veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Työsuhdematkalipulla sutjakasti töihin – tällainen etu on työntekijälle

Työsuhdematkalipulla sutjakasti töihin – tällainen etu on työntekijälle
4.3.2022

Työnantaja voi tukea työntekijöiden asunnon ja työpaikan välisiä matkoja joukkoliikenteessä tarjoamalla henkilökohtaisen työsuhdematkalipun. Oikein annettuna työsuhdematkalippu on työntekijälle verovapaa 3 400 euroon saakka.

Työsuhdematkalipun voi antaa vain asunnon ja työpaikan välistä matkaa varten. Matkalippu ei saa oikeuttaa tätä matkaa pidemmille matkoille.

Lipun käyttöön ei kuitenkaan liity matkojen lukumäärää tai kellonaikaa koskevia rajoituksia, joten lippua voi käyttää myös vapaa-ajan matkoihin.

Etu koskee säännöllistä henkilöliikennettä, kaupunkipyöriä ja niin sanottuja reittitakseja. Julkisesta liikenteestä se ei koske julkista lentoliikennettä eikä tilausliikennettä kuten normaaleja takseja.

Työsuhdematkalipun tulee olla henkilökohtainen matkalippu, mutta se voi olla esimerkiksi kausi- tai arvolippu.

Henkilökohtaisena työsuhdematkalippuna pidetään siis myös henkilökohtaiselle matkakortille ladattua arvolippua, vaikka tällaisella lipulla voitaisiin maksaa myös mukana matkustavan toisen henkilön matka. Arvolippu on hyvä vaihtoehto esimerkiksi sellaisille työntekijöille, jotka käyttävät julkista liikennettä asunnon ja työpaikan välisillä matkoilla satunnaisesti.

Lipun tulee olla työnantajan hankkima. Etua ei voi järjestää siten, että työnantaja maksaa työntekijälle kuittia vastaan työntekijän itsensä maksamia työmatkakustannuksia.

Työnantaja voi järjestää lipun monella eri tapaa. Työnantaja voi esimerkiksi sopia lipunmyyntiorganisaation kanssa, että nimettyjen työntekijöiden lipun hinta laskutetaan kokonaan tai osittain työnantajalla tai esimerkiksi antaa työntekijälle arvosetelin, jolla palkansaaja hankkii itse matkalipun.

Verovapaa määrä

Työnantaja voi antaa työntekijälle vuosittain enintään 3 400 euron henkilökohtaisen matkalipun asunnon ja työpaikan välisiin matkoihin verovapaasti. Työnantajan työntekijälle antaman polkupyöräetu on verovapaata 1 200 euroon saakka vuodessa.

Jos työntekijällä on sekä polkupyöräetu että työsuhdematkalippu, on työsuhdematkalipun ja polkupyöräedun verovapaa enimmäismäärä yhteensä 3 400 euroa vuodessa. Verovapaan osuuden ylittävä määrä on työntekijälle veronalaista tuloa.

Enintään 750 euron arvoisen edun työnantaja voi tarjota tarkistamatta asunnon ja työpaikan välisistä matkoista aiheutuneita todellisia kustannuksia. Tätä suuremman edun kohdalla työnantajan tulee selvittää todelliset matkakustannukset, sillä verovapaa etu ei voi olla todellisia kustannuksia suurempi.

Jos työntekijällä on vapaa autoetu, työnantaja voi antaa työntekijälle työsuhdematkalipun ilman selvitystä matkakulujen todellisesta määrästä enintään 750 euroa. Jos työntekijä on tehnyt asunnon ja työpaikan väliset matkat vapaalla työsuhdeautollaan, hänelle ei ole syntynyt kustannuksia julkisen liikenteen käyttämisestä eikä työnantaja tällöin voi tarjota yli 750 euron etua verovapaasti.

Työnantajan tulee ilmoittaa työsuhdematkalippu tulorekisteriin, vaikka työsuhdematkalipusta ei syntyisi työntekijälle verotettavaa tuloa. 

EDUN ANTAMISTAVAT! Työntekijä voi saada työsuhdematkalipun joko rahapalkan lisänä tai siten, että työsuhdematkalippu tulee osaksi nykyistä rahapalkkaa. Työsuhdematkalipun taloudellinen hyöty riippuu siitä, kummalla tavalla etu tarjotaan. Lue lisää edun antamistavasta ja katso esimerkit helmikuun Taloustaidosta. Kirjaudu ja lue juttu täältä.

Hanna Silander

Kirjoittaja on verojuristi Veronmaksajain Keskusliitossa

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti