veronmaksajat.fi

KOTI

Viisi vinkkiä: Joulukuusi tykkää vedestä

19.12.2014

Tiesitkö, että joulupuuviljelmältä juuri katkaistun puun painosta noin puolet on vettä.

Joulukuusi kuva iStockphoto.com

Kuusenjalkaan asetetun joulupuun tyven leikkauspinnan pitää olla vedessä koko ajan. Jos kuusi ei saa riittävästi vettä, neulaset varisevat ennenaikojaan, Joulupuuseura muistuttaa. 

1. Pakkaa kuusi kuljetuksen ajaksi

Kuusta voidaan kuljettaa auton katolla suojaamattomana ainoastaan lyhyitä matkoja. Yli kymmenen kilometrin matkoilla kuusi tulee pakata muoviin, pressuun tai pussiin. Peräkärryssä kuusta kuljetetaan pressun tai kuomun alla.

2. Suojaa kuusta tuulelta

Kaadettua kuusta säilytetään tuulelta suojattuna ulkotiloissa, esimerkiksi autotallissa tai parvekkeella.

3. Sulata jäinen kuusi hitaasti

Jäinen kuusi kannattaa aina sulattaa hitaasti ennen jalkaan asettamista. Hyvä sulatuspaikka on viileä tila, jossa on muutama lämpöaste. Puun annetaan sulaa hitaasti 1-2 vuorokautta, tyvi koko ajan kylmässä vesiämpärissä.

Ellei viileää tilaa ole, voi puun tuoda pesuhuoneeseen. Tyvi pidetään kylmässä vesiämpärissä ja runkoa ja neulastoa suihkutetaan kylmällä vedellä niin että ne pysyvät kosteina koko sulatuksen ajan. Parin tunnin kuluttua puu on valmis jalkaan asetettavaksi. Mikäli puu on pakattu verkkoon poistetaan se vasta sulatuksen jälkeen.

4. Älä ohenna tyveä

Ravistele roskat ja kuolleet neulaset pois. Mittaa huoneen korkeus. Lyhennä kuusta riittävästi tai sahaa tyvestä pois ainakin muutama sentti runkoon nähden vaakasuorasti, jotta saat aikaan uuden imupinnan. Älä poista kuorta, sillä ehjä kuori on tärkeä puun vedensaannin kannalta. Tyven pitää mahtua kuusenjalkaan ohentamattomana.

5. Vettä kuluu runsaasti

Tyven leikkauspinnan on oltava vedessä koko ajan. Jos vesi loppuu, tyven solukko kuivuu eikä pysty enää imemään vettä, mistä seuraa neulasten ennenaikainen variseminen. Veden kulutus on suurinta ensimmäisen vuorokauden aikana, jolloin veden riittävyys tulisi tarkistaa useasti. Aseta puu mahdollisimman etäälle lämpöpattereista, takoista tai muista lämmönlähteistä.

Lähde: Joulupuuseura

Joulukuusien hintahaitari on suuri

Myyntipaikka, puiden laatu ja lajike vaikuttavat joulukuusen hintaan. ”Pääkaupunkiseudulla kotimaisen kuusen saa keskimäärin 50-60 eurolla. Hienoimmat yksilöt ja isot puut saattavat maksaa 100 euroon asti”, Juha Ruuska Joulupuuseurasta kertoo.

Reilu puolet suomalaisista hankki kotiin joulukuusen. Joulupuuseuran arvion mukaan näistä vähän yli miljoona tulee suomalaisten joulupuunkasvattajien tiloilta, noin 300 000 haetaan omasta tai suvun metsästä ja noin 150 000 tuodaan ulkomailta, lähinnä Tanskasta. 

Joulukuusesta biojätettä

Pääkaupunkiseudulla Helsingin seudun Ympäristöpalvelut (HSY) kuljettaa maksutta joulukuuset kiinteistöiltä joulun jälkeen. Jos taloyhtiöstä kerätään biojätettä, kuuset otetaan mukaan pääasiassa biojätetyhjennysten yhteydessä. Ne päätyvät haketukseen ja biojätteen kompostointiin. 

Muiden kiinteistöjen kuuset otetaan sekajäteauton kyytiin, ja ne päätyvät jätevoimalaan tuottamaan kaukolämpöä ja sähköä. ”Kuusen voi myös itse viedä HSY:n Sortti-asemalle, jossa niitä otetaan vastaan tammikuun ajan maksutta”, ympäristöasiantuntija Minna Partti Helsingin seudun ympäristöpalveluista kertoo.

Kuuset kannattaa jättää talon jätteenkeräyspisteen välittömään läheisyyteen, josta jäteauton kuljettajan on helppo havaita ne, mutta siten etteivät ne ole tiellä ja estä kulkua. 

”Pientaloissa, joissa on toimiva tulisija, kuusen voi tietysti hyödyntää polttopuunakin. Tai hakettaa kompostiin kuivikkeeksi, jos pihalla on oma kompostori”, Minna Partti lisää. 

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti