta olisi kuitenkin euroyhteisölle kolaus, joka vaikuttaisi kansainvälisten sijoittajien suhtautumiseen jatkossa. Niille tulisi selväksi, että yhteisvaluutasta voi luopua, mikä aiheuttaisi tiettyä epävarmuutta markkinoille. Sijoittajat ottaisivat sen hinnoittelussaan huomioon.

Joko pitäisi pelätä kuplaa?

Osakekurssien nousutrendi on monilla markkina-alueilla jatkunut joitakin notkahduksia lukuun ottamatta jo vuosia. Pitkä nousu on nostanut kuplapelot taas tapetille. Juhani Lehtosen mielestä kuplasta kertovaa, esimerkiksi 2000-luvun IT-kuplan kaltaista hinnoittelun epäsuhtaa osakemarkkinoilla ei kuitenkaan ole.

Olennaista on, ovatko osakkeet liian kalliita suhteessa yritysten tuloksentekokykyyn. Osakkeiden arvostuskertoimet paljastavat, paljonko yritysten tulevista kassavirroista ollaan valmiita maksamaan.

”Jotkin sektorit kyllä ovat kalliita, kuten bioteknologiayritykset Yhdysvalloissa, mutta yleisesti ottaen osakkeiden arvostuskertoimet ovat vähän pitkän aikavälin keskiarvojen yläpuolella”, Juhani Lehtonen sanoo.

”Esimerkiksi USA:n osakemarkkinoiden p/e (price/earnings, voittokerroin eli osakkeen hinta suhteessa tulokseen) on hieman 20-30 vuoden keskiarvon yläpuolella. Eurooppa on edelleen voittokertoimella mitaten edullisempi kuin Yhdysvallat.”

”Halpoja osakkeet eivät tällä hetkellä ole, joten pitkän aikavälin sijoittajan tulee tarkkaan seurata, miten yritysten tuloksentekokyky kehittyy, tapahtuuko siinä rapautumista”, Juhani Lehtonen sanoo. Mandatumissa katsotaan nyt silmä kovana erityisesti sitä, miten selvästi vahvistuva dollari alkaa heijastua amerikkalaisten yritysten tuloksiin.

Säästäjä, tee suunnitelma!

Säästätkö lomamatkaan, asuntoon tai putkiremonttiin vai eläkevuosia varten? Säästämistä varten kannattaa tehdä suunnitelma ja jakaa varat säästötavoitteiden mukaan lyhyen (muutama vuosi), keskipitkän (5-10 vuotta) ja pitkän aikavälin (10-30+ vuotta) sijoituskohteisiin.

Mitä pidempi sijoitusaika, sitä enemmän voi sijoituksissa ottaa riskiä. Käytännössä riskin ottaminen tarkoittaa yleensä sitä, että osakesijoitusten, esimerkiksi osakerahastojen, osuutta säästöistä kasvatetaan. Säästäjän omasta riskinsietokyvystä ja -halusta riippuu, miten suureksi.

Tuottomahdollisuus ja riski ovat kytköksissä toisiinsa. Riskittömistä kohteista, kuten pankkitalletuksista, ei juuri jää todellista tuottoa inflaation ja verojen jälkeen.

Ulla Simola

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti