veronmaksajat.fi

KOTI

Toivo on herännyt, mutta pysyykö hereillä? Asuntokauppa taitekohdassa

Toivo on herännyt, mutta pysyykö hereillä? Asuntokauppa taitekohdassa
23.1.2024

Asuntokauppaan tuli hienoista vipinää viime vuoden lopulla. Tilastokeskuksen mukaan marraskuussa vanhojen osakeasuntojen välittäjäkaupat lisääntyivät 15 prosenttia vuotta aiemmasta. Kauppamäärä kääntyi kasvuun ensimmäisen kerran sitten tammikuun 2022. Asuntohinnat laskivat edelleen vuodentakaisesta, mutta nousivat lokakuusta.

Kiinteistönvälitysala näki jo marraskuussa taitekohdan, josta kauppamäärien uskottiin lähtevän kasvuun. Joulukuu vahvisti näkemystä, että asuntomarkkinoiden syväjää alkaisi sulaa.

Merkittävä osa loppuvuoden vipinästä syntyi kuitenkin siitä, että ensiasunnon ostajien varainsiirtoverovapaus päättyi vuodenvaihteessa. Kaupoille riennettiin ennen sitä. Esimerkiksi Kiinteistömaailma kertoi, että lähes puolet ketjun joulukuun kaupoista oli näitä ensiasuntokauppoja.

TT1_ Rahasivut_asuntohinnat.png

Monet kiinteistönvälittäjät uskovat, että ensiasunnon ostajien liikkeellelähtö on irrottanut tulpan, joka jumiutti asunnonvaihtajien pitkiä ketjuja. Nyt kauppa voi päästä vauhtiin.

Useat tekijät tukevat odotuksia kaupan vilkastumisesta. Korot ovat todennäköisesti laskussa ja palkansaajien ostovoima paranemassa ja – kuten kiinteistönvälittäjät jaksavat muistuttaa – tarpeet löytää omalle taloudelle sopiva asunto eivät ole hävinneet, vaan ehkä enemminkin patoutuneet.

Lisäksi asuntojen hinnat ovat tulleet harvinaisen reippaasti alas myös ja erityisesti isoissa kaupungeissa.

TT1_ Rahasivut_asuntolainat.png

Kuvion lähde: Suomen Rahatieto

Toisaalta syksyn mittaan Suomen talousnäkymät ovat kääntyneet ennakoitua huonommiksi, eikä se ole jäänyt ihmisiltä huomaamatta. Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin mukaan kansalaisten odotukset sekä heidän oman taloutensa että Suomen talouden kehityksestä ovat hyvin synkät.

Kuluttajat vetävät kukkaronsuuta tiukemmalle. Asunnonostoaikeet olivat jo entuudestaan vaisut ja vähenivät joulukuussa vielä lisää.

Ostovoiman koheneminen ei lohduta, jos ei ole työtä, ja työttömyys on alkanut lisääntyä.

Hienoa on, että suomalaisilla ei nytkään ole ollut erityisiä ongelmia asuntolainojensa tai taloyhtiölainojensa maksamisessa.

Ulla Simola

 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti