veronmaksajat.fi

RAHAT

Naisten ja miesten osakkeet

Naisten ja miesten osakkeet
30.3.2016

Toimittaja Karo Hämäläisen Karon pörssiviikko ilmestyy Taloustaidossa aina keskiviikkoisin.KARON PÖRSSI Helsingin pörssin yhtiöistä vain kolmen omistajakunnassa on enemmän naisia kuin miehiä. Nuo yhtiöt ovat Stockmann (henkilöomistajista naisia 58 %), Marimekko (57 %) ja Elisa (51 %). Osakkeiden määrällä mitattuna näissäkin yhtiöissä naiset ovat vähemmistössä. Tiedot käyvät ilmi Euroclear Finlandin vuodenvaihteen tilanteen mukaan päivittämistä tilastoista.

Trio nousee toistuvasti esiin, kun kotipörssin yhtiöitä listataan sukupuolitarkastelun kautta. Pysyvyys kertoo kotitalousomistajien – ja ehkä erityisesti naisten – sijoitustavan pitkäjänteisyydestä: osakkeilla ei spekuloida vaan niitä omistetaan.

Kolmikosta Stockmannin kohdalla naispuolisten omistajien määrää selittää tavarataloyhtiön taannoinen kanta-asiakasoptio-ohjelma. Muotia ja kauneudenhoitotuotteita ostamalla pääsi helposti ja houkuttelevasti oman yhtiön osakkaaksi – ja jokainen shoppailueuro kilahtaa omaan kassakoneeseen. Samalla tavoin Marimekon tuotteiden ostajakunta on jo tuotevalikoiman vuoksi naisvaltaista.

Valtaosalle henkilöomistajista Elisan osakkeet ovat tulleet Helsingin Puhelinyhdistyksen osuustodistuksen tai Elisan ostamien maakunnallisten operaattoriyhtiöiden osuustodistusten kautta. Naiset ovat ilmeisesti olleet hanakoita hoitamaan käytännön talousasioita ja toisaalta he eivät ole luultavasti myyneet puhelinliittymän perusteella tulleita osakkeita yhtä innokkaasti kuin miehet.

Jos helsinkiläinen puhelinosuustodistuksen omistaja ei ole tehnyt aktiivista sijoituspäätöstä, hänen osuustodistuksensa on nykyisin 150 Elisan osaketta. Niiden arvo on noin 5 000 euroa. Elisan valtavassa omistajajoukossa juuri niitä, joilla on 101–1000 osaketta, ovat enemmistönä: heitä on peräti 160 000 kappaletta.

Naisyhtiöt vakaita ja perinteisiä

Euroclear Finland on selvittänyt suomalaisten pörssiyhtiöiden omistajuutta niiden osakkeenomistajien kohdalta, joilta se on mahdollista. Se tarkoittaa niitä suomalaisia tai Suomessa pitkään asuneita yksityishenkilöitä, joilla on suomalainen henkilötunnus, jonka perusteella sukupuolen identifioiminen onnistuu. Yritysten nimissä olevat tai hallintarekisteröidyt omistukset eivät näy tilastossa.

Suomalaisista pörssiosakkeita omistavista yksityishenkilöistä joka kolmas on nainen. Miespuolisia pörssisijoittajia on siis kaksinkertainen määrä naisiin verrattuna. Pörssiomistusten arvosta naisten salkuissa on kuitenkin vain 18 prosenttia.

Naisten suosimat pörssiyhtiöt 

Yhtiö Naisten osuus henkilöomistajista
Stockmann    58%
Marimekko   57%
Elisa  51%
Ålandsbanken  46%
Oriola-KD  45%
Orion   43%
Norvestia  41%
Kesko  41%
Huhtamäki  39%
UPM-Kymmene   38 %
Aktia  38%
Basware  37 %

Lähde: Euroclear Finland, tilanne 31.12.2015.

Vaikka Stockmann onkin viime aikoina tarponut vaikeudesta toiseen eikä Marimekonkaan kansainvälistyminen ole tuottanut toivottuja tuloksia, kymmenen "naisosakkeen" salkku vaikuttaa kokonaisuutena laadukkaalta. Kymmenikköön kuuluu kosolti vakaita ja hyvää osinkoa maksavia yhtiöitä. Korostuneen defensiivisiä eli sykliriippumattomia yhtiöitä ovat teleoperaattori Elisa, lääketukkuri Oriola-KD, lääkeyhtiö Orion, kauppakonserni Kesko ja pakkausvalmistaja Huhtamäki.

Miehet suosivat pientä ja riskipitoista

Saman tilaston mukaan suhteessa eniten miespuolisia omistajia on seuraavilla yhtiöillä:

Miesten suosimat pörssiyhtiöt

Yhtiö  Miesten osuus henkilöomistajista 
Ahola Transport  89%
Incap  88%
Zeeland Family  88%
Savo-Solar  86%
Uutechnic Group  86%
Ixonos  85%
Nixu  85%
Valoe  84%
Verkkokauppa.com  84%
Robit  84%
Cleantech Invest  84%
Nexstim  83%

Lähde: Euroclear Finland, tilanne 31.12.2015.

Listalla korostuvat pienet First North -yhtiöt. Ahola Transportin kaupankäynti Helsingin First Northissa alkaa tänään. Kymmenen yhtiön listalla on vain kolme päälistayhtiötä: Incap, Uutechnic Group eli entinen Vaahto Group ja Ixonos. Ne kaikki ovat senttiosakkeita.

Siinä missä naisten suosimien osakkeiden listalla korostuu vakaus ja turvallisuus, äijäosakevalikoimaa luonnehtivat pienuus, vähävaihtoisuus, riskisyys ja tappiollisuus. Äijäosakkeista vakaimmalla pohjalla tuntuu olevan Verkkokauppa.com, joka on kasvanut kovaa vauhtia ja kannattavasti. Myös sijoitusyhtiö Cleantech Invest on ollut pörssikurssimenestyjä.

Omistajaluetteloiltaan miesvaltaisimpia yhtiöitä yhdistää myös omistajaluettelon lyhyys. Esimerkiksi Ahola Transportilla oli helmikuun lopussa arvo-osuusrekisterin mukaan vain 134 omistajaa.

Viikon trio: Kansanosakkeiden kärki

Kolmella suomalaisyhtiöllä on yli satatuhatta osakkeenomistajaa. Viimeksi kulunut vuosi on kohdellut kolmikkoa eri tavoin: Fortumin ja Nokian kurssit ovat laskeneet voimakkaasti, Elisan noussut peräti kolmanneksella.

Yhtiö Yhtiö Kurssikehitys, 12 kk
Nokia 215 676 -26,1 %
Elisa 200 180      +32,2 %
Fortum 142 123  -35,1 %

Lähteet: Omistajamäärän osalta Euroclear Finland, tilanne 29.2.2016, kurssikehityksen osalta Kauppalehti, tilanne 27.3.2016.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti