veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Fiva: Asuntoluoton lainakatto nousee takaisin 90 prosenttiin

Fiva: Asuntoluoton lainakatto nousee takaisin 90 prosenttiin
29.6.2020

Finanssivalvonta (Fiva) palauttaa asuntolainojen lainakaton 90 prosenttiin muille kuin ensiasunnon ostajille. Fiva haluaa tukea asuntomarkkinoiden toimintaa koronakriisin takia muuttuneessa taloustilanteessa. 

Ensiasunnon ostajan lainakatto säilyy ennallaan 95 prosentissa.

Epävarma taloustilanne on vähentänyt asuntokauppoja sekä kotitalouksille myönnettyjä uusia asuntolainoja. Fiva arvioi, että asuntomarkkinoilla ei ole nähtävissä ylikuumenemisen uhkaa.

”Nykyisessä koronapandemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa on tärkeää tukea rahoituksen välittymistä reaalitalouteen. Kotitalouksiin sovellettavan enimmäisluototussuhteen palauttaminen perustasolle tukee osaltaan asuntomarkkinoiden toimivuutta”, johtokunnan puheenjohtaja Marja Nykänen painottaa tiedotteessa.

Fiva ei aseta muuttuvaa lisäpääomavaatimusta pankeille ja muille luottolaitoksille lainakaton noston takia.

Finanssiala ry (FA) pitää päätöstä hyvänä uutisena asunnon ostamista tai vaihtamista suunnitteleville.

FA arvioi, että muiden kuin ensiasunnon ostajien enimmäisluototussuhteen nostaminen takaisin 90 prosenttiin on yksi niistä tärkeistä toimista, joita nyt tarvitaan työvoiman liikkuvuuden turvaamiseksi. Se auttaa erityisesti niitä kotitalouksia, jotka muuttavat haja-asutusalueilta kasvukeskuksiin. Kasvukeskuksissa asunnot ovat yleensä muuta maata kalliimpia ja tarvittavat asuntolainat ovat siten suurempia.

LAINAKATTO Muiden kuin ensiasunnon ostajien lainakattoa alennettiin vuonna 2018 viidellä prosenttiyksiköllä 85 prosenttiin kotitalouksien velkaantumisen hillitsemiseksi. Ensiasunnon ostajilla katto on ollut koko ajan 95 prosenttia.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti