veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Nuoret aikuiset tuottavat eniten ruokahävikkiä – yli 50-vuotiaiden hävikki on pienempää

Nuoret aikuiset tuottavat eniten ruokahävikkiä – yli 50-vuotiaiden hävikki on pienempää
15.9.2022

Nuoret aikuiset hukkaavat eniten syömäkelpoista ruokaa, ilmenee Kuluttajaliiton tutkimuksesta. 18–30-vuotiaat myös kokevat vähemmän onnistumista hävikin hallinnassa. Sen sijaan yli 50-vuotiailla hävikki on pienempää.

Vastaajista 74 prosenttia on mielestään onnistunut vähentämään oman taloutensa ruokahävikkiä viimeisen vuoden aikana. Ruokahävikin vähentämiseen suhtaudutaan pääosin myönteisisti ja sen vähentäminen koetaan tärkeäksi.

Kahvia heitetään hukkaan erityisesti Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa. Suurin määrä hedelmiä päätyy hävikkiin Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä. Vihanneksia ja juureksia heitetään menemään Uudellamaalla ja Pirkanmaalla. Leipähävikki sen sijaan on tulosten mukaan suurta Etelä-Savossa ja Kanta-Hämeessä sekä Pirkanmaalla.

Vastaajista 77 prosenttia kokee, että oman ruokavalion ympäristökuorman pienentäminen muillakin tavoilla kuin ruokahävikkiä vähentämällä on tärkeää. Näitä ovat esimerkiksi kotimaisen järvikalan ja satokauden kasvisten suosiminen sekä kasvispainotteisesti syöminen.

Kuluttajaliitto selvitti toukokuussa kuluttajakyselyllä kuluttajien ruokahävikkiin liittyviä arvoja, asenteita ja aikomuksia. Vastaajia oli 2 176. 

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti