veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Milloin sähkökatkosta saa korvausta?

Milloin sähkökatkosta saa korvausta?
31.10.2019

Miten sähkökatkoihin voi varautua? Jos korvausta saa, mistä korvausta voi hakea? Energiateollisuus Ry:n asiantuntija Iina Lehto vastaa.

Miten sähkökatkoihin voi varautua?

”Kannattaa tunnistaa omasta asumisestaan, elämästään ja liikkumisestaan ne kohdat, joissa on riippuvainen sähköstä, ja sen pohjalta tehdä varautumissuunnitelmaa. Perusasioita on varmistaa, että sähkökatkossa saa valoa – oli se sitten taskulamppu tai kynttilöitä – ja vettä. Näiden lisäksi pitää miettiä esimerkiksi eläinten hyvinvointia: Miten vaikkapa akvaario pärjää, jos tulee sähkökatko? Varautumiseen saa vinkkejä 72tuntia.fi-sivustolta.” 

Milloin sähkökatkosta saa korvauksia?

”Jos katkos kestää yli 12 tuntia, omalta sähkönsiirtoyhtiöltä saa lakisääteisen vakiokorvauksen. Sen suuruus riippuu keskeytyksen kestosta. Vakiokorvaus on 10–200 prosenttia omasta vuotuisesta sähkönsiirtomaksusta. Korvaus on enimmillään 2 000 euroa.” 

Mistä korvausta voi hakea?

”Verkkoyhtiö hyvittää korvauksen automaattisesti asiakkaan laskulla, eli sitä ei tarvitse erikseen pyytää. Vakiokorvaus maksetaan riippumatta siitä, onko katkosta kärsinyt haittaa. Vakiokorvauksen saa vaikka kesämökistä, jonka pääkatkaisija on ollut alhaalla sähkökatkon aikana.” 

Voiko vakiokorvausten lisäksi saada muita korvauksia?

”Jos asiakas kärsii taloudellisia tappioita, silloin arvioidaan tapauskohtaisesti, onko verkkopalvelussa ollut sähkömarkkinalain mukainen virhe. Jos näin on, silloin verkkoyhtiö korvaa aiheutuneet taloudelliset vahingot. Lisäksi kotivakuutus voi korvata vakuutusehdoista riippuen esimerkiksi pakasteiden sulamisia tai vesiputken jäätymisestä aiheutuvia vahinkoja.” 

Outi Airaksinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti