veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Varo lääkeväärennöksiä – valmisteet jopa hengenvaarallisia

Varo lääkeväärennöksiä – valmisteet jopa hengenvaarallisia
19.7.2023

Laittomille markkinoille on ilmaantunut väärennöksiä valmisteista, joista laillisilla markkinoilla on maailmanlaajuinen saatavuusongelma. Fimea muistuttaa, että lääke kannattaa hankkia ainoastaan laillisesta jakelukanavasta eli apteekeista tai laillisista apteekkien verkkopalveluista.

Viime aikoina ovat julkisuudessa olleet esillä uuden sukupolven diabeteslääkkeet, joita on käytetty myös painonpudotuksen edistämiseen. Valmisteista on saatavuushäiriöitä, koska niiden kysyntä on kasvanut maailmanlaajuisesti. 

Valmisteita ei pidä lähteä hankkimaan laittomilta verkkosivuilta tai muista epäluotettavista markkinapaikoista. Näistä paikoista hankittujen lääkkeiden sisällöstä ja laadusta ei ole mitään takeita ja valmisteet voivat olla hengenvaarallisia.

Esimerkiksi Sveitsissä on ollut viime aikoina tapauksia, joissa laittomasti hankitun lääkkeen käyttäjä on joutunut sairaalahoitoon insuliiniksi paljastuneen, mutta muuksi luullun valmisteen käytön seurauksena.

Laittomilla markkinoilla voi olla myynnissä esimerkiksi uuden sukupolven diabeteslääkkeiden ”rinnakkaisvalmisteita” tai ”geneerisiä valmisteita”. Tällaisia valmisteita ei todellisuudessa ole olemassa eikä sellaisia tule hankkia tai käyttää.

Reseptilääkettä ilman reseptiä myyvä ei myöskään ole laillinen myyjä.

Näin tunnistat laittoman ja laillisen verkkoapteekin

Laittomat verkkoapteekit ovat usein ammattitaitoisesti tehtyjä ja antavat luotettavan vaikutelman.

Kuluttajia yritetään vakuuttaa toiminnan luotettavuudesta muun muassa logoilla, sertifikaateilla ja markkinointiväittämillä. Verkkosivuston tarkempi tarkastelu saattaa kuitenkin paljastaa toiminnan laittomuuden.

Ennen ostospäätöksen tekemistä kuluttajan on tärkeä arvioida sivuston sisältöjä ja

  • selvittää, kuka verkkoapteekkia pitää ja missä se toimii. Laillinen toimija ilmoittaa kaikki yhteystietonsa (nimi, osoite, maa, puhelinnumero ja sähköposti).
  • perehtyä valmisteiden toimitusehtoihin. Laittomissa verkkoapteekeissa ei ole kuluttajansuojaa.
  • arvioida valmisteesta kerrottuja tietoja. Laillinen verkkoapteekki ei koskaan myy reseptilääkkeitä ilman reseptiä tai laillisia alkuperäisvalmistajan lääkkeitä alennuksella.
  • seurata selaimen www-osoitteessa tapahtuvia muutoksia ja tarkistaa esimerkiksi, ohjautuuko verkkosivusto toiseen osoitteeseen tilausta tehdessä.

Paras tapa välttää lääkeväärennöksiä on hankkia lääkkeet laillisesta jakelukanavasta eli apteekeista tai laillisista apteekkien verkkokaupoista.

EU-alueella toimivat lailliset verkkoapteekit tunnistaa yhteisestä tunnuksesta, josta löytyy lisätietoa Fimean verkkosivuilta. Tunnusta klikkaamalla voit varmistaa laillisuuden verkkoapteekin sijaintimaan viranomaisen verkkosivuilta.

Fimean verkkosivuilla on lista Suomessa toimivista laillisista verkkoapteekeista.

Henkilökohtaisten lääkkeiden maahantuontiin ja postitse vastaanottamiseen liittyy lisäksi rajoituksia ja asiakirjavaatimuksia. Esimerkiksi lääkkeiden vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen ulkopuolelta on kielletty. Tuontirajoituksiin voi tutustua tarkemmin Fimean verkkosivuilla.

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti