veronmaksajat.fi

KOTI

Seuraa talosi katon lumikuormaa – paksu lumikerros saattaa romahduttaa katon

Seuraa talosi katon lumikuormaa – paksu lumikerros saattaa romahduttaa katon
8.2.2022

Lumitilannetta kannattaa seurata tarkasti ja huolehtia, ettei talon tai rakennuksen katolle pääse kertymään painavaa lumi- tai jääkerrosta. Katolle kertynyt lumi ja jää voivat painollaan aiheuttaa katon romahtamisen tai liikkumisellaan johtaa muuhun vahinkoon.

Asuinrakennuksissa riskit lumikuorman aiheuttamille tuhoille kasvavat erityisesti suojasäällä, voimakkaan lumipyryn aikaan ja lämpötilan vaihdellessa vuorokauden sisällä suuresti.

”Paksu lumikerros saattaa romahduttaa katon. Pinta-alaltaan pienten rakennusten katot kestävät yleensä hyvin lumikuormaa, mutta laajempien rakennusten katot ovat suuremmassa vaarassa. Myös kevytrakenteisten rakennusten katot voivat romahtaa helpommin lumen painosta”, kertoo Pohjola Vakuutuksen omaisuuskorvauspalveluista vastaava johtaja Markus Uimonen tiedotteessa.

Muistilista lumikuorman seurantaan ja poistamiseen:

  • Seuraa lumikuormatilannetta esimerkiksi Ympäristökeskuksen lumikuormatilanne-sivustolta. Tilanne voi muuttua nopeastikin ja alueellista vaihtelua on paljon.
  • Lumenpoistoon kannattaa palkata ammattilainen, jolla on käytössään oikeat työvälineet.
  • Jos teet lumenpudotuksen itse, pyri ensin pudottamaan lumi teleskooppivartisella lumenpudottimella. Sillä voi yltää maasta jopa kuuteen metriin asti.
  • Jos joudut kiipeämään katolle, huolehdi turvallisuudesta turvavaljailla ja -köysillä.
  • Huolehdi myös ympäristön turvallisuudesta lumen ja jään pudotuksen yhteydessä, ettei se aiheuta henkilö- ja esinevahinkoja.
  • Älä käytä teräviä työkaluja vesikaton lumenpoistoon. Huomioi, että varsinkin huopakatto vaurioituu herkästi - sen päälle on hyvä jättää suojaksi 10 senttimetrin lumikerros, sen katto kestää.
  • Jos lumi on jakautunut katolle epätasaisesti, aloitetaan sen pudottaminen paksuimmasta kohdasta.
  • Harjakatolta lumi tulee poistaa symmetrisesti molemmilta lappeilta, muuten vesikattoon tulee kova vääntö ja epätasainen kuormitus.
  • Tasakatolla lunta ei saa kasata, vaan se tulee pudottaa heti alas.
  • Ennen pudotusoperaatiota on hyvä selvittää myös pihakannen rakenne: kestääkö se esimerkiksi ajoneuvon painon, jos lunta kuljetetaan pois.

Jos katolla oleva lumi tai jää lähtee liikkumaan, se voi hajottaa palo- ja lapetikkaat ja repiä katon rakenteita auki. Myös räystäiden alla oleva irtaimisto ja esimerkiksi terassi saattavat olla vaarassa.

Kotivakuutuksesta ei yleensä korvausta 

”Katon lumikuormista huolehtiminen on tärkeää, koska kotivakuutus‍ ei pääsääntöisesti korvaa lumen tai jään painosta tai liikkumisesta katolle aiheutuneita vahinkoja. Kyseessä on normaali suomalaiseen talveen liittyvä ilmiö eikä mikään poikkeustilanne”, Uimonen sanoo.

Vakuutus ei myöskään korvaa katolta putoavan lumen rakennukselle tai irtaimistolle aiheuttamia vahinkoja.

Katoilta putoava jää ja lumi voi aiheuttaa myös henkilövahinkoja. Jos lumikuorman poistamisen laiminlyönnistä aiheutuu vahinkoa sivullisille, kiinteistön omistaja voi joutua vahingonkorvausvastuuseen.

Kun lunta poistetaan, on ehdottoman tärkeää huomioida työturvallisuus. Lumi lähtee usein yllättäen liikkumaan nopeasti ja isoina lohkoina, joten lumenpudottajan turvallisuudesta täytyy huolehtia.

”Käytännössä lumenpudottajilla on oltava aina kokoturvavaljaat, turvaköysi ja köyden pituuden säädin”, Uimonen neuvoo.

Myös ympäristön turvallisuus on varmistettava, ettei kukaan jää pudotettavan lumen ja jään alle.

Paljonko metrin kerros lunta painaa? Arvioi taulukosta:

Viimeisimmät havainnot lumen tiheydestä (kg/m3)
Kuukausi Etelärannikko Keski-Suomi Pohjanmaa Pohjois-Suomi ja
Kainuu
11/2021        181 (114-257)
12/2021    179 (100-225) 177 (153-206 162 (050-259)
1/2022  244 (116-329 199 (150-250) 188 (144-254 182 (109-267)

Lähde: Ympäristökeskus

Katso kartat 

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti