veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Sähköinen valtakirja avaa oven apteekkiin toisen puolesta

Sähköinen valtakirja avaa oven apteekkiin toisen puolesta
31.7.2019

Apteekkiasiointi-valtuus annetaan Suomi.fi-verkkopalvelussa, ja sillä voi esimerkiksi noutaa reseptilääkkeet tai uusia sähköisen reseptin toisen henkilön puolesta. Valtuus on voimassa kaikissa Suomen apteekeissa. 

Sähköisen valtuuden saaneen ei tarvitse enää ottaa apteekkiin mukaansa potilaan dokumentteja, kuten Kela-korttia tai potilasohjetta toisen henkilön reseptilääkkeitä noutaessaan. Riittää, että mukana on oma henkilökortti. Apteekkiasiointi-valtuus helpottaa erityisesti lapsiperheiden ja puolison asioita hoitavien arkea.

Sähköisen valtuuden saaneen henkilöllisyys tarkistetaan apteekissa passista, henkilökortista tai ajokortista. Kela-kortti ei käy henkilöllisyyden osoittamiseen. Valtuutetun pitää toki pystyä kertomaan, kenen puolesta asioi ja mikä on valtuutuksen antaneen henkilötunnus.

Alaikäisen lapsen vanhemman ei tarvitse tehdä sähköistä valtuutusta. Apteekissa pystytään tarkastamaan vanhempien oikeus asioida lastensa puolesta Väestörekisterin* tietojen perusteella. Tästä on apua esimerkiksi silloin, kun pitää hakea sairaan lapsen lääkkeet apteekista, mutta lapsen Kela-kortti on tämän kanssa lääkärissä käyneen puolison lompakossa. Nyt riittää, että mukana on oma henkilökortti.

Apteekit ovat Suomessa ensimmäisiä, jotka hyödyntävät sähköistä valtuutta myymäläasioinnissa. Sähköisen valtuuden käyttö laajenee verkkoapteekkeihin tänä vuonna. 

Tulevaisuudessa sähköisen valtuutuksen voi tehdä myös apteekin tiskillä. Se edellyttää vielä valtuuttamista koskevan lakimuutoksen hyväksymistä eduskunnassa.

Apteekkiasiointiin valtuutetulla henkilöllä on apteekissa oikeus noutaa reseptilääkkeitä, uusia reseptejä, tarkistaa Kela- ja reseptitietoja, mitätöidä reseptejä ja pyytää yhteenvetoa resepteistä toisen puolesta.

Miten annan valtuuden apteekkiasiointiin?

1. Anna ja pyydä valtuuksia Suomi.fi-sivulla

2. Tunnistaudu pankkitunnuksillasi, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla.

3. Siirry valikosta kohtaan ”Valtuudet”

4. Seuraa palvelun ohjeita. Valitse Valtuusasiat-listalta "Apteekkiasiointi".

Mistä Suomi.fi-valtuuksissa on kyse?

Suomi.fi-valtuuksissa voit antaa ja pyytää asiointivaltuutta.

Voit itse määritellä, mille ajalle annat toiselle henkilölle asiointivaltuuden. Annetun valtuuden voi myös milloin tahansa poistaa. Myös toinen henkilö voi itse pyytää Suomi.fi-valtuuksien kautta valtuutta asioida toisen puolesta.

Näet Suomi.fi-valtuuksissa kaikki antamasi ja saamasi asiointivaltuudet. Näet myös lähetetyt ja vastaanotetut valtuuspyynnöt, jotka ovat voimassa vasta, kun ne on vahvistettu. Palvelusta näkee myös ne valtuudet, joiden voimassaoloaika on päättynyt tai jotka on mitätöity kesken voimassaoloajan.

Kun haluat asioida toisen puolesta, oikeutesi tarkistetaan aina Suomi.fi-valtuuksista.

*Vaikka huoltajuussuhde olisi voimassa Valtuudet-palvelu palauttaa tiedon, ettei puolesta-asiointi oikeutta ole, jos lapsella tai toisella huoltajalla on turvakielto, huollonjaosta on määräys tai sopimus (muu kuin asumiseen liittyvä) tai lapsi on otettu huostaan. Apteekin henkilökunta ei saa palvelusta tietoa, miksi puolesta-asiointi oikeutta ei ole.

Miksi valtuutus?

  • Suomi.fi-valtuudet helpottaa arkea, kun ei itse pysty hoitamaan asiointiaan esimerkiksi iän, sairauden, ulkomaanmatkan tai muun esteen vuoksi. Tällöin luottohenkilö voi hoitaa asiat helposti sähköisen valtakirjan avulla.
  • Valtuuttaja määrittelee aikavälin ja sen, missä asioissa henkilö saa asioida valtuuttajan puolesta.
  • Suomi.fi-valtuuksissa voi myös helposti perua antamansa valtuuden.

Minna Petäinen 

Lisätty maininta tiskiasioinnista 4.10.2019 (kpl 7).

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti