veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Maksatko eläkkeestäsi liikaa ennakonpidätystä?

Maksatko eläkkeestäsi liikaa ennakonpidätystä?
18.8.2022

Monen eläke nousi, kun kansaneläkeindeksin tarkistus tuli voimaan elokuun alussa. Hallitus päätti viime keväänä, että indeksiin tehdään ylimääräinen korotus kesken vuotta, koska elinkustannukset ovat nopeasti nousseet.

Indeksitarkistus vaikuttaa eläkkeiden lisäksi verotukseen, koska se parantaa eläketulovähennyksiä. Tästä syystä etuuksien indeksitarkistus ei hyödytä ainoastaan Kelan eläkkeitä saavia, vaan myös monia pelkkää työeläkettä saavia.

Jos vuotuinen bruttoeläkkeesi on alle 40 000 euroa, verokorttisi ennakonpidätysprosentissa voi olla laskemisen varaa loppuvuodelle.

Sinun kannattaa hakea uusi verokortti, jos haluat indeksitarkistuksesta hyödyn heti pienempänä ennakonpidätyksenä. Liiallisena maksetun ennakonpidätyksen saa aikanaan takaisin veronpalautuksena. 

Jos vuotuinen bruttoeläkkeesi on noin 40 000 euroa tai enemmän, ennakonpidätysprosentti ei välttämättä laske eikä uutta verokorttia sen vuoksi kannata hakea. Vaikutusta omaan ennakonpidätysprosenttiin kannattaa testata osoitteessa omavero.fi.

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti