veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Huijaustekstareita tulvii taas puhelimiin – älä klikkaa viestin linkkiä

Huijaustekstareita tulvii taas puhelimiin – älä klikkaa viestin linkkiä
13.7.2021

Suomalaiset saavat taas Android-puhelimiinsa huijaustekstiviestejä, jotka sisältävät linkin haittaohjelmaan. Viestin linkkiä ei pidä missään nimessä avata eikä linkin sisältämää tiedostoa tule ladata, Traficom varoittaa.

Huijausviesti toimii niin, että henkilö saa tekstiviestin, jossa kerrotaan hänelle saapuneesta vastaajaviestistä. Viestissä lukee: "Sinulla on 1 uusi vastaajaviesti".

Huijausviestin linkkiä ei tule avata. Linkki voi johtaa haittaohjelmaan, tietojenkalasteluun tai tilausansoihin. 

Jos olet asentanut FluBot-haittaohjelman

  • Palauta laite tehdasasetuksille.
  • Palauta varmuuskopio, joka on luotu ennen haittaohjelman asentamista.
  • Jos käytit pankkisovellusta tai käsittelit luottokorttitietoja saastuneella laitteella, ole yhteydessä pankkiisi. Tee rahallisista menetyksistä rikosilmoitus.
  • Vaihda salasanat palveluihin, joita olet käyttänyt laitteellasi. Haittaohjelma on voinut varastaa salasanasi, jos olet kirjautunut palveluihin haittaohjelman asentamisen jälkeen.
  • Ota yhteyttä operaattoriisi, sillä liittymästäsi on voinut lähteä maksullisia viestejä. Tällä hetkellä liikkeellä olevat Android-haittaohjelmat levittävät itseään eteenpäin saastuneista laitteista lähettämällä tekstiviestejä.

Haittaohjelmien tavoitteena on esimerkiksi varastaa saastuneelta laitteelta tietoja ja lähettää laitteesta haittaohjelmaa edelleen levittäviä tekstiviestejä. Haittaohjelma voi varastaa esimerkiksi salasanoja ja muita laitteella olevia tietoja.

Tämän vuoksi omien käyttäjätilien suojaaminen monivaiheisella tunnistautumisella on tärkeää. Jos haittaohjelma on saastuttanut laitteen, on tärkeää vaihtaa palveluiden (muun muassa sähköposti ja sosiaalinen media) salasanat, jotta haittaohjelman varastamat tiedot eivät päädy huijareiden käyttöön.

Käyttäjän on vaikea havaita haittaohjelmatartuntaa. Ota varmuuskopiointi käyttöön. Se auttaa tarvittaessa palauttamaan tärkeät henkilökohtaiset tiedostot, esimerkiksi valokuvat. 

Traficomin Kyberturvallisuuskeskus varoitti  samasta Android-haittaohjelmasta  kesäkuun alkupuolella. Tuolloin viesti ilmoitti matkalla olevasta paketista.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti