veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Onko asuntolainasi ajan tasalla – millaisia korkoja nyt on tarjolla?

Onko asuntolainasi ajan tasalla – millaisia korkoja nyt on tarjolla?
14.8.2018

Taloustaito vertaili elokuun alussa yhdeksän pankin asuntolainatarjoukset. Tarjouksissa asuntolainojen korot vaihtelivat 0,84 prosentista 1,10 prosenttiin.

 asuntolainen korot

Pankkien Taloustaidolle antamat esimerkkitarjoukset. Tarjouksen korko on lainan kokonaiskorko. Se sisältää marginaalin (palkin tumma osa), viitekorkoon sidotun osuuden sekä lainan nosto- ja hoitokulut. Tällä hetkellä viitekorot ovat niin matalat, että lähes koko korko muodostuu marginaalista.

Tilastojen mukaan asuntokauppoja tehtiin alkukesästä vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.Tilanne on hämmentänyt ja synnyttänyt arvioita siitä, mikä kaikki on suomalaisilla asuntomarkkinoilla pielessä.

Lomasesongin jälkeen Pellervon taloustutkimuksen ekonomisti Lauri Vuori kokosi blogikirjoituksessaan kesäajan tilastohavaintoja yhteen. Hän ei vielä päättelisi kaupankäynnin hyytyneen. Hän myös huomautti, että tuoreet tilastot ovat aina ennakkotietoja, joiden lukemat saattavat muuttua myöhemmin suurestikin.

Kuluttajabarometri kertoo, että asunnonostoa suunnittelevien kotitalouksien osuus on jopa hiukkasen pitkän aikavälin keskiarvoa suurempi.

 

asuntojen hinnat

Suomalaisten asuntovelallisten asuntokuntien velka oli keskimäärin 98 735 euroa vuonna 2017. Lähde Tilastokeskus.

Ulla Simola

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti