veronmaksajat.fi

KOTI

Kännykän suosituin latauspaikka on vaarallisin – akkupaloa vaikea sammuttaa

Kännykän suosituin latauspaikka on vaarallisin – akkupaloa vaikea sammuttaa
2.6.2021

Nopeasti leviävää ja vaarallista akkupaloa on vaikeaa sammuttaa kotikonstein. Paloja voi ehkäistä lataamalla vain ehjiä laitteita valvotusti.

Kännykän vaarallisin, mutta todennäköisesti myös yleisin latauspaikka on makuuhuone. Huonoin vaihtoehto on lataaminen sängyllä tai sohvalla, josta palo pääsee leviämään nopeasti. 

Kaikkia kodin laitteita kannattaa ladata kovalla, palamattomalla alustalla. Myös nykyään tarjolla olevia latauspusseja voi hyödyntää. Ifin testien perusteella ne vähintään hidastavat palon alkuvaihetta.

Turvallisinta on ladata valvotusti ja irrottaa laite laturista heti, kun lataus on valmis.

Jos puhelinta on pakko ladata yöllä, älä lataa samassa huoneessa, missä nukut. Tällöin jää aikaa reagoida mahdollisen palon syttyessä eikä altistu myrkylliselle savulle. ”Tästä kannattaa keskustella perheissä, joissa on tiiviisti kännykän kanssa viihtyviä nuoria”, Ifin kotivakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen sanoo tiedotteessa.

5 vinkkiä - näin lataat turvallisesti

1. Käytä vain ehjiä ja kyseiseen tuotteeseen tarkoitettuja latureita.
2. Lataa laitteita mieluiten aina valvotusti, eli kun olet kotona ja hereillä.
3. Lataa palamattomalla alustalla ja pidä ympäristö siistinä helposti syttyvästä materiaalista, kuten paperista ja tekstiileistä.
4. Varmista, että kotona ja etenkin tilassa, jossa ladataan laitteita, on riittävä määrä toimivia palovaroittimia.
5. Lopeta laitteen käyttö heti, jos huomaat akun vioittumisesta varoittavia merkkejä, kuten laitteen poikkeavaa kuumenemista, akun pullistumista tai akusta tulevaa hajua. Esimerkiksi laitteen kolhiintuminen voi vioittaa akkua.

Kännykät, tabletit ja läppärit aiheuttavat tulipaloja kodeissa

Ifin vahinkotilastojen mukaan kodin laitteiden latauksesta alkunsa saaneet tulipalot ovat yleistyneet merkittävästi. Jopa 60 prosenttia kaikista kodin tulipaloista aiheutuu sähkölaitteista, ja näistä joka kolmas liittyy kännyköihin, tabletteihin, läppäreihin tai muihin ladattaviin laitteisiin.

If testasi toukokuussa polttotesteissä kännyköiden ja tietokoneiden syttymistä, palon leviämistä ja alkusammutusta. Alkavankin akkupalon sammutus on kotona hyvin hankalaa.

”Tyypillinen hälytysmerkki on, että laite kuumenee tavallista enemmän latauksen aikana. Jo silloin sen käyttö pitää lopettaa.

Jos laite alkaa suoranaisesti savuta, tarvitaan ripeitä toimia. Litiumioniakun palossa poikkeuksellista on sen korkea lämpötila, paloa nopeasti levittävät palavat heitteet ja myrkyllinen savukaasu. Esimerkiksi sammutuspeite paloi puhki sammuttaessa”, Laura Utunen kertoo.

Huonolaatuinen akku tai laturi voi aiheuttaa paloriskin mihin tahansa ladattavaan laitteeseen. Ongelmallisia voivat olla etenkin sellaiset EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista tilatut tuotteet, joiden alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa. Mitä suurempi laite ja sen akku ovat, sitä vaarallisempi on mahdollinen tulipalo.

Toimi näin, jos akku savuaa tai syttyy

Jos akullinen laite alkaa savuta tai syttyy palamaan, sitä ei voi sammuttaa itse samalla tavalla kuten mitä tahansa muuta alkavaa tulipaloa.

Sammutuspeite, jauhesammutin tai vaikkapa matto eivät sammuta akkupaloa. Sen sijaan kotona on hyvä olla alkusammutuksen varalle vaahtosammutin tai litiumsammutin. Näistä kahdesta sammuttimesta vaahtosammuttimesta on apua myös muissa kodin tulipaloissa.

Akun palamisesta syntyy runsaasti myrkyllistä kaasua, joten savusta on tärkeää pysytellä poissa. Vaaranmerkki on pistävä savun haju, jota havaitessaan tulee nopeasti sulkea ovet, poistua tilasta ja soittaa hätänumeroon 112.

Minna Petäinen 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti