veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Ostatko verkkokaupasta sähkölaitteen? Tarkista vimpaimen CE-merkki

Ostatko verkkokaupasta sähkölaitteen? Tarkista vimpaimen CE-merkki
12.12.2017

Ostatko verkkokaupasta joululahjaksi sähkölaitteen? Jos vastaat kyllä, varmista, että tuotteessa oikea CE-merkki.

CE-merkintä on valmistajan ilmoitus siitä, että tuote täyttää sitä koskevat Euroopan unionin vaatimukset. EU-säädökset määrittelevät missä tuotteissa CE-merkin kuuluu olla. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi lelut ja sähkölaitteet. Kuva Euroopan komissio

”CE-merkki on valmistajan vakuutus siitä, että laite täyttää kaikki eurooppalaiset vaatimukset”, Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos kertoo.

Jotkut valmistajat ovat harhaanjohtaneet kuluttajia väärennetyllä Chinese Export -merkillä, joka muistuttaa yllättävän paljon eurooppalaista CE-tunnistetta.

Varmista oikea jännite ja pistotulppa

Verkkoshoppailijan on hyvä varmistaa, että ulkomailta tilattu laite soveltuu käyttöön Suomessa. Jännitteen pitää olla sama kuin Suomen sähköverkossa, tai muuten laitteeseen tarvitsee erillisen muuntajan.

”Suomen jännite on 230V, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa on käytössä 110 voltin jännite. On erittäin vaarallista kytkeä laite korkeamman jännitteen verkkoon. Laite voi tuhoutua ja jopa syttyä tuleen.”

Myös pistotulpissa on eroa. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa ja Ranskassa on erilaiset pistotulpat.

Lindroosin mukaan sähkölaitteiden suurimmat turvallisuusriskit ovat tulipalot ja sähköiskut. Esimerkiksi jouluvaloissa voi olla halvalla valmistettu muuntaja, jossa on huonot eristykset. Jos 230 voltin jännite lyö muuntajasta läpi ja siirtyy valoihin, niistä voi saada sähköiskun.

Tulipalon aiheuttaa useimmiten liikaa lämpiävä laite.

”Myös laitteet, joita ei liitetä suoraan sähköverkkoon, voivat syttyä tuleen. Usein syynä ovat vialliset litium-akut”, Lindroos sanoo.

Jos laite pitää ääntä, lämpenee tai savuttaa, irrota se heti latauksesta

Jouluaattona paketista avattujen sähkölaitteiden toimintaa on hyvä tarkkailla aluksi. Lindroos ohjeistaa, että laitetta ei kannata jättää valvomatta kiinni sähköverkkoon.

Ensimmäinen lataus on hyvä tehdä valvotusti esimerkiksi seuraavana aamuna.

Jos laite lämpenee, siitä nousee savua tai se pitää erikoista ääntä, se pitää irrottaa heti latauksesta ja selvittää, missä on vika. 

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.