veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Sähkötarkastuksia tyrkytetty ikäihmisille vilpillisin keinoin –vanha sähköasennus ei ole laiton

Sähkötarkastuksia tyrkytetty ikäihmisille vilpillisin keinoin –vanha sähköasennus ei ole laiton
6.5.2022

Ikäihmisille on tyrkytetty sähkötarkastuksia epärehellisillä tavoilla  useilla paikkakunnilla eri puolilla Suomea. Tarkastajina esiintyneet henkilöt ovat väittäneet olevansa Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) henkilökuntaa ja sanovat tarkastuksen olevan sen määräämä. Tällaisia henkilöitä ei pidä uskoa ja tapauksista kannattaa ilmoittaa Tukesiin

”Tukesilla ei ole tällaista tarkastustoimintaa, vaan sähkölaitteistojen tarkastuspalveluita voi ostaa valtuutetuilta sähkötarkastajilta tai kuntotarkastuksiin erikoistuneilta sähköurakoitsijoilta”, sanoo Tukesin ylitarkastaja Ville Huurinainen tiedotteessa.

Sähkötöiden tekeminen vaatii aina ammattilaista ja väärin tehdyt asennukset tai korjaukset voivat olla hengenvaarallisia.  

Vanha sähköasennus ei ole laiton, vian tullen se pitää kuitenkin korjauttaa 

Sähkösaneerauksia on markkinoitu esittämällä virheellistä tietoa vanhojen asennusten laittomuudesta. Sähkötarkastuksen markkinointipuheluissa ihmisiä on jopa lähes peloteltu ja painostettu ottamaan ilmainen tarkastus kotiinsa.

Tukesin tietoon tulleissa tapauksissa tarkastuksen tekijä ei ole ollut sähköalan ammattilainen ja tarkastuksen sisältö on monesti jäänyt siten vajavaiseksi ja liittynyt ainoastaan sähkösaneerausten myynnin edistämiseen. Monessa tapauksessa on iältään vanhaa, mutta vielä toimivaa ja kunnossa olevaa asennusta väitetty vaaralliseksi ja huonokuntoiseksi.

Huurinainen muistuttaa, että vanhoja sähkölaitteistoja ja -asennuksia ei tarvitse uusia, jos ne ovat kunnossa. Jos taas havaitsee sähkölaitteissa vikaa, ne kannattaa korjauttaa sähköalan ammattilaisella.

Korjausta vaativa sähkölaitteisto oirehtii esimerkiksi näin: 

 • usein palavat sulakkeet,
 • oudosti välkkyvät valot,
 • laitteen lähellä kuuluva sirinä,
 • "palaneen käry" sekä
 • kuumalta tuntuva pistotulppa. 

Sähköasennukset vaativat samalla tavalla huoltoa, kunnossapitoa ja korjaamista kuin muukin kiinteistötekniikka. Kiinteistön omistajan on seurattava sähkölaitteiston kuntoa ja huolehdittava havaittujen vikojen korjaamisesta.

Sähköalan ammattilaiset tarjoavat turvallisuuden ylläpitoon liittyvää määrämuotoista kunnossapitotarkastusta. Ikääntyneemmille sähköasennuksille on hyvä tehdä laajempi kuntotutkimus, johon voi sisällyttää arvion asennusten jäljellä olevasta turvallisesta käyttöiästä sekä odotettavissa olevasta uusimistarpeesta. 

Toimi näin, kun tarvitset sähköasennusten korjaustöitä 

 • Selvitä, että palvelua tarjoavalla yrityksellä tai sen käyttämällä aliurakoitsijalla on sähkötöihin tarvittavat oikeudet. Tarkista asia Tukesin rekisteristä
 • Tee kirjallinen sopimus tilaamastasi työstä. Näin varmistat kaikkien tilattujen töiden tekemisen ja selvennät vastuukysymyksiä. On hyvä kysyä useampia tarjouksia.
 • Varmista, että sähköurakoitsija tarkastaa asennukset ennen käyttöönottoa.
 • Huolehdi, että saat tarvittavat asennuspiirustukset ja käyttöohjeet.
 • Pyydä urakoitsijalta tarkastuspöytäkirja sähköasennusten käyttöönottotarkastuksesta. Hyvin pienistä asennustöistä, esimerkiksi pistorasian lisäyksestä, ei tällaista kuitenkaan tarvita. Tarkastuspöytäkirja on urakoitsijan antama vakuutus siitä, että sähkötyöt on tehty sähköturvallisuussäädösten mukaisesti.
  Lähde: Tukes

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti