veronmaksajat.fi

RAHAT

Ministerien pörssitodistukset: kymmenelle reput, yhdelle kiitettävä

22.7.2014

KARON PÖRSSI Kun urheilujoukkue voittaa mestaruuden, vakavin äänenpainoin – aivan oikein – muistutetaan, että urheilijoiden tulee juhlia maltillisesti, sillä he ovat nuorison esikuvia. Yhtä lailla esikuvallisuutta edellytetään poliitikoilta. Ministerien on oltava rehellisiksi ja taitavaksi tunnettuja Suomen kansalaisia.

Karo HämäläinenSijoittajina ministerit näyttävät kuitenkin kehnonlaista mallia. Alexander Stubbin 17-jäsenisen hallituksen jäsenistä vain kolmella (Laura Räty, Petteri Orpo ja Lenita Toivakka) on osakkeita sen verran, että heitä voi pitää sijoittajina. Lisäksi rkp:n ministereillä Anna-Maja Henrikssonilla ja Carl Haglundilla on useita osakkeita sisältävä osakesalkku. Kun lisätään päälle Elisaa omistavat demariministerit Erkki Tuomioja ja Lauri Ihalainen, päästään seitsemään pörssiosakkeita omistavaan ministeriin, joista Toivakka tosin ei omista osakkeita suoraan omissa nimissään.

Sidonnaisuusilmoituksessaan Lauri Ihalainen kertoo omistavansa Elisan "puhelinosakkeen". Sellaista ei ole ollut olemassa enää tällä vuosituhannella.

"Puhelinosaketta ei enää ole, ainoastaan pörssiosakkeita. Yksi HPY:n puhelinosake (oikeammin osuustodistus) vaihtui aikoinaan 150:een Elisan osakkeeseen", Elisan viestintä vahvistaa.

Ministeri ei taida vilkuilla salkkuunsa aivan joka vuosituhannella.

Suomalaisista kotitalouksista vajaat 850 000 omistaa pörssiosakkeita. Kun kotitalouksia on reilut 2,5 miljoonaa, pyöreästi joka kolmas kotitalous omistaa pörssiosakkeita. Nykyisistä valtioneuvoston jäsenistä suoria pörssiomistajia on kuusi eli 35 prosenttia. Siihen nähden, että ministerit ovat keskimääräistä paremmin toimeentulevia, luku on pieni.

Ministerin palkka on 9 261,55 euroa kuukaudessa. Luulisi siitä jäävän sijoitettavaa.

Mihin ministerit sijoittavat, jos eivät osakkeisiin? Ainakin tiiliin, laastiin ja sahalautaan. Käytännössä kaikilla ministereillä on kiinteistöomistuksia. Alexander Stubb ja Lenita Toivakka ovat lisäksi perheyhtiön omistajia. Stubb on ilmoittanut sidonnaisuusilmoituksessaan kaksi eläkevakuutusta, joiden kautta hän saattaa hallinnoida osakeomistuksia.

Vailla suoria pörssiomistuksia ministereistä ovat Alexander Stubb, Antti Rinne, Paula Risikko, Jan Vapaavuori, Pekka Haavisto, Päivi Räsänen, Ville Niinistö, Krista Kiuru, Susanna Huovinen, Pia Viitanen ja Lenita Toivakka. Toivakkaa lukuun ottamatta he saavat sijoittamisesta reput.

Uudet ministerit sijoitustietoisimpia

Stubbin hallituksen uudet ministerit ovat sijoitusasioissa selvästi valistuneempia kuin vanhat, sillä juuri heistä muodostuu sijoittavien ministereiden kärkikolmikko.

Kaikkein tiukimmin sijoittamisessa on kiinni Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka. Toivakka on mukana perheyhtiössä CM-Toivakka Oy:ssä ja toiminut yhdessä miehensä Jukka Toivakan kanssa Mikkelissä Citymarket-kauppiaana.

Toivakan kauppiassuku, jota nykyisin edustavat kolmannen polven veljekset Jukka ja Heikki Toivakka perheineen, on vaihtanut kaupanpidon täyspäiväiseen sijoitustoimintaan. Toivakka-yhtiöt omistaa kiinteistöjä, gryndaa ja käy arvopaperikauppaa. Jukka Toivakka toimi aikoinaan pitkään Keskon hallituksessa, ja yhä A. Toivakka Oy on Keskon suurimpia osakkeenomistajia 211 450 osakkeellaan. A. Toivakka Oy:n Kesko-omistuksen arvo on kuusi miljoonaa euroa.

Sijoitus- ja omistamistietoutta Lenita Toivakalla on siis ainakin hyvin lähellä, vaikka oma arvo-osuustili näyttääkin nollaa.

Hallituksen suurin suorassa omistuksessa oleva osakesalkku löytyy 36-vuotiaalta sosiaali- ja terveysministeriltä Laura Rädyltä. Räty omistaa Fortumia, Sampoa ja Nokiaa yhteensä vajaalla 22 000 eurolla. Kolmas uusi ministeri, maa- ja metsätalousministerin salkun saanut Petteri Orpo, omistaa osakkeita reilulla 17 000 eurolla. Eniten hänellä on kiinni Nokiassa, noin 4 500 euroa.

Hajautusta liikaa tai liian vähän

Jos ministerien salkut löisi sijoitusasiantuntijan eteen, luultavasti vain Laura Räty saisi kehuja. Suurimmat moitteet lankeaisivat luonnollisesti osakkeita omistamattomien ministereiden kohdalle, mutta myös osakkeita omistavat saisivat nuhteita salkun hajauttamisesta.

Hajauttamisessa on kahdenlaisia puutteita: joko hajautusta on liian paljon tai sitä on liian vähän.

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo on hajauttanut sijoituksensa peräti 12 osakkeeseen. Alle tuhannen euron satsauksia mahtuu joukkoon neljä (Oriola-KD, Outokumpu, Talvivaara ja Valmet).

Pienimmistä palasista salkkunsa on koostanut oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, jonka salkussa omistuksen keskikoko on alle 900 euroa. Henriksson esimerkiksi omistaa 75 Comptelia, joiden arvo on alle 50 euroa. Nokiaa Henriksson omistaa reilulla satasella.

Henrikssonin salkun painavin rivi on Pohjola Pankki, jota hänellä on vajaan 3 000 euron edestä. Pohjola Pankin osakkeiden lunastus on parhaillaan käynnissä, joten Henrikssonin pörssisalkku saattaa pienetä tuntuvasti, jollei hän tee lisähankintoja vapautuvilla varoilla. Henrikssonin salkussa on pieni rivi toista pankkiosaketta, Nordeaa.

Alle tuhannen euron osakekaupoissa kaupankäyntikulut nousevat korkeiksi. Sitä paitsi pienet omistukset ovat salkun kokonaisuuden kannalta merkityksettömiä; esimerkiksi Henrikssonin salkussa Comptelin osakkeen kurssin pitäisi nousta 150 prosenttia, jotta hänen osakesalkkunsa arvo värähtäisi prosentin ylöspäin.

Siinä missä Laura Räty, Anna-Maja Henrisson ja Elisaa omistavat demarimiehet ovat keskittäneet omistuksensa suuriin yhtiöihin, sijoittavat miesministerit Orpo ja puolustusministeri Carl Haglund ovat sujauttaneet salkkuunsa myös pienyhtiöitä. Haglundin vajaan 12 000 euron salkku koostuu kymmenestä osakkeesta, joiden joukkoon kuuluvat muiden muassa Okmetic, Saga Furs ja Scanfil. Turkishuutokauppayhtiö Saga Fursin osakkeiden omistamista voi pitää kannanottona turkiselinkeinon puolesta.

Biotie Therapies ja Talvivaara ovat Petteri Orvon salkun jokerivalinnat.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojalla on reilun kymppitonnin pörssisalkku, joka koostuu pelkästään Elisan osakkeista. Tuomiojalla oli aiemmin merkittävä omistus UPM-Kymmenessä, mutta hän myi sen vuonna 2006 protestiksi paperiyhtiön irtisanomissuunnitelmille.

Tuomioja omisti tuolloin reilut 6 500 UPM:n osaketta, joiden arvo oli Ilta-Sanomien mukaan 128 000 euroa. Tällä hetkellä osakkeiden arvo olisi enää reilut 80 000 euroa. Tuomioja myi osakkeensa ilmoituksensa mukaan UPM:n saneerausilmoitusta edeltäneeseen hintaan Toimihenkilöunionille. Toimihenkilöunionin puheenjohtajana toimi tuolloin nykyinen valtiovarainministeri Antti Rinne.

Viikon trio: Ministerisuosikit

Valtioneuvoston jäsenten salkuissa painaa eniten Elisa, jota on demariministerien Erkki Tuomiojan ja Lauri Ihalaisen salkuissa. Ihalaisen omistus on laskettu sillä perusteella, että hänellä on osakkeita yhtä HPY:n osuustodistusta vastaavat 150 kappaletta.

Eniten omistettu osake on Nokia, jota löytyy neljän ministerin salkuista (Anna-Maja Henriksson, Carl Haglund, Petteri Orpo ja Laura Räty). Nokia-rivit ovat kuitenkin sen verran pieniä, että euroilla mitattuna Nokiaa painavampi ministeriosake on Fortum, jota nostaa Laura Rädyn lähes 10 000 euron omistus. Fortum on myös Anna-Maja Henrikssonin salkun toiseksi suurin sijoitus.

Omistustiedot on saatu ministerien sidonnaisuusilmoituksista (päivätty 3.7.2014). Omistusten arvot on laskettu 18.7.2014 päätöskurssein.

Yhtiö Ministerien kollektiivinen omistus, euroa
Elisa  13 650
Fortum 11 537
Nokia 10 520

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti